Virtuális valóság, mint orvosság?

A virtuális valóságok a technológia fejlődésével együtt lépnek egyre magasabb szintre. A puszta szórakozáson túl fejlesztők, befektetők és kormányzatok is gondolkodnak már egyéb felhasználási módokon is. Ilyen terület az egészségügy is, amely esetében a virtuális valóság rugalmassága és testreszabhatósága jelenti az igazi átütőerőt.

„A virtuális valóságok óriási potenciállal rendelkeznek bizonyos fóbiák gyógyításában” – nyilatkozta Chris Brewin a University College London (UCL) professzora, aki csapatával már aktívan alkalmazza a módszert. A professzor elmondása szerint a fő különbséget az jelenti a tradicionális és a virtuális módszerek között, hogy a virtuális térben a páciensek egy „avatár” személyiségét tudják felvenni, ami egyaránt hatással van az érzékelésükre és az érzelmi reakcióikra is.

A virtuális valóság alkalmazásában a nyugati országok között az Egyesült Államok jár az élen, ahol régóta alkalmazzák a módszert háborús traumákat átélt katonákon. Esetükben a szakemberek újra modellezik a problémás helyszíneket azzal a különbséggel, hogy a virtuális térben ezek a helyszínek teljes mértékben biztonságosak.

A dohányzásról való leszokásban is segíthet

Virtuális valóság
Virtuális valóság

A katonai alkalmazások mellett a hétköznapi emberekhez köthető problémákon is segített már a módszer. Bizonyos páciensek esetében a pókoktól való félelmüket sikerült leküzdeni úgy, hogy az állatok virtuális megfelelőihez szoktatták őket. A folyamat végére a páciensek 83 százaléka ért el jelentős fejlődést, és küzdötte le arachnofóbiáját. További alkalmazási terület lehet a dohányzásról való leszokás elősegítése.

Mindezen eredmények fényében nem meglepő, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is különös figyelemmel kíséri a virtuális valósághoz kapcsolódó kutatásokat, és 2014-ben kétmilliárd dollárt fektetett be az Oculus Riftbe, egy virtuális valósághoz köthető kutatási programba.


Iratkozz fel hírlevelünkre!