Az álmatlanság veszélyezteti emberi kapcsolatainkat

Az életünkben egyre növekvő munkavégzés mellett hajlamosak vagyunk még az alvást is feláldozni az elvárások oltárán. A hosszú távú alváshiány azonban negatívan hat a viselkedésünkre, valamint aláássa a társas készségeinket és kapcsolatainkat, amelyek végső soron visszaütnek az egész életünkre.

A kialvatlanság rombolja személyes kapcsolatainkat Forrás: Flickr
A kialvatlanság rombolja személyes kapcsolatainkat. Forrás: Flickr

Az alvás az egyik legfontosabb mindennapos szükségletünk. Nélkülözhetetlen eleme az alapvető működésnek, az egészségnek, az alkotókészségnek és a teljesítménynek is. Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen véghezvigyünk mindent, amit el szeretnénk érni a szakmai és a magánéletünkben egyaránt.

Egy nap alatt az embereknek több időt kellene tölteniük alvással, mint a munkával és a családdal külön-külön. Egy felnőttnek kb. 7-9 óra alvásra van szüksége egy nap. Amikor azonban a munkahelyi és a családi elvárások közti egyensúly kapcsán a munkahelyi időgazdálkodásról beszélünk, az alvás csak ritkán kerül szóba, holott a munkavégzésben rengeteg dolgot befolyásol a hiánya, vagy épp megléte. Egy 2014-es kutatás eredménye szerint minél magasabbak a munkahelyi és családi elvárások egy embernél, annál inkább sínyli meg azt az alvás.

Az alvástól a követelmények miatt rendszeresen elvont idő komolyan rontja a koncentráció képességet, és ezzel párhuzamosan a társas készségeket érintve az egyén személyes és szakmai kapcsolatait is.

Aláássa a bizalmat, a csapatmunkát, és a csoportokban fennálló együttműködést.

Az alvástól a munkahely és a család elvárásai érdekében elvont idő a fontos emberi kapcsolatok gyengítésének veszélyét hordja magában. A személyes kapcsolatok romlása miatti konfliktusok okozta stressz és erőfeszítés jelentősen csökkentheti a munkahelyi teljesítményt is.

A kialvatlan emberek hajlamosabbak a széthúzásra

Az alváshiány okozta negatív társas hatás egyik velejárója az érzelmi reakcióképesség növekedése. Az egyén indulatosabbá, könnyen ítélkezővé és érzelmileg labilisabbá válhat. Kevésbé tudja kontrollálni munka közben az érzelmeit. Egy orvosi rezidenseket vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a kialvatlan emberek sokkal inkább hajlanak a széthúzásra, és kevésbé pozitívak az olyan események kapcsán, amelyek segítenék őket céljaik elérésében.

A nyugodt alvás elengedhetetlen az érzelmi stabilitáshoz
A nyugodt alvás elengedhetetlen az érzelmi stabilitáshoz Forrás: Wikipedia

A kialvatlan emberek egyszerűen képtelenek mások érzelmi állapotának felmérésére, és az empátiára való hajlamuk is gyengül. Sokkal kevésbé veszik észre a másik által küldött jeleket, amelyek nélkülözhetetlenek a kapcsolat működtetéséhez. Ugyanakkor kevésbe is tudják a másik fél szemszögébe helyezni magukat. Ennek következtében jelentősen megnő a munkahelyi vagy otthoni konfliktusok száma.

Az emberi észlelés és a funkcionális képesség is romlik. A kialvatlan emberek sokkal kevésbé vannak tudatában fáradtságuk mértékének, és csökken a teljesítményük is. Inkább vállalnak kockázatosabb döntéseket és viselkedést. A csapatmunka és annak alapelemei, a közös döntéshozatal, a döntési idő, a pontosság és a problémamegoldás nehézkesebbé, olykor lehetetlenné válik.

Sokat veszthetnek a vállalatok az álmatlan emberekkel

Az álmatlan emberekkel a vállalatok nem csak a pozitív, a közösségért tenni akaró viselkedést vesztik el. A kialvatlanság nem kívánatos viselkedéshez is vezethet. Egy témába vágó amerikai kutatás szerint az önkontroll csökkenésével, sokkal nagyobb lett a csalások száma és az etikátlan viselkedésmintázatok is megnövekedtek a cégen belül. A kutatási eredmények alapján azok az emberek, akik kevesebb, mint hat órát aludtak, másnap nagyobb eséllyel lettek deviánsak és etikátlanok, mint akik hat óránál többet aludtak.

Két másik tényező is jelentősen összekapcsolódik az alvással:

a stressz és a munkahelyi elégedettség.

Az alváshiány elősegítheti a stressz növekedését és a munkahelyi elégedetlenséget. A kialvatlanság okozta empátia csökkenéssel érezheti úgy az alkalmazott, hogy a munkahelye nem igazán támogató környezet, ettől nő a munkahelyi elégedetlensége, és a stressz is, mert nem érzi a kontrollt a munkája felett. A nagyobb stressztől tovább csökkenhet az alvásmennyiség, és máris egy ördögi körben találja magát az illető. Ebből természetesen ki lehet törni segítséggel, mégpedig az alváshoz való hajlam erősítésével.

Nem szabad tehát alábecsülnünk az alvás fontosságát az elvárásokkal szemben, mert nem csak az egészségünk, de a kapcsolataink is rámehetnek.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre!