Munkahely: menjünk vagy maradjunk?

A munkahelyváltással nincs kifejezetten nagy probléma – szögezte le Kun Ágota vasárnapi előadásában. A KAPSZLI által megrendezett eseményen a pszichológus kiemelte: mind a munkavállalónak, mint a munkáltatónak jót tehet a frissítés 5-7 évente. A jelenlegi trendek alapján a kérdéskör ott kezd el bonyolódni, amikor ezek a periódusok lecsökkennek 2-3 éves intervallumokra. Mi, illetve ki állhat a jelenség mögött? Generációs problémáról lenne szó? A tudósításunkból kiderül.

Nincs semmi baj az Y-generációval

Ahogy mindig, a világ változik. Változnak a stílusok, a körülmények, a korszellem. Változik az a világ, amihez alkalmazkodnunk kell. Változnak a generációk is. Az X-generációt az Y követi, más attitűdökkel, más igényekkel. A különbségek megjelennek a munkaerőpiacon is. Ahogy az adatok is alátámasztják, az Y-generáció körében sokkal gyakoribb a munkahelyváltás, mint az X-generáció esetén. Hogy miért van ez? A pszichológusnő szerint nem rosszabbak a fiatalok, mint szüleik. Csupán másabbak. Máshogy lehet őket motiválni. Őket nem feltétlenül a pénz motiválja, sokkal inkább a visszajelzések mind munkájáról, mind személyéről.

Hol a megoldás?

Kun Ágota szerint a megoldást a rugalmasságban kell keresni. A munkáltatóknak el kell fogadniuk, hogy munkavállalóik igénye megváltozott, és ezek fényében kell alakítaniuk a munkavégzés körülményeit. Egyrészt a Y-generáció tagjai munkahelyükön sokkal inkább vágynak egy mentor típusú vezetőre, mint egy tekintélyelvű diktátorra. Másrészt a menedzsmentnek érdekessé kell tennie a munkát, mivel a

munkahelyi boldogtalanság szoros összefüggésben áll a munkavégzés közbeni unalommal.

A hiedelemmel ellentétben ezt nem a feladatok hiánya okozza, hanem azok céltalansága. A vezetőségnek ezt szem előtt tartva ügyelnie kell, hogy a munkavállalójának legyenek olyan személyes céljai, amik összefüggésben állnak vállalatéval. Harmadrészt nagyon sok múlik a kultúrákon is. Más-más megoldást alkalmaz például egy brit vagy egy német vezető a vállalati döntések során. A pszichológusnő szerint jól példázza a különbséget, hogy Dániában az embereknek külön szavuk van a munkahelyi boldogságra, míg Japánban a munkahelyi halálra.

photo-1432888498266-38ffec3eaf0a

Amikor megéri váltogatni

A negatív tapasztalatok mellett akár előnyös is lehet a munkahely váltogatása. Ez a fajta stratégia lehet akár egy tudatos karrierépítés is. A számos környezet, amellyel a munkavállaló szembesül rendkívül hasznos tapasztalatokat és széles kapcsolati hálót eredményezhet. Manapság már vannak olyan vezetők, akik kifejezetten szeretik a vándormadarakat, mivel új energiákat hozhatna be a munkahelyi csapatba.

A tanácsadók szerint érdemes valamilyen kompromisszumot kötni. Egy ideig megéri a tapasztalathalmozás, de aztán már érdemes egy-egy területre fókuszálni. A lényeg az, hogy a karrier döntéseink ne ad hoc jellegűek legyenek, hanem jól átgondolt, megfontolt lépések.


 

KAPSZLI

A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia alap- és mesterszakos hallgatóinak diákszervezete. Év közbeni előadássorozataival és minden év márciusában megrendezett szakmai napjaival igyekszik közelebb vinni a pszichológiát az emberekhez. Rendezvényeik és Szakmai Napjaik minden érdeklődőnek szabadon látogatható.


Iratkozz fel hírlevelünkre!