Milyen a sikeres első randis testbeszéd?

Ma már a tudomány is segítségünkre lehet abban, hogy a lehető legjobb képet alakítsuk ki magunkról egy-egy első találkozás során. Akár randevú, akár állásinterjú, ezek az eredmények mindenképp érdekes választ adnak a fenti kérdésre!

Eli Finkel és Paul Eastwick pszichológusok karrierjüket annak szentelték, hogy a romantikus vonzalmat tanulmányozzák. A rapid-randevúk kapcsán folytatott kutatásuk eredménye az volt, hogy az úgynevezett testi kogníció egy rendkívül befolyásoló tényezője az ismerkedésnek. Ez azt jelenti, hogy a testbeszéd, a non-verbális gesztusok még tudat alatt is meghatározóak új ismeretségek során. Az emberek úgy vannak huzalozva, hogy azon dolgok felé viszonyuljanak pozitívan, amelyet megközelítenek. Ebből kiindulva azt találták, hogy az az illető van stratégiai szempontból nyeregben egy randevú során, aki először érkezik oda a megbeszélt helyre és őt közelíti meg a másik személy.

 

photo-1444838229728-e1653ba7631a
Érkezzünk elsőként a randira!

Azt is kimutatták továbbá, habár a férfiak szeretik hangoztatni, hogy a külsőségek a legfontosabbak és a nők inkább az anyagi biztonságra utaznak, valójában az élő és valós helyzetekben

nincs kimutatható nemi különbség.

Finkel és Eastwick, a Stanford és Berkeley egyetemről azt találták, hogy a legfontosabb szempont a testbeszéd! Tinder-adatokból és rapid-randikból kinyert információik alapján a poszturális terjeszkedés, azaz a minél inkább nyitottságot sugárzó testbeszéd lesz az, ami eldöntheti egy első benyomás kimenetelét. Az összehúzódó testtartás ezzel szemben sokkal kevesebb lehetőséget biztosított egy valódi első randevúra.

A Tinder visszaigazolta a feltevést: majdnem 3000 felhasználó választotta inkább a nyitottságot sugárzó testtartású illetőt (és húzta jobbra az adott profilt), mint a zártságot sugárzó másik személyek esetében.

Az eredmények arra is kitértek, hogy a felhasználók képei valószínűleg a valós életben alkalmazott attitűdökre rímelhetnek testbeszéd által. A nyitottság, a dominancia, szemben a zárt gondolkodással egészen más impulzust közvetít a profilunkat éppen szemlélő felhasználó számára. A kutatók felhívták a figyelmet a kihúzott vállak és a torzó, illetve a behúzott has fontosságára, melyek a dominanciát, illetve a fejlettebb szociális képességek birtoklását jelezhetik. A 144 rapid randis esettanulmány arról is beszámolt, hogy a nyitott testbeszéd olyan előre elgondolásoknak is teret adott, mint például az anyagi jólét és az egzisztencia.

A testbeszéd minden ismerkedés alapja!
A testbeszéd minden ismerkedés alapja!

A Tinder nevű társkereső alkalmazáson 6 személynek állítottak be 12 új profilt, melyeken vagy a nyitott, vagy az összehúzódó testbeszéd volt az egyedüli különbség. Azt kapták eredményül, hogy a nyitottságot sugárzó pozitúra 27%-al több pozitív visszacsatolást eredményezett!

Mind ez miért is lehetséges?

Mindannyian szociálisan domináns partnert keresünk, melynek kiváló jelzője a testbeszéd. Ha a lehető legjobb benyomást szeretnénk kelteni, a kutatók szerint tehát ideje kihúzott háttal ücsörögni az első találkozók során!


Iratkozz fel hírlevelünkre!