A pénz fél egészség

A pénzhiány fájdalmas. A szó legszorosabb értelmében. Aki ugyanis pénz szűkében van, érzékenyebb a fájdalomra- derült ki egy újonnan elvégzett kutatás eredményéből.

Érdekes és egyben meghökkentő összefüggések derültek ki nemrég elvégzett kísérletekből. Amennyiben például egy háztartáson belül mindkét fél munkanélküli, 20%-kal többet költenek vény nélküli gyógyszerekre, mint ott, ahol csak az egyiküknek nincs munkája- állítják legújabb tanulmányukban a Virginiai- és a Kolumbiai Egyetem kutatói. Egyértelműen rámutat a tanulmány arra az összefüggésre is, ami a munkanélküliség, az ebből fakadó anyagi bizonytalanság és a fájdalomra való érzékenység között megfigyelhető. A vizsgálat bebizonyította többek között azt is, hogy az anyagi biztonság hiányának időszakában az emberek közel kétszer annyi fájdalomcsillapítót szednek, mint egyébként. Ugyancsak érdekes, hogy azon személyeknek, akiknek elméleti síkon el kell gondolkodniuk az anyagi kiszolgáltatottságról, egyértelműen csökkent a fájdalommal szembeni toleranciája. Jóval rövidebb ideig tudták például kezüket jeges vízben tartani.

A félelem kontrollálhatatlanul érkezik – vele együtt pedig a fájdalom is

A kutatók azt feltételezik, hogy a gazdasági válsághelyzet, pontosabban annak gondolati szikrája is elég ahhoz, hogy az emberek átmenetileg úgy érezzék: elvesztették a kontrollt saját életük fölött. És pontosan ennek az átmeneti kontrollnak a hiánya eredményezi azt, hogy sokan bepánikolnak.

Aki ugyanis nem ura saját életének, az kiszolgáltatva érzi magát, ez pedig előbb vagy utóbb pszichikai fájdalomhoz vezet.

Mint tudjuk, agyunk nem tesz nagy különbséget a fizikai és pszichikai fájdalom között, ezért feldolgozásuk is hasonlóan zajlik. A kutatás kifejezetten hangsúlyozza, hogy önmagában az egyén anyagi bizonytalansága is elég a fájdalomra való érzékenység növekedéséhez, még akkor is, ha egyébként minden a legnagyobb rendben van. Sokan vallják ugyan , hogy a lustaság fél egészség, ezen tanulmány konzekvenciái alapján mégis inkább azt mondhatjuk, hogy: „A pénz fél egészség”.


Iratkozz fel hírlevelünkre!