Kincses Györgyi: Létezik közösülésmentes szex

Minden együttlétnek közösüléssel kell végződnie? A nap bármely pontjában készen állunk a szexre? A szexualitás mítoszait járta körül előadásában Kincses Györgyi szexuálpszichológus az előző Vírus Esten. Tudósításunk.

A szexualitás témakörében temérdek tabuként kezelt mítosz áll – jelentette ki Kincses Györgyi. A pszichológus szerint ledöntésüket nagyban megnehezíti az a tény, hogy a velük kapcsolatos eszmecsere nem, vagy csak csekély mértékben van jelen mindennapjainkban. Saját problémánkként kezeljük őket, gyakran még párunknak sem teszünk róluk említést. A hallgatás feszültséget és elégedetlenséget szülhet, amely egy kiegyensúlyozatlan párkapcsolatban, esetleg annak felbomlásában csúcsosodhat ki.

A kérdés felvetése után Kincses rátért a konkrét problémákra. Nem szerint taglalt olyan tévhiteket, amelyeket véleménye szerint tisztázásra szorulnak.

Férfiak

Milyen az ideális férfi? Gyengéd entellektüel vagy az erejét fitoktató alfa-hím? A választ – mint sok más helyzetben – a két szélsőség között kell keresni. Ugyanakkor a pszichológusnő kiemeli, hogy napjainkban a megoldás inkább a domináns férfikép felé húz. Persze nem lehet a férfi a párkapcsolat agresszora, kiváltképp nem az ágyban. Annak ellenére, hogy általában az történik, amit ő akar, figyelni kell a gyengébbik nem érzéseire és igényeire.

A nemi élet nem egy egyoldalú alkotóeleme a párkapcsolatnak.

„Létezik közösülésmentes szex” – vitte tovább gondolatmenetét az előadó. Annak ellenére, hogy a férfit folyamatosan terheli a teljesítési vágy és nyomás, ő nem egy villanykapcsoló, amit kedvünk szerint fel és le lehet kapcsolni. Vannak olyan helyzetek, amikor a közösülés visszautasítható, ugyanakkor nem kell megválnunk a szexualitás okozta élményektől. Kincses itt a petting példáját hozta fel, ami véleménye szerint tévesen van a tinédzserek eszközének hirdetve.

A szexualitás témakörében temérdek tabuként kezelt mítosz áll
A szexualitás témakörében temérdek tabuként kezelt mítosz áll

A férfiakról szóló szakaszt a pszichológusnő a megfelelési kényszerrel kérdéskörével zárta. Egyrészről leszögezte, hogy nem kell elhinni, amit a felnőttfilmekben láttunk: az nem a valóság. Sajnos a fiatalok manapság már azokon nőnek fel, így már-már elkerülhetetlen, hogy leendő partnereik elé irreális elvárásokat támasszanak. Másrészt lépten-nyomon férfi illetve női ideálokba futhatunk (filmek, reklámok, stb.), amik szintén elégedetlenséget szülhetnek a felekben.

Nők

A nőkre térve az orgazmus problematikája határozta meg az előadást. Kincses szerint az orgazmusnak nem kell elvárásnak lennie. Két szinten dől el a női kielégülés. Egyrészről szükség van a fizikai ingerlésre, másrészről a megfelelő pszichés állapot is elengedhetetlen. A pszichológusnő egy olyan kísérletre hívta fel a figyelmet, amely során pornófilm nézés közben kimutatható volt a nők fizikai izgalmi állapota, ugyanakkor egy részükben mégsem indultak el a szükséges agyi folyamatok. Utóbbi jelenség miatt az érintettek negatív élményként könyvelték el a filmnézést.

Arra a gyakran feltett kérdésre, hogy létezik-e vaginális orgazmus az előadó inkább egy pontosítással élt. A vaginális orgazmus véleménye szerint egy téves kifejezés, inkább vaginában megélt orgazmusról beszélhetünk, amelyhez szintúgy, a temérdek idegvégződés miatt elengedhetetlen a csikló ingerlése. A megfelelő pszichés állapot szükségességére utal az a tény, hogy

a negyvenes, ötvenes éveikben járó nők önbizalmuk és helyes önértékelésük miatt gyakran teljesebb szexuális életet tudnak élni, mint fiatalabb társaik.

A pszichológusnő előadását zárva felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a szex nem a hálószobában, hanem a párkapcsolatban zajlik, és kölcsönös odafigyeléssel, kommunikálással lehet elérni az együttes örömszerzést. Szavait idézve:

„érezd, élvezd, éld meg.”


Iratkozz fel hírlevelünkre!