A digitális olvasó másképp gondolkozik?

Megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy ki milyen felületen szeret olvasni. Vannak akik még inkább a könyv alapú olvasmányokat részesítik előnyben, de manapság egyre gyakrabban választjuk az e-könyveket. Az információfeldolgozásra és a problémamegoldásra viszont hatással van, hogy melyik felületet használjuk. Érdemes szemügyre venni, hogy egy szöveg esetében melyik felület olvasása passzol leginkább a célunkhoz. 

Papír alapú könyvek olvasása közben tapasztalhatjuk, hogy szinte más a kapcsolatunk a tartalommal, mint amikor digitális eszközön tesszük ugyanezt. Hasonló analógia lehet a hegedű hangzása, hiszen élőben a hangnak lehet melegsége és textúrája, míg ez el tud veszni, ha letöltjük különböző minőségben az internetről.

A valós könyvek olvasása adhat egy gazdagságot és mélységet a szövegnek, amelyet digitális könyvek olvasása közben nem érezhetünk és nem találunk meg. Hiszen könyvet a kezünkben tartva többet álmodozhatunk, és megengedhetjük az elménknek, hogy elvándoroljon. Ezzel szemben ha egy digitális eszközt tartunk a kezünkben, elménk sokkal fókuszáltabb maradhat az olvasandó szövegre.

Részletekre koncentrálás vagy absztrakt látásmód?

Ezt a kérdéskört vizsgálva, az előzőekben felsorolt élményeket és tapasztalatokat alátámasztó eredményeket kaptak a Dartmouth Egyetem Tiltfactor Laborjában. A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a tableten és laptopon olvasóknak néhány esetben inkább óvakodniuk kellene az eszközön való olvasástól. Amikor digitális felületeket használunk – tabletezés, laptopozás, okostelefon használat – szövegek olvasására, hajlamossá válhatunk arra, hogy szélsőségesen a részletekre fókuszáljunk ahelyett, hogy az információk feldolgozásánál absztraktabban gondolkodjunk és a nagyobb képre fordítsuk a figyelmünket.

Egy 2016-os tanulmány, amely a digitális és nem-digitális platformok által kognitív működésünkre kiváltott hatásokat vizsgálta, érdekes eredményeket talált. A megállapításokkal még jobban fel akarták hívni a figyelmünket a különböző módokra, ahogyan a digitális média befolyásolhatja az absztrakt gondolkodásunkat és akadályozhatja a folyékony intelligenciát és a divergens gondolkodásunkat is.

Geoff Kaufman és Mary Flanagan arra az alap kérdésre keresték a választ, hogy vajon ugyanannak az információnak a feldolgozása digitális vagy nem-digitális platformon kivált- e különböző látásmódot vagy szemléletmódot, ami hatással lehet arra, hogy az olvasó hogyan értelmezi az információkat.

Papír alapú könyvek olvasása elősegíti az absztrakt gondolkozást

A valódi könyvek olvasása pozitív hatással van az absztrakt gondolkodásra és a folyékony intelligenciára.
A valódi könyvek olvasása pozitív hatással van az absztrakt gondolkodásra és a folyékony intelligenciára.

A darthmouthi kutatók tanulmányában ugyanolyan betűmérettel mutattak a résztvevőknek papír alapon és digitális eszközön szövegeket. A kutatásba 300 fő 20-24 éves fiatalt vontak be és céljuk az információ feldolgozás vizsgálata volt nem-digitális és digitális szövegek olvasása közben.

A különböző típusú platformok hatását az olvasás megértésében és a sikeres problémamegoldásban mutatták ki. Három kiemelkedő érdekességet ki is emelhetünk a digitális és nem-digitális felületek használatának különbségei kapcsán, amelyeket a következő pontokban össze is foglalhatunk:

  1. A résztvevőknek egy rövid történetet kellett elolvasniuk nyomtatott papírról vagy egy PDF formátumban egy laptopon. Miután feldolgozták a szöveget, egy papíralapú quizt töltöttek ki az olvasmányról. Azok akik papíron olvasták a szöveget, az absztrakt módon megfogalmazott kérdésekre 66 százalékuk válaszolt helyesen, magasabb teljesítményt produkálva, mint akik a digitális szöveget olvasták és 44 százalékban teljesítettek jól. A konkrét kérdések esetében viszont a digitális felületen olvasók válaszoltak nagyobb arányban helyesen, 73 százalékos arányban, míg a nem-digitálisan olvasók csak 58 százalékos teljesítményt mutattak.
  2. Egy másik feladatban a résztvevőknek egy táblázatot kellett átolvasniuk, 4 kitalált japán autómodellről, amelyet a csoport egyik fele laptop képernyőn, a másik pedig papíron olvashatott el. Miután megkérték a résztvevőket, hogy válasszák ki melyik autómodell volt felsőkategóriás, a papír alapon olvasók 66 százaléka helyesen válaszolt, míg akik a digitális felületet használták csak 43 százalékban választották ki a helyes választ.
  3. Egy absztraktabb gondolkodásmód kiváltása egy digitális platformon történő információ feldolgozó feladat előtt úgy tűnik, hogy elősegíti azt, hogy jobb teljesítményt nyújtsunk absztrakt gondolkodást megkövetelő feladatokon.

Geoff Kaufman meglátása szerint kiemelt fontosságú kutatni a digitális világ hatását a figyelemre, a figyelem elterelhetőségére és a mindfulnessre. Úgy látta, a pszichológusok már feltárták, hogy az értelmezési szint nagy mértékben hatással van a kimenetelekre, mint az önértékelésre és a cél felé való törekvésekre. Fontosnak tartotta, hogy felismerjük: az információ digitalizálása a kogníciónk ezen fontos aspektusaira is hatással lehet.

A mindennapi célunkhoz megfelelő felület

A tanulmány szerint ha arra van szükségünk, hogy konkrét kérdésekre válaszoljunk, és ezalatt lézer pontossággal fókuszáljunk a tényekre és a kristályos intelligenciához kapcsolódó adatokra, akkor leginkább a digitális felületek segíthetik a szövegértésünket. Ezzel szemben azokban az esetekben, amikor a folyékony intelligenciát és az absztrakt gondolkodást akarjuk elősegíteni, a papíralapú olvasás támogathatja az absztrakt gondolkodást és azt, hogy össze kössük a különböző élményeinket és tapasztalatainkat új és hasznos módokon.

Mind a két felületnek vannak előnyei és hátrányai is, a hatások ismeretében tudjuk a célunknak megfelelőt kiválasztani.
Mind a két felületnek vannak előnyei és hátrányai is, a hatások ismeretében tudjuk a célunknak megfelelőt kiválasztani.

A tanulmány azt mondhatja számunkra összességében, hogy egy tökéletes világban a regényeket még mindig valós könyvekből olvasnánk, és ha valamilyen anyagot nagy részletességgel kéne megértenünk, akkor hasznunkra válhatna a digitális világ által nyújtott felületek segítsége.

Ezek a kérdésfeltevések inkább a figyelemfelhívást szolgálják és azt, hogy tudatosan, célunknak megfelelően tudjuk kiválasztani a felületeket, amelyeken szívesen olvasnánk. A különböző hatások ismeretében használjuk ki az adott eszközök előnyeit!

 


Iratkozz fel hírlevelünkre!