„Egy új apakép kialakulásának vagyunk tanúi” – interjú Orvos-Tóth Noémivel

Az apává válás mélyen elrejtett félelmeket és szorongást hozhat felszínre – mondta el lapunknak Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus. A MAI Pszicho magazin alapító főszerkesztőjétől megtudtuk, hogy segíteni kell a férfiakat az apává válásban, mert azok a gyerekek, akik szoros kapcsolatban vannak az édesapjukkal, akik minőségi időt tölthetnek vele, számos területen profitálhatnak ebből. A pszichológus apák napja alkalmából beszélt az aktív apaság öröméről, az apai féltékenységről és az apa-gyerek kapcsolatról is. Interjúnk.

Hol van az apák helye a családokban?

Egy ideig nagyon pontosan meghatározott helyük volt az apáknak a családok életében. Szerepük körül volt határolva: az apának nem volt dolga a gyerekkel és nem volt helye a születés körül sem. A férfi, az apa feladata a megélhetés előteremtése, a család gazdasági-társadalmi helyzetének meghatározása volt, míg a háztartás és a gyerekek körüli teendők kizárólag a nők felségterületéhez tartoztak. A XX. század második felében azonban fontos változások indultak el. Jelentősen megváltozott a nők társadalmi és gazdasági helyzete, ezzel párhuzamosan pedig a családon belül is átrendeződések történtek. A szociológusok szerint

egy új apakép kialakulásának vagyunk tanúi.

Ez a változás tükröződik a tudományos kutatásokban is. Hosszú ideig kizárólag az anya-gyerek kapcsolatot vizsgálták, ám az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés övezi az apa-gyerek kapcsolatokat, és az apa családban betöltött szerepét is. Az elmúlt évtizedekben megindult a  kiegyenlítődés a hagyományosan férfi és női szerepek között.

Father_and_Son_(6330243602)
Az apa és a gyermek közötti intimitás.

Az apák manapság jobban bevonhatók?

A felmérések szerint a magyarok a családi kapcsolatok, és a nemi szerepek tekintetében meglehetősen hagyománytisztelőek, ám nálunk is megjelentek az aktív apaszereppel kapcsolatos elvárások. A tapasztalatok szerint egyre több férfit lehet bevonni a gyerekek körüli teendőkbe, sőt ők maguk is igénylik az aktív részvételt. Ennek ellenére a szocializációs és kulturális minták hiányában nem is olyan egyszerű a helyzet.

Míg a legtöbb nő számára adott a gondoskodó női minta, addig a férfiak esetében nagyon sokszor hiányzik a gyereknevelésben aktív szerepet játszó apai minta. Ők még a tradicionális modellben nőttek fel, maguk is nélkülözték apjuk aktív jelenlétét vagy éppen elvált szülők gyermekeként az apjukkal való kapcsolattartásuk kizárólag a vasárnapokra korlátozódott. Sokszor könnyebb megfogalmazni, hogy „Olyan apa biztosan nem akarok lenni, mint amilyen az én apám volt!”, mint valóban máshogy csinálni. A szülői feladatokra felkészítő tanfolyamok vagy önsegítő könyvek sok értékes információval szolgálnak, ám azt tudnunk kell, hogy

hosszú út vezet az elhatározástól, illetve a racionális belátástól a saját apai viselkedés kidolgozásáig.

Miről szól az aktív apaság?

A magas szintű apai gondviselésről. Az aktív apaság a részvételről szól, nemcsak a fizikai, hanem az érzelmi részvételről, arról, hogy az apának is helye van a gyermek nevelésében. Ezt a helyet azonban a kutatások szerint az anyukák bátorító hozzáállása tudja biztosítani a számukra. Az apák bevonása jó ha már a várandósság során elkezdődik, ha már akkor intenzív kapcsolat alakulhat apa és baba között. Egyre inkább terjed az „apás szülés” is, ami ha jól átgondolt, akkor életre szóló élmény lehet az apák számára. Fontos, hogy ebben a kérdésben is olyan döntés szülessen, ami mindkét fél számára elfogadható.

Az apává válás sok, addig mélyen elrejtett félelmet, szorongást hozhat felszínre.

dad-1349428_960_720
Az aktív apaság öröme.

Ahogy az anya, úgy a férfi lelke is átjárhatóbbá válik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a leendő apáknak legyen lehetőségük megfogalmazni érzéseiket, gondolataikat. Sokat segítenek ebben a ma már elérhető apaságra felkészítő csoportok.

Hogyan segítenek ezek az apasági csoportok? 

Azért jó a csoport, mert ott egy védett környezetben ki lehet mondani, meg lehet fogalmazni azokat a félelmeket, szorongásokat, amik ott lappanganak a mélyben, ám valami miatt eddig kimondhatatlanok voltak. „Milyen apja leszek a gyerekemnek?”, „El tudom-e tartani a családomat?”, „Nem szorulok-e perifériára a családomban?”, „Hogyan változik meg a kapcsolatunk a párommal?” – ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztathatják a leendő apákat. Egy új szerep felvétele gyakran jár feszültséggel, ám ha van egy fórum, ahol a hasonló élethelyzetben lévő sorstársakkal nyíltan lehet beszélni ezekről a kérdésekről, akkor az jelentősen képes csökkenteni az apákban lévő szorongásszintet.

Mi változik meg a gyerek születésével?

A gyermek érkezésével a párból család válik. Ez alapjaiban változtatja meg az addigi párkapcsolati dinamikát. Már a várandósság ideje alatt is megfigyelhető, ahogy a figyelem egymásról egyre inkább a babára fókuszálódik. A szülést követően pedig a baba ritmusa, az ő ellátása határozza meg a mindennapok rendjét, az anya minden energiája körülötte összpontosul. Ilyenkor gyakran érezheti úgy az apuka, hogy kiszorul a baba-mama körül kialakuló burokból, neki csak kiszolgáló szerep jut. Ráadásul az első időszakban a hormonális változások, és a napi 24 órás szolgálat következtében

a legtöbb anyukában csökken a szexuális vágy is, ami szintén megterhelő lehet a kapcsolat számára.

A kirekesztettség-érzés miatt az apák élhetnek meg féltékenységet a gyerekkel szemben?

Abszolút! Sok anyuka panaszkodik arra, hogy  párjuk nem vesz részt a gyerek körüli teendőkben, miközben a megfigyelésekből tudjuk, hogy sokszor pont ők, és/vagy a nagymamák akadályozzák meg őket az aktív részvételben. Ez általában teljesen tudattalanul, minden szándékosságot nélkülözve, finom jelzésekkel történik. „Hagyd, majd én csinálom!” – mondja gyakran az anya, mert fél, hogy az apa nem olyan jól csinálná. Igaz ugyan, hogy az apa nem fogja ugyanúgy csinálni, ám nem is az a cél. Apa apásan csinálja, anya meg anyásan, a gyereknek pedig szüksége van mindkettőre.

Mit ad az apával töltött idő a gyerekeknek?

A legújabb csecsemőkutatások szerint a baba fejlődése szempontjából nagyon fontosak az apával megélt együttlétek. Az apa-gyerek interakciók általában sokkal spontánabbak, intenzívebbek, nagyobb amplitúdóval bírnak. A lendületes hintáztatások, a magasba emelések úgynevezett „mintha veszélyhelyzetet” jelentenek a gyerekek számára, aminek fontos szerepe van az értelmi és érzelmi fejlődés szempontjából egyaránt. Az apák általában sokkal kreatívabbak és kiszámíthatatlanabbak, ami serkentő hatással van a gyerekekre. Az apai „heccelések”, játékos erőpróbák például segítik a magabiztosság kialakulását.

2128093018_1090dca164_b
A „mintha veszélyhelyzetek” fontossága.

Azok a gyerekek tehát, akik szoros kapcsolatban vannak az édesapjukkal, akik minőségi időt tölthetnek vele, számos területen profitálnak ebből. Sőt, az egész család profitál abból, ha a családon belüli kapcsolatok érzelemmel telítettek, mélyek, bensőségesek.

De mindez nem alakul ki automatikusan, egyik napról a másikra. Ahogyan a nőknek is tanulniuk kell az anyaszerepet, úgy az apaszerep elsajátítása is egy folyamat, ami már a babavállalás időszakában elkezdődik. Ma már bizonyított tény, hogy a várandósság alatt, majd a szülés után a babával való aktív törődés kapcsán az apák hormonháztartása is megváltozik, idegrendszerük átalakul, így például a kötődésért, és az utódgondozásért felelős területeken megnő a szürkeállományi rész. A természet tehát segíti a felkészülést, amit nekünk csak ki kell használni.

A lányok apától kapott férfiképe hatással van későbbi párválasztásukra?

Abszolút! A kutatások szerint azok a lányok, akik jó kapcsolatban voltak apjukkal, felnőve magabiztosabban viselkednek a férfiakkal. Az apa az első „férfi” a lány életében, így meghatározó szerepe van a későbbi férfi-nő kapcsolatok alakulásban.

Mit tanácsolhatunk azoknak a pároknak, akik most állnak a gyerekvállalás előtt?

Készüljenek a szülővé válásra! Merjenek beszélgetni, és nyitottan hallgassák meg egymást! Ha valódi bizalmi légkört sikerül teremteniük, akkor sokkal könnyebb alkalmazkodnak a baba érkezésével kialakuló új rendhez. A régi keretek, struktúrák, és viszonyulások természetszerűen átalakulnak, a szülői szerep megjelenése pedig hatással lesz mindkettőjük személyiségére is. Ebben az időszakban a legfontosabb erénnyé a türelem válik. Ha a kapcsolat erős alapokra épült, akkor idővel sikerül alkalmazkodni a változásokhoz.


Iratkozz fel hírlevelünkre!