Miért szeretünk meccsre járni?

Mi motiválta a szurkolókat az elmúlt hetekben a magyar válogatott mérkőzései után? A cikk röviden bemutatja, hogy milyen szociálpszichológiai jelenségek tapasztalhatóak meg a nézőtéren, miközben a fiúkat biztatjuk a pályán.

Az elmúlt hetekben mindannyian megtapasztalhattuk, mit is tud kiváltani az emberekből, amikor a nemzeti válogatott sikereket ér el. Az, hogy egy mérkőzés után milyen érzelmeket élünk át, függ attól, hogy előzetesen mi motiválta a szurkolást (Wann és mtsai., 2008). A meccsre járás egyfajta kikapcsolódás, hobbi, miközben mérkőzés alatt belefeledkezhetünk a játék örömébe. Vannak akiket a sportfogadások tüzelnek fel és van, akit a sportban rejlő esztétikai szépség. Másoknál a meccsnézés családi programnak számít vagy a barátokkal töltött idő jelentős hányadát teszi ki. Végül, a társas identitás elméletéből fakadóan (Tajfel és Turner, 1979) fontos motivátor tényező a szurkolásban az önértékelés (End és mtsai., 2002). Általános emberi tendencia, hogy pozitív önértékelésre törekszünk, melynek forrása lehet csoporttagságunk is, ezért ha csapatunk sikereket ér el, a velük való identifikáció révén mi is jobban érezzük magunkat. A szociális identitás elmélete azt implikálja, hogy a mérkőzés kimenetele hatással lesz arra, hogy a csoport tagjai, mely ez esetben a nemzetet jelenti, milyen mértékben azonosulnak vele. Tehát azok, akik a győztes csapattal azonosulnak, pozitív társas identitásra tehetnek szert.

Hasonló jelenséget ír le Cialdini (1976), aki éppen a sport témakörében igazolta elméletét. BIRG-nek (bask in the reflected glory) nevezi azt a jelenséget, amikor a tagok úgymond sütkéreznek a csoport dicsőségének fényében. Tehát amit a csapat elért, azt tagjai is elérik, az eredmények személyes sikerekként internalizálódnak. Vizsgálatukban azt találták, hogy az egyetemisták közül többen viselték az egyetemi sportcsapat melegítőjét a csapat győzelmét követő napokon, mint amikor veszített. Ebben az esetben a viselkedés motivációja a kedvező énbemutatás, hiszen az emberek szeretnék magukat minél pozitívabb köntösben láttatni.

Szurkolni tehát többféleképpen lehet, s mindenkit más indok vezérel. Egyvalami azonban biztos. Az emberek jelentős többsége szerint a szurkolók támogatása kifejezetten fontos a sportolók számára, tehát bátran legyünk büszkék kedvenceinkre!


Iratkozz fel hírlevelünkre!