Az önkéntesség boldoggá tesz

Önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez. De mi motiválja az önkénteseket? Milyen pozitív hatásai vannak az önkéntes munkának?

Magyarországon az önkéntességnek még nincsenek olyan nagy hagyományai, mint például Nyugat-Európában, így sokakban felmerülhet a kérdés: Miért végez valaki egy tevékenységet huzamosabb ideig, ha látszólag semmi haszna nem származik belőle?

Milyen motívumok állnak az önkéntesség hátterében?

A motivációs elméletek között az egyik legismertebb A. H. Maslow motivációs piramisa, mely az alábbi motívumokat különíti el: fiziológiai szükségletek, biztonsági szükségletek, valahova tartozás és szeretet iránti igény, megbecsülés szükséglete, kognitív szükségletek, önmegvalósítás szükséglete. Az önkéntes tevékenység háttere összetett, ezek közül a motívumok közül több is jelen lehet hátterében egyszerre: például a szeretet, a közösséghez tartozás a megbecsülés szükséglete vagy akár az önmegvalósítás is.

Miért jó önkénteskedni?

help-1265227_960_720
Az önkéntes munka közösségben zajlik.

Vizsgálatok igazolják, hogy az altruizmus (olyan magatartásforma, amelynek célja valaki másnak a megsegítése a személyes jutalmak reménye nélkül) önmagában is egészségmegőrző, immunerősítő hatású.

Az önkéntes munka általában egy szervezet keretei között zajlik, azaz több önkéntes dolgozik együtt. Így lehetőség van új ismeretségek kialakítására, és a kollegiális kapcsolatokból akár új barátságok is kialakulhatnak.

Az egyén átélheti, hogy tagja egy közösségnek, hogy tartozik valahova, ahol szeretik és megbecsülik.

Az önkéntes munka ad egyfajta közös pozitív identitást is: „mi olyan emberek vagyunk, akik kiállnak a jó ügyek mellett, aktívak, kompetensek”. Ezek és ehhez hasonló pozitív gondolatok növelik az önbecsülésünket.

Általában a fizetésért dolgozunk, de sok esetben megtörténik, hogy a fizetett munka másfajta szükségleteinket nem elégíti ki. Nem látjuk a munkánk értelmét és eredményét.

Az önmegvalósítás eszköze

Önkénteskedni számos módon lehet: választhatunk olyan tevékenységet, amit szeretünk vagy olyan ügyet, amiért szerintünk igazán érdemes tenni. Átélhetjük, hogy a munkánkra szükség van, hogy hasznosak vagyunk illetve, az önkéntes munka része lehet az önmegvalósításunknak is.

Az önkéntes feladatok ellátásakor olyan új helyzetekbe kerülhetünk, amelyekbe egyébként a hétköznapok során nem. Folyamatosan új dolgokat tanulhatunk, és új tapasztalatokra tehetünk szert.

Sőt, lehetőségünk van arra is, hogy kilépjünk a komfort zónánkból, és az új kihívások által meghaladhatjuk önmagunkat.

Az önkéntes munka gyakran önmagában rejti jutalmát: maga a munkavégzés lehet jutalmazó, [simple_tooltip content=’az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli’] flow élményt [/simple_tooltip] adhat.

Úgy érzed, hiába hajszolod a boldogságot? Mi segíthetünk! A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink egyéni pszichológiai tanácsadás keretében elkísérnek a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!