A gyermeki önbizalom építésének elemei

Az önbizalomfejlesztés alapvető fontosságú az iskolai előremenetel és a boldogság szempontjából. Hogyan tudnak a szülők pozitív hatást gyakorolni a gyermekük önbizalmára? Milyen tévhitek keringenek a köztudatban a témával kapcsolatban? Cikkünkben választ kaphatnak!

Az önbizalom a különböző, számunkra értékes területeken lévő kompetenciáink megtapasztalásából fakad. Már gyermekkorban fontos, hogy a fiatalok kiteljesítsék a kompetenciáikat és ezáltal egy egészséges önbizalomra tegyenek szert.

A gyermek önbizalmának biztosítása egy fáradtságot megérő cél a szülők számára. A szülök úgy gondolják, lehet hatásuk a gyermekük önbizalom fejlődésére. A helyes feltételezések körül azonban megjelenhetnek olyan elterjedt félreértések is, amelyek később az útjukba állhatnak.

Téves értelmezés #– Az emberek vagy magabiztosak, vagy bizonytalanok.

A valóságban nagyon kevés ember érzi magát az élet minden területén jónak vagy rossznak. Egy gyerek esetében, aki magabiztosnak érzi magát a szociális készségeiben, például bizonytalannak érezheti magát a sport vagy a zenei készségeiben. Az érdeklődésünk változatossága miatt mindig lesz olyan terület az életünkben ahol több önbizalommal rendelkezünk.

Téves értelmezés #– Az állandó dicséret és magasztalás segít, hogy magabiztosnak érezzük magunkat.

Igazából az üres dicséret csökkenti a személy önbecsülését. A saját magunkról alkotott biztos ismeret arra épül, hogy őszintén kompetensnek érezzük magunkat azokon a területeken, amelyek számunkra fontosak. Ilyen terület lehet a sport, a festés, a tudomány, a szociális népszerűség vagy bármi más.

Érdemes átgondolnia a gyermeknek, hogy mibe szeretne több emergiát fektetni. A számára fontos területeken átélt siker növeli önbizalmát.
Érdemes átgondolnia a gyermeknek, hogy mibe szeretne több energiát fektetni. A számára fontos területeken átélt siker növeli önbizalmát.

Az alacsony önbizalom rámutathat a célkijelölés problémájára

Nem mindenki tehetséges mindenben, amit csinál. Főleg nem az adott tevékenység kezdeténél. A vágyott és érdekes aktivitások néha több erőfeszítést, irányítást és támogatást igényelnek. Alacsony önbizalommal rendelkező gyerekeknél sokszor a cél kijelölésének a problémáját láthatjuk. Még nem sikerült kitalálniuk, hogy mibe akarják az energiájukat invesztálni. Át kell gondolniuk, hogy mi mellett szeretnének kitartani, amely elég hosszan magába foglalja az adott tevékenységgel kapcsolatos elköteleződést, hogy beteljesítő és önbizalomépítő élményeket tapasztaljanak meg.

A következőkben egy felsorolást olvashatnak praktikus tippekről. Elsősorban olyan (leendő) szülők részére szól, akik segíteni szeretnék a kisgyerekek vagy serdülők önbizalomfejlődését.

Egyedi képességprofil. Bátorítsuk a gyermekeinket, hogy

értékeljék a saját egyediségüket!

Mi az, ami könnyen megy és mik azok, amelyeket számára nehezebb megtanulni. Tegyük világosság számukra, hogy mindenkinek más erősségei és gyengeségei vannak! Mutassunk rá a különbözőségek előnyeire!

Növekvő tanulás. Ünnepeljük és értékeljük a kis lépéseket és segítsük a gyermekünknek meglátni hogy azok a lépések hogyan vezetnek majd a nagyobb teljesítményhez! Szavakkal ki is fejezhetjük, hogy egyes cselekedeteikben mit tartunk értékesnek. Érdemes kerülni az általánosító, negatív kifejezéseket, mint például: „Nem vagy túl jó a festésben!” vagy „Művésznek nem lennél jó!”Inkább fogalmazzunk így: „A képeden igazán tetszenek a színes virágok! Boldog leszek, ha rájuk nézek! Elsőre szép teljesítmény!

Elköteleződés. Segítsünk gyermekünknek felfedezni tanulási lehetőségeit az érdeklődési területén belül!

Az önbizalma az általa kedvelt tevékenységek által, képességei megtapasztalásán keresztül épül.

Szorgalmazzuk, hogy érdeklődési területén belül lévő aktivitások töltsék ki szabadidejét hosszabb távon!

Elérhetőség, főleg a változások alatt. Legyünk elérhetőek, hogy bátoríthassuk gyermekeinket, amíg ők megfontolják a lehetőségeiket, áttekintik a céljaikat, és szabályozzák az erőfeszítéseiket, hogy hatékonyan alkalmazkodhassanak a változó követelésekhez és körülményekhez. Fontos, hogy mellettük álljunk és jelenlétünkkel segítsük a gyerekek útkeresését.

A látásmód kiterjesztése. Mutassuk meg gyerekeinknek, hogyan lehet szembenézni a kellemetlenségekkel pozitív szemléletmóddal! Hogyan lehet látni a nehézségeket, mint a tanulás útját, és nem mint leküzdhetetlen akadályt. Segítsünk megértetni velük, hogy mindenki él át problémákat a különböző hasznos tanulási folyamatok során! Bátorítsuk őket, hogy legyenek büszkék az akadályok legyőzésére!

A gyerekek és a serdülők iskolás éveik alatt óriási előnnyel rendelkezhetnek, ha ezeket a tippeket megfogadják a szülők. Az önbizalom fejlesztése és építése nem egyszerű munka. Ki kell jelölnünk, hogy melyek azok a területek, amelyek az érdeklődés szempontjából a legfontosabbak számunkra! Kitartóan, minden akadály legyőzésére büszkeséggel gondolva kell haladnunk, hogy elérjük az áhított célunkat! Szerencsére ez a munka kamatostul kifizetődik és óriási előnnyel szolgálhat számunkra.


Iratkozz fel hírlevelünkre!