Viszlát, friend zone! – Hogyan lehetsz több mint egy barát?

„Ugyan, mi csak barátok vagyunk!” Ha már te is hallottad ezt a mondatot életed szerelmének szájából, akkor pontosan tudod, mi az a friend zone. Valószínűleg azt is, mennyire nehéz kilépni belőle. A jó hír azonban az, hogy közel sem lehetetlen. Cikkünkből megtudhatod, mit kell tenned, ha ki akarsz kerülni ebből a kellemetlen helyzetből.

Azon szerencsések számára, akik még sosem tapasztalták meg ezt a rendkívül kínos állapotot, gyorsan definiáljuk, mit is jelent. A friend zone az a szituáció, mikor két barát közül az egyikük úgy érzi, hogy a másik több egy  egyszerű barátnál, romantikus kapcsolatot szeretne vele. A másik fél azonban ezt nem viszonozza (sőt, tipikusan észre sem veszi a „barátja” érzéseit).

Mi az oka a friend zone-ban ragadásnak?

Természetesen minden ilyen „barátság” egyedi, így az összes lehetséges ok felsorolása bőven meghaladná egy cikk kereteit. Mégis tekintsünk át néhány tipikus okot, amelyek miatt bennragadhatunk a friend zone-ban, majd vegyük át a lehetséges megoldásokat is.

Egyenlőtlen csere

8052482210_481964d136_b
Ha a friend zone-ban találjuk magunkat, elképzelhető, hogy túl sokat adunk.

Talán ridegen hangzik, ám valójában minden emberi kapcsolat a cserén alapszik. Ez azt jelenti, hogy a felek (kimondatlanul) felállítanak „adok-kapok” szabályokat arról, ki mit tesz hozzá a viszonyukhoz. A friend zone személy olyan kapcsolatba megy bele, melyben ezek a szabályok egyenlőtlenek. A másik fél megkap mindent, amit szeretne, az ő igényei viszont kielégítetlenek.  Röviden tehát

 

A FRIEND ZONE SZEMÉLY „ÁRON ALUL” ADJA EL MAGÁT.

A megoldás erre az, ha kicsit kiegyenlíted a kapcsolatot: adj kevesebbet! Nézd meg, mi történik, ha nem keresed a „barátodat” egy ideig. Hagyd, hogy hiányozz neki. Robert Cialdini, a befolyásolás egyik legnagyobb szakértője szerint az emberek többre értékelik a ritka, nehezen elérhető dolgokat. Ennek oka, hogy az emberek nem szeretik, ha korlátozva vannak. Ha úgy érezzük, lemaradhatunk valamiről, akkor azonnal teszünk ez ellen. Így történik ez a „barátoddal” is, ha úgy tűnik számára, hogy elveszíthet téged.

Hasonló elvek mentén, ha szeretnéd kiegyenlíteni a kapcsolatot, akkor kérj többet! Hagyd, hogy ő is „dolgozzon”. Állítsd a kognitív disszonancia redukciót a szolgálatodba. Egyszerűbben: ha valamibe (valakibe) energiát fektettünk, akkor többre értékeljük. Amiért megdolgozunk, azt sokkal többre értékeljük. Így ha például több szívességet kérsz, és kevésbé magától értetődő a jelenléted, akkor máris kiegyenlítettebb a kapcsolat, ami kimozdíthat a friend zone-ból.

Hiányzó kémia

16243539933_747c19a608_b
A barátság az, ha csak az intimitás van meg, de hiányzik a szenvedély.

Egy másik indok lehet egyszerűen a vonzalom hiánya. Ahogy azt egy korábbi cikkben is írtuk, egy jó párkapcsolat három összetevője az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély. Ha ez utóbbi hiányzik, nem alakul ki beteljesült párkapcsolat. A jó hír az, hogy a vonzóság tanulható, a vonzalom pedig feléleszthető.

Számtalan pszichológiai kutatás kimutatta, hogy a „szexiség” egyik legfontosabb összetevője az ápoltság. Ha kicsit több figyelmet fordítasz a ruháid megválasztására, a külsőd ápolására, máris vonzóbbnak fognak látni. Ezen kívül sokat segíthet, ha megtanulod a testbeszéd apró fogásait. Ezek segítségével talán fel tudod kelteni a másik fél szenvedélyét is.

Bátraké a szerencse

Az utolsó, de talán legfontosabb módszer, amellyel kikerülhetsz a friend zone-ból, az az, ha bátor vagy, és végre randira hívod a barátodat.

A FRIEND ZONE VALÓJÁBAN ÉRZELMILEG NAGYON KÉNYELMES ÁLLAPOT.

Közel lehetsz a kiválasztottadhoz anélkül, hogy felvállalnád a visszautasítás kockázatát. Cserébe viszont feláldozod a saját igényeidet. Ne áltasd magad olyan kifogásokkal, hogy „nem akarom tönkretenni a barátságot”. Ez az állapot már nem barátság, hiszen te többet akarsz. Ebben a formában tehát a kapcsolatotok sosem lesz egyenlő.

Pszichológiai kutatások szerint meglehetősen jó eséllyel indulsz egy randiért. Hald and Høgh-Olesen kutatása szerint az egyedülálló férfiak 68 százaléka, az egyedülálló nők 43 százaléka mondott igent egy vadidegennek, mikor az felkérte randevúzni. Ezen kívül melletted áll még az a tény is, hogy egy felmérés szerint ha valaki vonzódik a barátjához, magasabb vonzalmat vált ki a másik félből is. Azonban az idő ellened dolgozik: ha túl sokáig nem lépsz, akkor nagyobb eséllyel ragadsz bele végleg a friend zone-ba.

Legfontosabb tehát, hogy a hozzáállásodon változtass. Tudatosítanod kell magadban: a te igényeid is ugyanolyan fontosak, mint a „barátod” igényei. Ha nehezebben elérhető (és kevésbé „rendes srác” vagy „aranyos lány”) vagy, és még a vonzerődre is ráerősítesz egy kicsit, akkor jó eséllyel tudsz egyenlíteni a kapcsolaton, elmozdíthatod romantikus irányba. Ha pedig valamiért mégsem sikerül, végy egy nagy levegőt, majd állj tovább. Így még mindig jobban jársz, mintha hosszú ideig beleragadsz egy nem kielégítő viszonyba.


Iratkozz fel hírlevelünkre!