Ria, Ria! – Hajrá magyarok, avagy egy évszázad válogatott történetei

A magyar labdarúgó-válogatott története több csupán győzelmeknél és vereségeknél. Vannak események, amelyeket talán sosem felejtünk el, mint az, hogy 44 év után újra a magyar csapatnak szurkolhattunk az Eb-n, más események azonban kevésbé ismertek. Ilyen lehet az angolok 90 éves hazai veretlenségének megdöntése vagy Puskás 30. másodpercben rúgott gólja. Ám ezek valamilyen módon mégis meghatározták a csapat életét. A Ria, Ria! – Hajrá, magyarok, avagy egy évszázad válogatott történetei című könyv szerzői ezúttal ezeket a kevésbé ismert emlékeket gyűjtötték össze. Könyvismertetőnk.

A Fűrész Attila és Privacsek András által írt könyv a magyar labdarúgó válogatott egy évszázados történetére tekint vissza. Olyan emlékdarabok kerültek benne lejegyzésre, melyeket egykori és jelenlegi, a válogatotthoz valamilyen módon kötődő személyek saját szempontjukból meséltek el. Emlékek az edzésekről, közös utazásokról, meccsekről, a nemzeti tizenegy mindennapjairól.

Milyen jelentőséggel bír a könyv?

A történetek összegyűjtése során a szerzőpárosnak számos legendával sikerült hosszabb beszélgetést folytatnia, s közülük voltak, akik azonnal tudtak egy eseményt említeni, de voltak, akik időt kértek a gondolkodásra. A könyv különlegességét az adja, hogy a megszólalók között akadtak olyanok is – például Gyetvai László és Rudas Ferenc –, akik ma már nincsenek köztünk, mégis első kézből hallhatjuk a ’30-as, ’40-es évek válogatottjainak történeteit. A szerzők szavaival élve ez a korszak egyébként is vízválasztónak tekinthető, hiszen a korábbi évtizedek történetei csupán feljegyzésekből, akkor megjelent cikkekből, könyvekből rekonstruálható. Napjainkhoz közeledve viszont egyre több és részletesebb történetet ismerhetünk meg, amelyek nem mellesleg a kötet aktualitását adják:

„Elég csak a 2016-os Európa-bajnokságra gondolni…”

Az Európa-bajnoki meccsünkön, melyet az osztrákok ellen játszottunk, Szalai a 62., Stieber pedig a 87. percben talált be a kapuba. A bordeaux-i sajtóteraszon ezek a találatok régóta nem tapasztalt érzéseket váltottak ki magyar újságírókból, akik már-már sírtak az örömtől. A sikertörténet pedig folytatódott, jött Izland, majd Ronaldóék, a szurkolók pedig bíztak a csapatban. A magyarok futball-lázban égtek: a mérkőzések előtt kiürültek az utcák, az emberek óriási kivetítők elé tömörültek, utána pedig a forgalmat leállítva lepték el a körutat.

„15 millió magyar lett szerelmes a válogatottba!”

A könyvben azonban sok más kulisszatitok is megtudhatunk az Európa-bajnokságról, az odavezető útról, az esemény megéléséről vagy akár Király Gábor mackónadrágjáról is. Arról a mackónadrágról, amivel egész Európa foglalkozott, és ami miatt megalakult a Menj ma Mackóban Melózni Mozgalom. A nadrág Király Gábor fiatalkorából származik, abból az időből, amikor még a Haladás kapusa volt. Egy bajnoki mérkőzés alkalmával fekete nadrágját elfelejtették kimosni, így az éppen nála lévő szürke mackónadrágban lépett pályára. Annyira jól ment neki akkor a védés, hogy azóta csak abban szeret játszani. Király még az Európa-bajnokság előtt elárulta, hogy több kabalája is van, amiket ez a kötet is leleplez.

dsc_5464-2
A labdarúgás egyik legfontosabb társadalmi szerepe a közösségi tudat kialakítása. Fotó: mlsz.hu

Milyen pszichológiai vonatkozásai lehetnek a könyvnek?

Az empátia, azaz a beleérzés képessége minden ember sajátja. Képesek vagyunk beleélni magunkat egy másik ember helyzetébe, érezzük az ő érzéseit, indítékait, törekvéseit, illetve fel tudjuk idézni a másik személy érzelmeit, feszültségeit, majd ezek tudatos feldolgozása után képesek vagyunk értelmezni azokat. Pontosan ezeket tapasztaljuk filmezés, meccsnézés és olvasás közben is. Jelen esetben az utolsó kettő pedig össze is kapcsolható, a könyv olvasásának hatására azonosulni tudunk a labdarúgó válogatottal, szurkolunk nekik, átéljük a küzdelmeiket és mindennapjaikat.

A sportágak, így a labdarúgás egyik legfontosabb társadalmi szerepe a közösségi tudat kialakítása, mely a sporthoz, sportoláshoz és a szurkoláshoz köthető események és élmények közös átélése révén jelenik meg. A kollektív emlékezet pedig a nemzeti identitás és összetartozás elengedhetetlen eleme, melyben ma már számos labdarúgással kapcsolatos esemény raktározódik.

Akik szeretnék a magyar labdarúgással kapcsolatos kollektív emlékezetét erősíteni, azoknak a Ria, Ria! – Hajrá, magyarok, avagy egy évszázad válogatott történetei című könyv elengedhetetlen olvasmánynak számít.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!