5 konfliktus-kereső személyiségtípus és ellenszerük

Közelednek az ünnepek. A közös, jó hangulatú családi ebédek. A barátokkal átmulatott szilveszter. Egészen addig, amíg meg nem jelenik az az idegesítő rokon vagy barát, aki bármiben talál kivetnivalót. Mintha szeretné a veszekedést. Szívesen sarkon fordulnánk és otthagynánk, de ez nem mindig olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan küzdhetsz meg ezekkel a néha idegesítő személyiségtípusokkal!

A hangos

Hangerejét használja ahhoz, hogy megfélemlítse a körülötte lévőket, és átvegye az irányítást. Ha kedvesen megkérjük, beszéljen picit halkabban, ránk förmed. „Ó, eddig nem is emeltem fel a hangom, de majd most…” A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy amikor kezdi felemelni a hangját, mi kicsit arrébb sétálunk. Hiszen ha nincs közönség, nem tud kinek kiabálni. Amikor lenyugodtak a kedélyek, mondjuk el neki, hogy akkor is értjük, amit mond, ha nem ordít.

Számos ember azért kiabál, mert fél. Egy csendesebb pillanatban megkérdezhetjük tőle, mit akar kifejezni hangerejével? Mit szeretne nálunk elérni, ami miatt kiabál? Ha tud válaszolni kérdésünkre szerencsénk van, és megnyugszik. Viszont ha nem, még mindig átmehetünk egy másik szobába.

[simple_tooltip content=’A mantra egy meditációval kapcsolatos vallásos szöveg, a hinduizmus és buddhizmus gyakorlatából.’]Mantra[/simple_tooltip]: „Annyira ordítasz, hogy nem hallom, amit mondasz.”

Az elérhetetlen

Falakat húz maga köré, ezzel büntetve másokat. Elég széles skálán mozoghat a leírásuk. Akad, aki csak szimplán nem válaszol a kérdésedre, vagy már akkor hátat fordít neked, amikor belépsz a szobába. Ezt annak érdekében csinálja, hogy kontrollt biztosítson fölötted. Hiszen így ő irányít. Egészen addig tart ez a „büntetés”, amíg azt szükségesnek tartja.

A legjobb, amit tehetsz: egyszerűen mond el neki mit érzel: „Te kirekesztesz engem, amit nem tartok igazságosnak.” Ezután fogj hozzá a napi rutinodhoz! Nincs alkudozás, nincs kérdezősködés, hogy miért nem szól hozzád. Hiszen tudod, pont ez az, amit vár tőled! Így újra az ő kezébe kerülne a gyeplő. Ezenkívül nincs telefonhívás, SMS vagy email. Amíg ő nem keres, nem érdemli meg a figyelmedet!

Mantra: „A hallgatásod nem számít az életemben.”

Az árulkodó

Családtagok és barátok között pletykálkodik, így szítva tüzet közöttük. Királynője vagy királya az alábbi mondatoknak: „Tudod mit mondott rólad ő meg ő? De nem tőlem hallottad!” Az árulkodók imádják annak az energiáját, amikor az emberek miattuk kapnak össze. A megfelelő reakció: amint belekezd a pletykálkodásba, mond ezt neki: „Én nem szeretek olyanról beszélni, aki nincs jelen.” Majd válts témát. Ha ezután is folytatja, zárd le a beszélgetést, és hagyd ott őt. Ami még fontos: ne menj bele a játékába, ne mondj el neki belső információkat magadról vagy másokról. Hiszen ha másokról pletykálkodik, rólad is fog!

Mantra: „Úgy beszélsz másokról, mintha tényleg mondták és megtették volna azokat a dolgokat.”

man-921004_1280
A hangos beszéd mögött gyakran félelem és önbizalomhiány áll.

Az összezavarodott

Úgy tesz, mint aki összezavarodott, amikor elmondod neki, hogy a viselkedésével vagy szavaival megbántott téged. Megdöbbenést tettet annak érdekében, hogy végül még te érezd rosszul magad. Saját igazadról is elbizonytalanodsz. Amit ilyen helyzetben leggyakrabban mondanak: „Nem értem miről beszélsz. Én soha nem mondanék ilyet.” Ezek az emberek úgy aratnak győzelmet, hogy magukról rád irányítják a figyelmet, így bújva ki a felelősségvállalás alól.

Mikor van valaki tényleg összezavarodva, és mikor játssza csak meg? Úgy vehetjük észre a csalót, ha sokszor előfordult már vele ez a szituáció. Emellett, ha gyakran megváltoztatja, amit mond, helyzettől függően. Például: ha mások is jelen vannak, vagy ha nem figyelünk rájuk kellőképpen. Esetleges reakció: „Azért az vicces, hogy 30 perc kellett ahhoz, hogy megértsd miről is beszélek.” Szembesítsük őt a tényekkel, és ne hagyjuk, hogy elbújjon az „értetlen” álarc mögé.

Mantra: „Tudom, hogy tudod és teljesen érted.”

A szociopata

Ez a típus kicsit kilóg a többi közül, hiszen ez egy diagnosztizálható személyiségzavar, így komolyabb a többinél. Ezek a személyek nem tudják felfogni, hogy rosszat tesznek másokkal, egyáltalán nem éreznek empátiát, bűntudatot és szorongást. Úgy gondolják, rájuk nem azok a szabályok vonatkoznak, mint másokra. Nagyon fontos, ha ilyen embert érzékelünk környezetünkben, mondjuk munkahelyünkön, ne kerüljünk vele közelebbi viszonyba! Ne osszuk meg vele személyes dolgainkat. Tegyük priváttá fiókjainkat, hogy még véletlenül se tudja meg lakcímünket, telefonszámunkat. Hiszen akár veszélyesek is lehetnek!

Mantra: „Távol fogod tartani magadat.”

A lényeg, hogy mindig észben tartsuk: mi válogatjuk meg kik vegyenek körül minket. Ne hagyjuk, hogy megsértsenek, kellemetlen helyzetbe kényszerítsenek. Próbáljuk megérteni vajon miért is ilyen a másik, mit kompenzál ezzel a viselkedéssel.

***

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!