Hogyan (ne) vásároljunk ajándékot karácsonyra?

A karácsony közeledtével előbb-utóbb be kell szereznünk az ajándékokat szeretteinknek. Ez gyakran jóval nehezebb és fáradtságosabb folyamat, mint gondolnánk. Ráadásul sokszor olyan ajándékot választunk, aminek aztán nem is örülnek igazán. Ha idén inkább az ünnepekre hangolódnál a stresszelés helyett, ne hagyd ki cikkünket!

Mint előző cikkeinkből megtanulhattuk, az emberek nem mindig a lehető legkedvezőbb vásárlási döntést hozzák meg. Még akkor sem, ha saját magukról van szó. Felvetődik a kérdés: mi a helyzet akkor, amikor ajándékot vásárolunk?

Kaptál már valaha használhatatlan kütyüt, csúnya ruhadarabot vagy esetleg egy sokadik bögrét? Gyakran előfordul, hogy olyan ajándékot kapunk, amely egyáltalán nem nyeri el a tetszésünket. Hasonló valószínűséggel mi magunk is lőttünk már mellé ilyen téren, nem is egyszer. Félreértés ne essék, ezt nem rosszindulatból tesszük. Egyszerűen

hajlamosabbak vagyunk felülértékelni egy-egy ajándékot

annál, amennyit az más számára valójában ér.

A Minnesota Egyetem egyik közgazdásza szerint az USA-ban karácsonyi ajándékra átlagosan elköltött 65 milliárd dollár jelentős hányada kidobott pénz. A szakember úgy gondolja, hogy az ajándékozott számára átlagosan körülbelül 20%-al kevesebbet ér amit kap, mint annak, akitől kapja. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen vesznek fel hitelt karácsony tájékán, pusztán azért, hogy egy relatíve drágább ajándékkal lepjék meg szeretteiket.

Egocentrikus torzítás

Hogyan kerülhetjük el a felesleges költekezéseket? Adunk néhány tippet, amelyet érdemes mérlegelni egy-egy ajándékválasztás előtt! Az egyik leggyakoribb hiba, amit el szoktunk követni, hogy magunkból indulunk ki. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha a saját tetszésünket elnyeri egy ajándék, akkor annak garantáltan szeretteink is örülni fognak. Például elképzelhető, hogy egy limitált kiadású díszdobozos Star Wars filmnek mi magunk nagyon örülnénk. Ám ez nem jelenti azt, hogy az ajándékozott is hasonlóan lelkesedne érte!

Ide sorolható az aktuális érzéseink, érzelmeink felnagyítása is. Például ha épp nagyon éhesek vagyunk, hajlamosak lehetünk a kelleténél több ételt venni. Ugyanez mondható el az ajándékvásárláskor is. Például csak azért veszünk egy sapkát vagy sálat ajándékba, mert épp nagyon hideg van. Mielőtt vásárolnánk, tegyük fel magunknak a kérdést: „Biztos örülni fognak ennek? Nem csak azért tartom jó ajándéknak, mert én most pont erre vágyom?”

Ennek biztosan örülni fognak?

A pszichológiában ismert jelenség az is, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni: embertársaink nagyobb figyelmet szentelnek ránk, mint valójában teszik. Ez az ünnepekre való készülődésnél is megfigyelhető, hiszen sokszor abból indulunk ki, vajon milyen reakciót vált ki ajándékunk. Ehelyett érdemes inkább úgy gondolkoznunk: mi maga az ajándék.

Ne azon stresszeljünk, hogy vajon túl olcsónak vagy gagyinak találják-e amit választottunk. Gondoljunk csak bele!

Nem mindig a legdrágább ajándéknak örülünk legjobban!

A szerző szerint a karácsony szellemiségének igazi megéléséhez a kacatok vásárlása helyett idén próbálkozzunk meg mással. Például ajánljuk fel szeretteinknek, hogy egy általuk választott jótékony célra adományozzunk egy bizonyos összeget a nevükben. Elvégre a karácsony a szeretet ünnepe.

∗∗∗

A Mindset Pszichológia nem csak érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!