Pszichológiai elsősegély vészhelyzetekhez

Egyéneket és teljes csoportokat érintő katasztrófák történnek nap mint nap a világban. Fontos ilyenkor tudni, hogy ilyen esetekben civilként hogyan tudunk a leghatékonyabban segíteni a bajbajutottaknak. Ahogy az orvosi elsősegélynyújtás, úgy a pszichológiai elsősegély is életeket menthet.

Súlyos csapások különböző válfajai történnek nap mint nap a világban, úgy mint háború, természeti katasztrófa, balesetek és személyek közti erőszak (például nemi erőszak). Egyének, családok vagy teljes közösségek lehetnek ezekben érintettek. Az emberek elveszthetik otthonukat vagy szeretteiket, izolálódhatnak családjuktól vagy közösségüktől, vagy tanúi lehetnek az erőszaknak, rombolásnak vagy halálnak.

A pszichológiai elsősegély azoknak a súlyos stressz alatt álló embereknek segíthet, akik

közvetlenül akkor egy súlyos krízishelyzetet élnek, éltek át.

A nevével ellentétben a pszichológiai elsősegély nem csak pszichológiai, hanem társas támogatást is tartalmaz.

Pszichológiai elsősegélynyújtásra lehet szükséged, ha például önkéntesként vagy egy mentőcsoport tagjaként kihívnak, hogy segíts egy súlyos katasztrófa során, vagy ha egy baleset helyszínén találod magad, ahol többen megsérültek. Vagy például tanárként vagy egészségügyi dolgozóként beszélgetsz valakivel, aki nem rég tanúja volt egy szerette erőszakos halálának. A pszichológiai elsősegély útmutatót nyújt ahhoz, hogy hogyan tudsz a legtámogatóbb dolgokat mondani és tenni egy emberért, aki súlyos negatív stressz hatása alatt áll.

get_first_aid_at_once_big_aches_from_little_injuries_grow_-_nara_-_534135

A pszichológiai elsősegély olyan gyakorlati törődést és támogatást biztosít, ami nem tolakodó. Ezen kívül felméri az akut igényeket és problémákat, és segít az alapvető szükségleteket kielégíteni. A pszichológiai elsősegély során a segítő meghallgatja a bajba került embereket, de nem erőlteti őket a beszédre, hanem megnyugtatja őket, és segít nekik, hogy megnyugodhassanak. Megvédi őket attól, hogy további bántalom érhesse őket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a pszichológiai elsősegélyt

nem csak szakmabeliek nyújthatják,

és ebből kifolyólag ez nem egy professzionális tanácsadás, sem nem analizálása a bajba jutottak sorsának. A pszichológiai elsősegély útmutatója csupán egy modell, amit az egyes konkrét esetekre adoptálni és finomítani szükséges.

A pszichológiai elsősegély lépései

  1. Kapcsolatteremtés

Tisztelettel és kultúrájuknak megfelelően kell megközelíteni a segítségre szorulókat. Bemutatkozáskor elegendő csak a nevünket mondanunk – a tisztséget nem kell – , illetve, ha valamilyen szervezettől érkeztünk, akkor ennek a nevét is, és azt, hogy miért vagyunk most ott. Meg kell kérdezni a bajba jutott személyt, hogy segíthetünk-e neki. Fontos, hogy igyekezzünk felvenni a szemkontaktust.

  1. A biztonság és a megfelelő körülmények megteremtése

A körülményekhez képest próbáljunk meg egy nyugodtabb teret találni, ahol a személy tud ránk figyelni. Próbáljunk meg a fenyegető veszélytől eltávolodni, és megnyugtatni a segítségre szorulót arról, hogy nincs egyedül.

Meg kell vele értetni, hogy vége a veszélynek,

most már biztonságban van. Ez nagyon fontos pont, mert a nagy negatív stressznek kitett emberek sokszor nem észlelik pontosan a környezetüket.

  1. Stabilizálás, megnyugtatás

Mielőtt bármit kérdeznénk, fontos hogy a személy kicsit nyugodtabb állapotba kerüljön. Ezt elérhetjük például légzéskontrollal (lassú nyugodt légzés diktálása) vagy akár progresszív relaxációval (először megkérjük, hogy feszítsen amennyire csak tud, majd utána engedje el magát). Nem szabad hitegetni azzal, hogy minden rendben van, hiszen ezzel azt érezhetné  hogy nem értjük meg a problémáját, így fontos, hogy hiteles mondatokkal kommunikáljunk. Például: „Nagyon nehéz lehet most Önnek”, „Ilyen helyzetben mindenki így reagálna”, stb.

  1. Információgyűjtés

Fontos, hogy megkérdezzük, hogy

mire van éppen akkor szüksége.

Noha néhány szükséglet nyilvánvaló lehet, nem feltétlenül ezek a legfontosabbak egy nagy stressz alatt álló személy számára. Ezen kívül rá kell kérdezni, hogy az adott szituációban mitől fél a leginkább – de semmiféleképp se szabad arra terelni a szót, hogy milyen félelmei juttatták őt ebbe a helyzetbe. Fontos továbbá rákérdezni, hogy kit szeretne, hogy ott legyen mellette.

  1. Gyakorlati segítség

Miután a legfontosabb szükségleteiről kikérdeztük, megbeszélhetjük vele, hogy mi miben tudunk neki segíteni. Fontos biztosítani, hogy ne maradjon egyedül, és hogy legyen hol aludnia. Aktiválhatjuk saját támogató rendszerét azáltal, hogy kapcsolatba lépünk az általa megnevezett családtagokkal, sorstársaival vagy bárki mással, akiben bízik.

  1. Információnyújtás

Miután sikerült a bajba jutott személyt kicsit megnyugtatnunk, illetve alapvető szükségleteiben segítséget nyújtanunk informáljuk tömören arról, hogy mi történt körülötte. Fontos tájékoztatnunk a szeretteinek állapotáról, illetve saját jogairól és biztonságáról. Érdemes megneveznünk azokat a szervezeteket, akikhez később segítségért fordulhat.

  1. Megbirkózási stratégiák átbeszélése

A következőkben megbeszélhetjük, hogy melyek azok

a pozitív megküzdési stratégiák,

amik már korábban is beváltak számára. Fontos figyelmeztetni arra, hogy rendszeresen egyen, igyon, legyen minél többet az őt támogató személyekkel, beszélje át a problémát másokkal ahányszor csak akarja. Ezen kívül fontos, hogy folytasson olyan tevékenységeket, amik kikapcsolják, legyen az akár spirituális jellegű, akár fizikai aktivitás, továbbá igyekezzen bevonódni valamilyen társas tevékenységbe. Érdemes azonban a negatív megküzdési stratégiákról lebeszélni, úgy mint drogok, alkohol, egész napos semmit tevés, önelhanyagolás, erőszakosság vagy önmagába fordulás.

  1. Kilépés a helyzetből

Ha mindezek megtörténtek, és időközben megérkezett a segítség, akkor fontos, hogy mielőtt véglegesen elköszönünk, világosítsuk fel, hogy mi fog vele történni a következőkben. Ha a segítség egy másik szervezettől érkezett, akkor célszerű bemutatnunk az új segítőt. Elköszönéskor kívánjunk minden jót a továbbiakhoz.

A lépések ismeretével mostantól mi is bátran vállalhatjuk a segítő szerepet a katasztrófahelyzetekben. Segíteni nagyon fontos és bárki tud!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!