Fókuszban a Z-generáció – Fiatal Sporttudósok IV. Országos Konferenciája

Mi a szerepük a magyar informatikai rendszereknek a sportanalitikában? Mit takar az SDP? Milyen a hazai lakosság sportfogyasztási motivációja? A válaszokat a Magyar Sporttudományi Társaság egész napos konferenciáján kaphattuk meg a Magyar Sport Házában, ahol fiatal kutatók adhatták elő legújabb vizsgálataik eredményeit. A többség természetesen az hazai terepen folytatta kutatásait, de akadtak olyanok is, akik külföldön végzett vizsgálataik eredményeit közölték a hazai közönségnek. Tudósításunk.

Egészségnevelés versus külső megjelenés

A sportanalitika tudománya alatt a sporttal kapcsolatos különböző adatok komplex elemzését értjük – magyarázta Schmidt Judit a DinamIT Informatika Kft. munkatársa, aki bemutatta, hogyan is lehet a különböző informatikai rendszereket a sport szolgálatába állítani. A kutatók az elemzéskor nemcsak begyűjtik és feldolgozzák az adatokat, hanem a kiértékelés után személyre szabott tanácsokkal is segítik a felhasználókat egyéni céljaik elérésében. A kutatócsoport több éves szakmai és informatikai fejlesztések során hozta létre a VITASPOT® termékcsalád sportanalitikai célokra szakosodott online informatikai rendszerét. Az online platform különlegessége, hogy a Z-generációba tartozó fiatalok életmódbeli szokásait, testi és lelki egészségi állapotát is mélyrehatóan tanulmányozza. Rájöttek többek között, hogy

ez a korosztály nem motiválható a felnőtteknél bevált, szokásos egészségnevelési módszerekkel.

Sokkal inkább előtérbe kerül náluk a külső megjelenés vagy a kortársak pozitív véleménye. Mindezt felismerve a DinamIT Informatika Kft. munkatársai igyekeznek a fiatalok rövid és hosszú távú céljainak elérését egy átfogó és komplex sportanalatikai informatikai rendszerrel segíteni.

Miért és mire költ a magyar sportfogyasztó?

A feltett kérdésre két előadás is kereste a választ, amelyek részben fedték, ugyanakkor ki is egészítették egymást. A Pécsi Tudományegyetemen dolgozó Welker Zsanett és munkatársai a magyar háztartások sportfogyasztási szokásait állították kutatásuk középpontjába. Különböző szocio-demográfiai tényezők figyelembe vételével kiderítették, hogy a férfiak nagyobb arányban képviseltetik magukat a sportolók között, valamint a magasabban iskolázottak is több testmozgást végeznek. A sportágválasztást befolyásoló tényezők között az eszközigényt, az adott sport népszerűségét és a költségigényt találták. Ennél fogva – vizsgálatuk szerint – a legnépszerűbb sportok a kerékpározás (megkérdezett 20,6 százaléka) és a testépítés (13,5 százalék), míg a csapatsportok közül a kézilabda emelkedett ki (15,9 százalék).

A kutatásban résztvevők 95%-a sportol rendszeresen, akiknek legfőbb motivációja az egészség megőrzése. Fotó: MSTT
A kutatásban résztvevők 95%-a sportol rendszeresen, akiknek legfőbb motivációja az egészség megőrzése.
Fotó: MSTT

Ahogy hazánkban egyre népszerűbbé válnak a szabadidős sporttevékenységek és az egészséges életmód, úgy hatnak ki ezek a tényezők a háztartások fogyasztói szokásaikra – derült ki a Debreceni Egyetemen dolgozó Nábrádi Zsófia és kutatócsoportja által végzett vizsgálatból. A kutatók a hazai lakosság sportfogyasztási motivációinak feltárását tűzték ki célul. Eredményeik a következők: a kutatás résztvevőinek 95 százaléka sportol rendszeresen egészségmegőrzés céljából. A kitöltők sportruházatra, sportcipőre és különböző étrend-kiegészítőkre, vitaminokra költenek a legtöbbet. Welkerék kutatásával ellentétben Nábrádiéknál a futás volt a legnépszerűbb sportág.

Az SPD mint új tudományterület

A sport sokkal többről szól, mint csupán magáról a játékról:

egy közös nyelv, amely összeköt minket, egyenlővé tesz, egy csapattá szervezi az ismeretleneket, és ha kell, segítséget nyújt a bajba jutottaknak. Bardocz-Bencsik Mariann, a Testnevelési Egyetem hallgatója a sport nemzetközi fejlesztésben és béketeremtésben játszott szerepéről tartott előadást. Szemléletes példaként felhozta, hogy 1914 karácsonyán a világháború alatt a német és brit katonák futballoztak a lövészárkok között . A sport fent említett funkcióit vizsgáló új tudományterület a „Sport for Development and Peace”, azaz az SDP. Ma már több ezer program fut világszerte, mely ehhez a témához köthető, ám a terjedése olykor akadályokban ütközik a megvalósítás finanszírozási, humán erőforrással kapcsolatos, lokális nehézségekkel kapcsolatos vagy a menedzsmenthez köthető hiányosságok miatt. Ezek a problémák abból adódhatnak, hogy egy viszonylag fiatal szervezetről van szó, hiszen az SDP csupán 2001 óta létezik intézményesített keretek között. A programhoz egyre több híres sportoló is csatlakozik, mint például Novak Djokovic. Ez nagyban hozzájárul a szervezet munkájának sikerességéhez.

A megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Magyar Sporttudományi Társaság konferenciáján természetesen sokan mások is előadtak, hiszen a tíz perces előadások sorozata csaknem napnyugtáig tartott. Az prezentációk szinte a sporttudomány teljes palettáját lefedték. A sportközgazdaságtantól kezdve a sportszociológián át egészen a különböző csoportok teljesítmény- és állapotfelméréséig mindenről esett szó. Valamennyi előadás-kivonat elolvasható a Magyar Sporttudományi Szemle legújabb számában. A közönség soraiban ülők rengeteg új kutatási eredménnyel, valamint gondolatébresztővel gazdagodtak, amely a konferencia elsődleges célja volt.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!