Amikor megbillen a mérleg – egyensúlyvesztés a párkapcsolatban

Érezted már, hogy jobban szereted a párod, mint ő téged? Megkérdőjelezted néha, hogy vajon ugyanazt akarjátok-e annak ellenére, hogy évek óta együtt vagytok? Ha igen, akkor talán rátok is jellemző a kutatók által aszimmetrikus elkötelezettségnek nevezett párkapcsolati jelenség. Mégis mit jelent ez, és hogyan lehet változtatni rajta?

Ismerős az alábbi helyzet? A pár egyik tagja teljesen odaadó, elkötelezett. Számára ez „A kapcsolat”, amiben élnie kell. Ezért lelkesen tervezi a közös jövőt, hosszú távú terveket szövöget, míg párja a saját útját járja. Partnere ugyanis élvezi a kapcsolat által nyújtott előnyöket, azonban mintha nem teljesen adná bele önmagát, mintha hiányozna belőle az elköteleződés a másik iránt.

Lehetséges okok

A mai randizós szabályok tökéletes táptalajt jelentenek az aszimmetrikus kapcsolatok kialakulásához. A kapcsolatokat tanulmányozó kutatók egyetértenek abban, hogy azok

a lépések, amelyek egy kapcsolat létrejöttéhez vezetnek hiányosabbak,

mint annak idején. Sokkal kevesebb jel is elég ahhoz, hogy azt érezzük, kötődünk a másikhoz – és ő hozzánk.

Scott és Stanley (2016) úgy fogalmaznak, hogy a párok néha együtt mozgás helyett inkább csak együtt csúsznak, amikor közös döntéshelyzetekről van szó. Más szóval: a kultúránk az, ami megengedi, hogy több aszimmetrikus kapcsolat jöjjön létre. Az emberek maradnak a párjuk mellett akkor is, ha más kettejük között az egymás irányába való elköteleződés szintje. Régebben olyan döntések meghozatala volt az elvárt, melyek vagy megszilárdították, vagy felbontották az ilyen kapcsolatokat.

Nem ugyanúgy működnek a dolgok

Scott és munkatársai (2016) azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy feltérképezik és összehasonlítják a az aszimmetrikus, illetve a kölcsönös elköteleződésen alapuló kapcsolatok főbb jellemzőit. Több mint háromszáz nem házas, de párkapcsolatban élő heteroszexuális párt kérdeztek meg. Eredményül azt kapták, hogy a vizsgált komoly kapcsolatok közel 1/3–ra jellemző az aszimmetrikus elköteleződés.

A kutatásból többek között kiderült, hogy

a nők általában elkötelezettebbek

a partnerük iránt, körülbelül 2:1–es arányban figyelték meg ezt a különbséget a hölgyek javára! Emellett a nem kölcsönös elköteleződés jellemzőbb volt az olyan párokra, akik együtt éltek házasság nélkül, mint azokra, akik nem éltek együtt.

5616903499_8cb691f817_b
A nem azonos mértékű elköteleződés mind a két fél számára konfliktusokat jelent és rontja a kapcsolat minőségét.

Az elköteleződésbeli különbségek úgy tűnik, előrevetíthetik a rosszabb kapcsolati minőséget (Stanley és mtsai, 2016). A kevésbé elkötelezett partner sokkal több negatív interakciót él meg, kevésbé kapcsolat-orientált és sok esetben agresszívvé válhat. Ezen vonások többsége magyarázható az elköteleződés alacsony szintjével. A másik oldal még érdekesebb: az erősen elkötelezett partnerekről is hasonlóakat lehet kijelenteni:

gyakoribbak a konfliktusok, kevésbé alkalmazkodnak a kapcsolathoz és agresszívebbek

(Stanley és mtsai. 2016). Ezek a kapcsolatok talán komolyak, ám valójában egyáltalán nem nevezhetőek boldognak és harmonikusnak.

Azokban a kapcsolatokban ahol a nő az, aki kevesebbet áldozatot hoz, ott valószínűbb a szakítás. Felmerül a kérdés: a nő elkötelezettségének mértéke többet nyom a latba, ha a kapcsolat folytatása a tét?

Megoldásra várva

Ha úgy érzed, külső körülmények mozgatják a kapcsolatod, érdemes vállalnod egy őszinte és bensőséges beszélgetést a pároddal a témáról. Beszéljetek a kapcsolat jövőjéről, mondd el a saját terveidet és azt, mennyire érzed magad elkötelezve a dolog mellett.

Törekedj egyensúlyra!

A randizófázisban: ha érzelmi távolságot érzel valakivel, akiről úgy gondolod, ő többet akar, kérdezd meg magadtól, ez lenne-e a legmegfelelőbb kapcsolat számodra.

Párkapcsolatban: ha azt veszed észre, elkötelezettebb vagy a partnerednél, vedd számba, mennyire és miért érzed magad kellemetlenül ebben az egyensúlytalanságban. Az elköteleződés mértéke változhat, de erőfeszítés kell hozzá, és nincs garantálva a végeredmény! Ha már túl vagytok egy nehéz beszélgetésen a dologról, és megerősödik benned, hogy talán könnyebb, ha külön utakon folytatjátok, ne félj változtatni! Egy ilyen lépés szabaddá tehet és új esélyt adhat mind a kettőtök számára.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!