A férfiak valóban gyorsabban túljutnak egy szakításon, mint a nők?

Mindannyian ismerjük a sztorit: egy fiú megismerkedik egy lánnyal. A fiú elmondja a lánynak, hogy szereti. Csak és kizárólag Ő kell neki. Aztán eljön a nap, amikor rájön, már nem szerelmes a lányba. Annyit mond neki: „Nem veled, hanem velem van a baj, inkább legyünk barátok.” Ezután a fiú azonnal szinglire állítja Facebook-státuszát, és minden nap bulizós képeket posztol. A lány eközben sírva ül otthon, és azon rágódik, mit is rontott el? Hogyan ismerhette ennyire félre ezt a srácot? Neki miért nem fáj a szakítás? Vajon a fiú tényleg ilyen jól érzi magát, vagy csak egy álarcot visel? Cikkünkből megtudhatja!

Fájdalom, csak gyorsan tűnj el!

Egy szakítás után egyik fél sincs jól. Ez tény. Viszont amikor egy amerikai egyetem kutatásában több mint ötezer résztvevőnek egy skálán kellett megítélnie, mennyire érintette meg őket a szakítás, akkor a férfiak a nőkhöz képest rendre alacsonyabb fizikai és érzelmi fájdalmat éreztek. Ez azonban nem azért volt, mert esetleg nem szerették volna annyira a párjukat. Az okokat egyrészt az evolúcióban kereshetjük, másrészt a neveltetésben. Ugyanis egy szakításnál a nőknek több vesztenivalójuk van, mint a férfiaknak.

Craig Morris szerint: „Biológiai szempontból a nőknek sokkal nagyobb a szülői ráfordításuk, mint a férfiaknak. Hiszen kilenc hónapig terhesek, majd ott a szoptatási idő és energia is. Emiatt lesznek ők jóval szelektívebbek a párválasztásban.” Tehát a nők tudattalanul is hosszútávú partnert keresnek. Emiatt érzik a világ végét egy szakítás után. Hiszen elvesztették azt a férfit, aki esetleg a gyermekeik apja lehetett volna.

Morris azt is kihangsúlyozta, a férfiak is szomorúak,

csak máshogy fejezik ki érzelmeiket.

Rájuk a harag és düh érzése jellemzőbb, illetve a szelf-romboló és önkárosító viselkedés, míg a nők inkább lehangoltnak érzik magukat. A férfiak azért alkalmaznak destruktív stratégiákat, hogy fenntartsák önbizalmukat. A nők viszont konstruktív stratégiákkal próbálkoznak annak érdekében, hogy esetleg megmentsék a kapcsolatukat. Ezáltal jellemzőbb lesz rájuk a túlgondolkodás és a túlelemzés.

A hátrányos helyzet előnyei

A nők jelentősen ügyesebbek lesznek abban, hogy a sok túlgondolkodás miatt belássák:

a fájdalmas szakításnak is lehet pozitív oldala.

Ugyanis az így elnyert megküzdési stratégiákkal később könnyebben fel tudnak majd épülni, és érzelmileg is megerősödnek. Egy segítő gondolat lehet: „Talán azért nem működött a kapcsolatunk, mert nem fejeztem ki kellőképpen az érzelmeimet. Legközelebb nem fogom ezt a hibát elkövetni.” Tehát ha képesek vagyunk változtatni rossz szokásainkon, minden bizonnyal növekedni fogunk! Morris szerint annak ellenére, hogy a nők kétszer több önbizalmat veszítenek egy szakítás után, mint a férfiak, az öntudatosságuk és a jövőbeli kapcsolataik értékelőképessége annál inkább fejlődik.

Az önreflexió a férfiaknak sajnos nem opció

A férfiak más megküzdési stratégiákat alkalmaznak. Ők inkább elfojtják fájdalmukat, meghamisítják érzelmeiket. Emellett nem válogatósak a párválasztásban. Ám azonnal megrémülnek, ha intimitásról van szó: legtöbbször egyből menekülnének, ha egy nő többet akar tőlük. Egy szakítás után mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen a fájdalmat és a kudarcélményt átélniük. Munkájukba, hobbijukba vagy a bulikba temetkeznek inkább. Általánosságban a férfiaknak azonban több idő kell, hogy túljussanak egy szakításon. Ha igazán szerették párjukat, akkor akár több évig is eltarthat a gyász. Ám ők ekkor sem mutatják ki fájdalmukat – még saját maguknak sem!

Sok férfi nem tanulja meg rendesen kezelni érzelmeit,

ezért nem tudja, mit kezdjen velük, amikor hirtelen megjelennek.

Ezenkívül a férfiakat arra neveli a társadalom, hogy ne mutassák ki az érzelmeiket, mert az gyengeségre utalhat. Viszont minél jobban elrejtik őket, annál több fájdalmat fog nekik okozni.

Az érzelmi fejlődés hiánya

Egy kapcsolatnak soha nem tesz jót, ha a férfi nem tudja kifejezni érzéseit. Ez ugyanis megakadályozza azt, hogy egy mélyebb és jelentőségteljesebb kapcsolat alakuljon ki a két fél között. Emiatt a férfiak úgy értékelik a kapcsolatokat, mint egyfajta teljesítményt, nem mint társas együttlétet. Lehet, hogy megsiratják a kapcsolatot, de inkább kudarcként tekintenek rá. Nem az elvesztett személy lesz a fontos. Az érzelmi távolságtartásuk abban segít nekik, hogy képesek legyenek gyorsabban új párt keresni. Ezzel viszont csak folytatják rossz szokásukat. Így egy negatív spirálba kerülnek, ami nem hozhat fejlődést számukra.

pexels-photo-246805
Az egyik legjobb gyógyír a szakításra: egy új személlyel megismerkedni.

Egészítsük ki a bevezetőt

A bevezetőt megválaszolva elmondhatjuk, hogy mindkét félnek fájdalmat és csalódást jelent a szakítás, csak más formában fejezik ki. A férfiak is szétesnek, de lehet, hogy nem mutatják ki, mivel úgy érzik, nekik nem szabad. Emiatt a lány soha sem fogja megtudni az igazat. Nincs tökéletes megoldás a fájdalom megszüntetésére. Csak következő kapcsolat létezik, ami csillapíthatja a szomorúságot. A legjobb dolog amit tehetsz, hogy átgondolod a történteket, majd új ember után kutatsz, és tanulva hibáitokból, létrehoztok egy jól működő kapcsolatot!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!