Fejjel a bajnak – Concussion filmajánló

Sokszor hallunk a sport jótékony hatásairól, ám igen ritkán esik szó a negatív következményeiről. Ennek oka lehet, hogy a sportegyesületek érdekében a káros hatások elhallgatása, leplezése áll. A Concussion című filmdráma ezeket a kevésbé ismert hatásokat és azok tagadását mutatja be. Filmismertetőnk.

A Peter Landesman által rendezett filmdráma fókuszában egy amerikai focicsapat áll, melynek játékosai – önhibájukon kívül – komoly sérüléseket szenvedtek el játék közben. Will Smith alakítja Dr. Bennet Omalu neuropatológust, aki rendkívüli felfedezést tesz egy visszavonult híres amerikai focista boncolásakor. A kiváló szakember által elvégzett vizsgálatok meghökkentő elváltozásokat mutatnak a sportoló agyában. Dr. Omalu diagnosztizálja először a – csak halál után kimutatható – [simple_tooltip content=’Kiterjedt, globális szintű agyi károsodás és működészavar, mely több tünet megjelenését eredményezi: kognitív deficitek (pl. memória, figyelem, nyelvi funkciók zavara), emocionális zavarok (pl. depresszió, szorongás), viselkedésbeli zavarok (pl. impulzuskontroll zavara, agresszió), mozgásszervi rendellenességek (pl. merevség, meglassultság), személyiségváltozás, szociális nehézségek, öngyilkosság (szuicid kísérletek).’]krónikus traumatikus enkefalopátiát[/simple_tooltip] (CTE). A gyakori fejsérülések következtében kialakuló betegséget gyakran kíséri depresszió és egyéb pszichés zavar, már többször bizonyult halálosnak is a kór. A patológus arra a következtetésre jut, hogy a sportoló agyát a sportpályafutása során elszenvedett ütközések károsították. A film azt mutatja be, hogy a maradandó károsodást szenvedett játékosok sérüléseit a Nemzetközi Futball Szövetség hogyan próbálja meg letagadni. A film igaz történet alapján készült, és egy igen fontos problémára irányítja a nézők figyelmét.

nevtelen3
A gyakori fejsérülések következtében kialakuló betegséget gyakran kíséri depresszió és egyéb pszichés zavar, már többször bizonyult halálosnak is a kór.

Az amerikai foci [simple_tooltip content=’Közvetlen fizikai érintkezés van a játékosok között.’]kontakt[/simple_tooltip] jellege miatt meglehetősen veszélyes sport. A károk megelőzésére használt sportfelszerelés sajnos nem elegendő, ugyanis a károsodás a játékosok koponyáján belül történik, amikor az agy megrázkódik, és szétroncsolja a csontburkolatot.

A játékosok ütközésének sebessége és ereje a meghatározó.

Egy neurológiai vizsgálatban bizonyították, hogy az NFL játékosok negyven százaléka agysérüléssel él. Egy sor kognitív tesztet vettek fel a játékosokkal és ötven százalékuknál mutatkoztak komoly problémák olyan végrehajtó funkciókban, mint a problémamegoldás, érvelés, tervezés és figyelem, negyvenöt százalékuknál pedig tanulási nehézségek és memóriahanyatlás jelentkezett. Nem a nagy ütések vagy egyetlen agyrázkódás okoz problémát, hanem ezek ismétlődése – vélik a kutatók.

A filmben Dr. Omalu levezeti, hogy nagyjából 60 g-s (g = gravitációs gyorsulás) ütközéstől kap agyrázkódást egy ember, a pályán pedig nagyjából 100 g erejű összeütközések jellemzőek. Az ellenfél játékosainak sebessége összeadódik az őket eltaláló játékosokéval, így a gravitációs erő akkora, mintha egy kalapáccsal ütnék fejbe a játékost. A film egyik kulcsfigurája, Mike Webster ráadásul a játék legerőszakosabb posztján játszik: centerként feje a fegyvere. Kiskorától kezdve nagyjából 70000 ütés érhette a fején, ami nagyban szerepet játszott betegsége kialakulásában.

A fejelések káros hatása először a

KONCENTRÁCIÓZAVARBAN, MAJD FOKOZOTT AGRESSZIÓBAN, VÉGÜL PSZICHÉS BETEGSÉG

kialakulásában mutatkozik meg.

Webster esetében az ütközések hatására olyan neurológiai folyamatok indulnak meg, melyek eredményeként „gyilkos proteinek” szállják meg az agyát, beeszik magukat az elméjébe, belülről pusztítva azt, míg végül „megfojtják az agyát”, így válik felismerhetetlenné önmaga számára is. A patológus merész kijelentést tesz: Mike Webster halálát a football okozta és biztos, hogy nem ő az egyetlen.

steelers_defense
Az NFL játékosok negyven százaléka agysérüléssel él. Fotó: nfl.com

A filmben több NFL játékos szenvedését láthatjuk. Dr. Omalu a játékos boncolásakor fedezi fel az addig nem ismert gyilkos kórt. Láthatjuk Mike Webster szenvedésének fokozódását, ahogy eluralkodik rajta a betegség, míg végül maga számára is felismerhetetlenné válik. Fejfájásra, kettős látásra, szédülésre panaszkodik, valamint hangokat hall. Agyrázkódásról és egyéb agyi elváltozásokról azonban nem írnak kórlapján. Dr. Omalu szerint elképzelhetetlen, hogy tizennyolc év profi football után egy teljesen egészséges ember agyi elváltozások nélkül ilyen fiatalon megőrül. Feltáratlan, hogy mi késztette a volt játékost öncsonkításra, hogyan lett hajléktalan ötven évesen. Dr. Omalu szerint Webster ugyan szívrohamban hunyt el, de nem az ölte meg. Meggyőződése, hogy valami eddig elkerülte az orvosok figyelmét. Hasonló esetekben korai [simple_tooltip content=’A gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép’]Alzheimert[/simple_tooltip] diagnosztizáltak, ami Dr. Omalu szerint statisztikailag lehetetlen, hiszen a focisták egyrészt ahhoz túl fiatalok, másrészt szürkeállományuk ép és Alzheimer zúzódás sem figyelhető meg.

Egy másik játékost, Justin Strzelczyk-t hangok „utasítják” családtagjai meggyilkolására, agresszív viselkedés jellemzi, végül pedig öngyilkos lesz. Újabb eset, Andre Waters, aki rendkívüli fejfájásra panaszkodik, szintén agresszió figyelhető meg viselkedésében, és negyven évesen ő is véget vet életének.

Meg kell említeni, hogy nem minden agykárosodás jeleit mutató sportolónál alakulnak ki a súlyos agyi rendellenességek, mint fejfájások, kognitív funkciók hiánya vagy akár demencia. Akiknél komolyabb problémák jelennek meg,

FELTÉTELEZHETŐ a GENETIKAI HAJLAM.

Nagyon komoly és csak az utóbbi években napvilágra kerülő probléma, mennyire maradandó fej- és agysérüléseket szenvednek az amerikai focisták pályafutásuk végére. A rengeteg ütközés és agyrázkódás hatása ugyan rövid távon gyógyszerekkel tompítható, de a hosszú távú hatások kivédhetetlenek, sőt akár halálhoz is vezethetnek.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!