A fizikai vonzalom jelei, avagy hogyan derítsd ki, tetszel-e a másiknak?

Sokaknak ismerős lehet a szituáció: vajon engem néz az a helyes srác/lány, vagy csak azért nézett ide, mert én is ránéztem? Talán mindegy is. A hosszabb szemkontaktus egyértelműen a fizikai vonzalom egyik jele. Mik vannak még? Hogyan tudom eldönteni egy-két randi alapján, hogy passzolunk-e? Cikkünkben néhány apró jelet gyűjtöttünk össze azért, hogy könnyebben boldogulj a sokszor nehezen értelmezhető utalások világában!

Egy randi mindig izgalmakkal teli esemény. Főként az első. Ilyenkor mindenki kicsit feszeng, legjobb oldalát szeretné mutatni. Ám ekkor is vannak olyan metakommunikatív jelek, amelyeket nem tudunk elfedni a másik előtt. Csak jól kell tudni olvasni őket! Barbara és Allan Pease szerzőpárosának több könyve (A testbeszéd enciklopédiája, Testbeszéd) is segít eligazodnunk a témában.

Testtartás 

Talán a legárulkodóbb jelző. Mindenkinek lehet egy alap testtartása, amely személyiségéből fakad. Sokan kicsit zárkózottabbak ezért alapból szeretnek keresztbetett karral ülni. Viszont ez annak a jele is lehet, hogy nem igazán szimpatizálunk a velünk szemben ülővel. Ám amikor egy férfinak tetszik egy nő: jobban kihúzza magát, mellét előretolja. Erélyesnek, erősnek szeretne hatni. A nők ezzel szemben szemérmesebbek. A keresztezett láb nemcsak annak a jele lehet egy nőnél, hogy zárkózott. Sőt, éppen ezzel ellentétesen szexuális vonzalmat is jelenthet. Főként, ha a lábfejek a kiszemelt felé néznek. Egy szoknyaigazítás, combsimítás pedig egyértelmű kifejezése a vonzalomnak. A legtöbb férfi a szorosan keresztezett lábtartást tartja egy nőnél a legvonzóbbnak (Pease, 2014).

Szemek

Rég bizonyított tény, hogy izgalom hatására – fényviszonyoktól függetlenül – kitágulnak a pupillák. Ezt elég nehéz szabad szemmel vizsgálni, de egy hosszabb szemkontaktusnál észrevehetjük, ami nagyon jó jel! Ahogy már említettük, a jóleső egymás szemébe nézés alapvetően utalhat a kölcsönös vonzalomra. Akadhat viszont, akit kellemetlenül érint a hosszabb szemkontaktus, ezt se írjuk rögtön a nemtetszés számlájára. Talán csak izgul és ez a későbbiekben változni fog. A sűrű pislantás és arcpír is izgalomra utalhat.

Izgalom hatására az ajkak megtelnek vérrel.
Izgalom hatására az ajkak megtelnek vérrel.

Ajkak

Fokozott érzelmi helyzetben beindul a vérkeringés, így az ajkak is megtelnek vérrel. Ha valaki rágcsálja, esetleg benedvesíti ajkait beszélgetés közben, akkor az vagy arra utal, hogy ki van száradva, vagy egyértelmű vonzalmat jelez! A mosoly szintén biztató, azt jelenti: jól érezzük magunkat a másik társaságában.

Szaglás

A nemi hormonok eltérő szintje miatt minden embernek más az illata. Főleg, ha nem fedjük el parfümökkel. Ám köztudott, hogy még az illatszerek sem hatnak ugyanúgy különböző embereken. Az emberi szaglás nem olyan fejlett, mint mondjuk a kutyáké, de azért a közel 12 millió szaglósejt sem kevés. Képesek vagyunk úgymond kiszagolni a hozzánk illő párt. Feltéve, ha az „eredeti” illatát érezzük.

Haj

Vannak nők, akik gyakran csavargatják hajtincseiket, akár unaloműzés céljából is. Ám egy randin ez azt jelentheti: érdeklődünk a másik iránt. A nők gyakran hajukat, nyakukat piszkálják ilyenkor. A férfiak is beletúrhatnak hajukba azért, hogy még vonzóbbnak tűnjenek.

A lényeg: bízzunk a megérzéseinkben. Merjük bátran kimutatni, ha tetszik a másik. Hamar ki fog derülni, kölcsönös-e a vonzalom!