„Barátság extrákkal” – több mint barátság, kevesebb mint párkapcsolat?

A legtöbben ismerjük a „barátság extrákkal” kapcsolatokat. Ha saját bőrünkön nem is tapasztaltuk meg, ismerőseink körében vagy filmekben már találkoztunk velük. Egy ilyen viszony nagyon vonzó lehet, ha szeretnénk biztonságos és bizalmas közegben kielégíteni szexuális vágyainkat, miközben függetlenségünket is teljesen megőrizzük. Mégis, ezek a kapcsolatok igencsak kockázatossá válhatnak.

Két barát, akik bizonyos gyakorisággal szexelnek egymással. Az idegenek vagy ismerősök egyszeri kalandjaihoz képest a partnerek közelebb állnak egymáshoz, az együttlétek rendszeresek. Kapcsolatuk azonban nem romantikus természetű, nem járnak, nem randiznak. A „barátság extrákkal” (vagy ahogyan az angol nevezi: „friends with benefits”, rövidítve FWB) egyfajta hibridnek tekinthető (Mongeau és Knight, 2016). Vegyíti a barátság pszichológiai intimitását a párkapcsolatokra jellemző szexuális intimitással (Bisson és Levine, 2009).

 biztonságos és kényelmes közeget biztosít a szexhez,

romantikus elvárások nélkül (Bisson és Levine, 2009). A partnerek barátok, akik megbíznak egymásban, fontosak egymásnak. Mindazonáltal sokan mégis attól tartanak, hogy a szex megnehezíti és tönkreteszi a barátságot, mert viszonzatlan romantikus érzelmek jelenhetnek meg benne. Bisson és Levine (2009) rávilágít arra, hogy az FWB kapcsolatok előnyei és hátrányai is hibrid-természetéből fakadnak. A romantikus elvárások hiánya vonzó, ugyanakkor az ilyen kapcsolatok legnagyobb veszélyforrása pont az, hogy ezek a romantikus elvárások valamelyik félben esetleg kialakulnak.

Kötöttségek és elköteleződés nélkül

Gyakran hallani e speciális viszony kapcsán, hogy „nincsenek kötöttségek”. A feleknek nincs elszámolnivalója egymás felé, és

a hűség értelmezhetetlen, szükségtelen fogalom.

photo-1749325_1920

A kapcsolatok mindennemű romantikus elvárástól, érzelemtől és motivációtól mentesek (Mongeau és Knight, 2016). Így nem csak bizonyos érzelmeknek (pl. féltékenység, szerelem), de a viszonnyal foglalkozó diskurzusoknak sincs helye a kapcsolatban. A partnerek nem szívesen beszélgetnek a keretekről vagy azok hiányáról, nehogy az valamiféle romantikus szándék látszatát keltse. Bisson és Levine (2009) kutatásában a résztvevők 73 százaléka arról számolt be, hogy FWB kapcsolatukban még az alapszabályokat sem fektették le. Azon kevesek, akik körében felmerült a téma, elsősorban a kapcsolat nyilvánosságra hozásának kérdését vitatták meg, valamint megállapodtak abban, hogy másokkal is lehetnek. Noha nincsenek kötöttségek, láthatjuk, hogy ezek fontos kérdések, amiket nem árt tisztázni. Ha nincs közös megegyezés, és a kapcsolat sajátságai kimondatlanok maradnak, az félreértéseket és sérüléseket okozhat.

A barátság extrákkal kapcsolatot nem csak a kötöttségek nélküliség különbözteti meg a romantikus párkapcsolattól, bár a legtöbb eltérés ebből adódik. Az FWB kapcsolatokra valóban kevésbé jellemző a monogámia (Lehmiller, VanderDrift és Kelly, 2014). A kutatásból kiderül, hogy a párkapcsolatban élők több időt töltenek együtt az ágyban és azon kívül is, mint a barátok. A barátság extrákkal kapcsolatokban alacsonyabb a szexuális és az azon kívüli aspektusokra vonatkozó elégedettség is. A szexuális viselkedésformák sokszínűségében nem találtak különbséget, ám az erről való kommunikációban annál inkább. Az FWB-partnerek jóval kevesebbet beszélnek a szexről, akkor is főleg a másokkal megtapasztalt erotikus élményeiket osztják meg egymással. Mindkét csoportban fontos téma a védekezés, az FWB kapcsolatokban azonban több alkalommal védekeznek. Ennek oka természetesen kevésbé a kommunikációban, mintsem a monogámia és az elköteleződés hiányában keresendő.

adult-1807617
A párok sokkal több időt töltenek együtt nem csak az ágyban, hanem más tevékenységekkel is.

Az elköteleződésen kívül az intimitás és szenvedély mértéke is alacsonyabb ezekben a kapcsolatokban a párkapcsolatokhoz képest (Bisson és Levine, 2009). E három dimenzióval már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben: Sternberg (1986) szerint ezek a szerelmi kapcsolatok alappillérei. A barátság extrákkal kapcsolatokban az intimitás mértéke mérsékelt, a szenvedély és elköteleződés nagyon alacsony (Bisson és Levine, 2009). Egy másik publikáció ugyanakkor közepes mértékű elköteleződésről számol be az FWB viszonyok tekintetében (Lehmiller és munkatársai, 2011). A kutatás eredményei szerint a nők és férfiak is jobban ragaszkodnak a baráti komponenshez, mint a szexhez.

Nemi különbségek

Lehmiller és munkatársainak tanulmánya (2011) más szempontok mentén viszont rámutat néhány nemi különbségre. A nők számára társadalmilag kevésbé elfogadott a kizárólagos párkapcsolaton kívüli szexuális viselkedés. Mivel negatívabban ítélik meg őket, így általánosan kevésbé érdeklődnek az alkalmi szex iránt, mint a férfiak. Ebből adódhat, hogy a nők az érzelmi kapcsolódást nevezik meg az FWB kapcsolatokba való bevonódás elsődleges motivációjaként, szemben a férfiakkal, akik a szexuális elérhetőséget. Ugyanez magyarázhatja azt az eredményt is, miszerint a nők inkább szeretnék, hogy a kapcsolat akár romantikus kapcsolattá, akár „sima” barátsággá alakuljon át. A férfiak kevésbé vágynak a kapcsolat státuszának megváltozására.

couple-1853996
Nem ritka eset, hogy a barátság extrákkal kapcsolatból romantikus párkapcsolat fejlődik.

A barátság extrákkal kapcsolatok jövője

Vajon milyen gyakori, hogy valami mássá válik a barátság extrákkal kapcsolat? Milyen kimenetelei lehetnek egy ilyen viszonynak? Bisson és Levine (2009) ezt is vizsgálták. A kutatásban 75 olyan egyetemista vett részt, akiknek volt már FWB kapcsolata, 28%-uk a vizsgálat idején is részese volt ilyen jellegű barátságnak. A megkérdezettek kapcsolatainak 36%-a hétköznapi barátságként folytatódott; 26% esetében a kapcsolat a két fél között teljesen megszűnt és 10% romantikus kapcsolattá vált. Ez utóbbi típussal foglalkozott Owen és Fincham (2012). Ők elsősorban arra voltak kíváncsiak: különbözik-e a párkapcsolati működés minősége attól függően, FWB kapcsolatból fejlődött-e ki a románc vagy sem. Az elemzett monogám párkapcsolatok közel egynegyede indult barátság extrákkal kapcsolatként. Ám az eredmények nem igazolták azt a feltételezést, miszerint bármely irányba is befolyásolná a párkapcsolatok ilyen jellegű eredete a működési minőséget.

Egy másik tévhiten alapszik Eisenberg és munkatársainak 2009-ben megjelent kutatása. Fiatal felnőttekkel végzett vizsgálatuk nem támogatta azt az általános hiedelmet, miszerint a komoly párkapcsolaton kívüli szexuális együttlét érzelmileg káros lenne. Tehát az alkalmi szex vagy

a barátság extrákkal kapcsolat nem jelent nagyobb kockázatot

káros pszichológiai következmények kialakulására, mint a kizárólagos romantikus kapcsolatok. Sokan mégis emiatt kerülik, vagy éppen ítélik el ezeket a viszonyokat. Mások pedig, elég kis létszámban, erkölcsi aggályokat fogalmaznak meg az FWB kapcsolatokkal szemben, vagy csakis elkötelezett párkapcsolatban tudják elképzelni saját szexualitásukat (Bisson és Levine, 2009).

Mindenesetre annyi biztos, hogy ez a vitatott kapcsolatforma sokak számára lehet vonzó és kényelmes. Kereszteződik benne barátság és párkapcsolat, az egyensúlyt azonban nem könnyű megtartani. Ezt az is nehezíti, hogy a felek többnyire elzárkóznak a szabályok és keretek megvitatásától, mivel az ellentmond a kötöttségek és elköteleződés nélküliségnek. Sokféle konfliktus jelenhet meg a barátság extrákkal kapcsolatokban, de automatikusan a kapcsolat természetéből nem feltétlenül következnek károsodások.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!