Manipulatív érzelmeink – mire és miért emlékszünk?

Életünk fontos eseményeire könnyebben emlékszünk, mint a hétköznapokra. Fel tudjuk idézni, hogy a kedvesünk milyen ruhát viselt az első találkozáskor, vagy hogy milyen volt az időjárás az érettségi napján. Élénken élnek bennünk ezek az események, mert érzelmileg fontosak számunkra. Mekkora befolyása van ránk érzelmeinknek? Mi dönti el mire emlékszünk? Egy friss kutatás szerint érzelmeink alapvető hatást gyakorolnak az emlékezetünkre. 

Felejthetetlen pillanatok

Az emlékezés nem tökéletes folyamat. Rengeteg tényező befolyásolja, hogy a minket érő élmények közül mit tudunk később felidézni. Nemcsak a külvilágból érő ingerek manipulálják memóriánk működését, hanem belső tényezők is. Az érzelmileg erős események jobban megmaradnak a hosszútávú emlékezetünkben. Esküvő, egy szerettünk elvesztése, esetleg egy kisbaba érkezése a családba.

Minél inkább megindít minket az esemény, annál pontosabban fogunk rá emlékezni.

Nemcsak pár héttel a történtek után, de évek múlva is. Egyes kutatók szerint még ennél is többről van szó.

Lila Davachi, a New York University Pszichológiai és Idegtudományi Tanszékének professzora, csapatával arra volt kíváncsi, miként befolyásolja agyunk érzelmi állapota az emlékezetünket. Szerinte az, hogy jól vagy rosszul érezzük magunkat, nemcsak az aktuális események megjegyzésére hat, de a rákövetkező élményeket is meghatározza. Emócióink tehát hatást gyakorolnak a később bekövetkező események feldolgozására és jövőbeli emlékeinkre is. Ezt a jelenséget „érzelmi másnaposságnak” nevezték el, és kutatásukban utánajártak, hogyan működik.

stocksnap_jb4cpu0lcu
Ami érzelmileg megérint minket, arra könnyebb emlékezni.

Érzelmes emlékképek

A kutatásban résztvevők két csoportba lettek osztva. Az első csoport először érzelmi tartalommal bíró képeket látott, majd 10-30 perc múlva a csoporttagok egy hétköznapi, érzelemmentes képsorozatot is megtekintettek. A másik csoport éppen fordítva, az átlagos fotókkal indított, majd később láthatta a bensőségesebb fényképeket. Hat óra múlva mindkét csoport tagjai részt vettek egy memória teszten, amely a korábban bemutatott képeket tartalmazta. A kísérlet során a kutatók mérték a résztvevők arousal szintjét, azaz az általános agyi aktiváció mértékét. Arra voltak kíváncsiak, hogy az érzelmi élmények során miként változik az agyi aktivitás.

pexels-photo-69096
Miért befolyásolják emlékezetünket a megható képek?

Azok a személyek, akik először az érzelmileg megindító képeket nézték, jobban teljesítettek az emlékezeti teszten társaikhoz képest. Nemcsak az emócióban gazdag képeket tudták könnyebben felidézni, hanem az érzelemmentes fotókat is. A kutatók azt találták: a bensőséges képek által kiváltott emocionális agyi állapot 20-30 percig fennállt, és javította a részvevők semleges képekre való emlékezőképességét.

Érzelmekkel könnyebb

Lila Davachi szerint eredményeik bizonyítják, hogy az emocionális agyi állapot viszonylag hosszú távon fennmaradhat, és befolyásolhatja, hogyan dolgozzuk fel a minket érő élményeket. Eszerint gondolkodási folyamatunk, memóriánk kevésbé racionális, mint sejtenénk. Érzelmeink hatást gyakorolnak a körülöttünk lévő világ észlelésére és emlékezetünkre. Davachi úgy gondolja, hogy

az érzelem egy tudatállapot.

Az, hogy mire emlékszünk és hogyan, nemcsak az események láncolatának eredménye, hanem az események hatására kialakuló belső állapotunk által is erősen befolyásolt. Ezek a belső állapotok, érzelmeink elhúzódhatnak, és átszínezhetik az őket követő élményeinket.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!