„Bármi, ami nem ad értéket az önéletrajzodhoz, az elvesz belőle” – interjú a CV Shark alapítójával

Minden állásjelentkezés az önéletrajzunk megírásával kezdődik – gondolnánk elsőre. Mai interjúalanyuk másképp látja. A CV Sharkot létrehozó Erdőssy Gellért álláskeresőknek segít érvényesülni a munkaerőpiacon. Hogy látja a magyar pályázókat? Melyek a leggyakoribb hibák a hazai önéletrajzokban? Interjúnk.

Mesélj kicsit a CV Sharkról!

A CV Shark egy induló vállalkozás, amelynek az az elsődleges célja, hogy olyan egyedi támogatást adjon álláskeresőknek, ami kiemeli őket az átlagos jelentkezők közül. Abban segítek, azért vagyok felelős, hogy aki velem dolgozik, az ki tudja hozni magából a maximumot, és el tudjon helyezkedni a lehető legrövidebb időn belül.

Hogyan jött az ötlet, hogy belevágj ebbe a vállalkozásba?

Az elmúlt években barátoknak, ismerősöknek segítettem önéletrajzírásban, állásinterjúra való felkészülésben. Látva az eredményeket, idővel elkezdtem azon gondolkozni: hogyan tudnék több emberhez eljutni, üzleti alapokra helyezni az elképzelést.

Működni fog az elképzelésed? Mit vársz a CV Sharktól?

Először szkeptikus voltam, hogy megvalósítható-e a vállalkozás, hiszen nem dolgoztam soha HR (emberi erőforrás – szerk.) területen és nincs HR végzettségem sem. De végül láttam, hogy jobbat tudok, mint ami jelenleg a piacon elérhető, így belevágtam. A kezdet nem lesz egyszerű. Főleg úgy, hogy Magyarországon nem igazán bíznak az emberek az innovatív megoldásokban és a self-made businessekben. De eltökélt vagyok, hosszú távon jönni fognak az eredmények. Noha nem hajt a tatár, azért nem titkolt célom, hogy már az első évben kihasítsak egy tortaszeletet a jelenlegi piacból.

Miért érdemes veled dolgozni? Mi az, amit máshogy csinálsz?

Egész életemben sales területen dolgoztam, ezért a megközelítésem nem azt tükrözi, hogy mit szabad, hanem azt, hogy mi működik.

Az Eredményekben és mérhető sikerben hiszek.

Ez pedig szöges ellentéte a szabálykövető és minden innovációt nélkülöző, tankönyv szagú HR megoldásoknak.

Szerinted mi a tökéletes önéletrajz titka?

Tudni kell ki a célcsoportunk; ki fogja elolvasni, milyen szempontok szerint fogja értékelni az önéletrajzot. Ha tudjuk mit és hogyan kell kommunikálnunk, akkor már fél lábbal bent vagyunk az interjún.

Hogy látod a magyar önéletrajzokat?

Az elmúlt időben nagyon kevés jó magyar önéletrajzot láttam. A legtöbb CV általában borzalmasan igénytelen, de mivel a HR szakma ezen szocializálódott, így néha még ezzel is lehet érvényesülni. Mindeközben Nyugat-Európában az álláskeresők többsége már professzionális önéletrajzzal jelentkezik. Mi is ebbe az irányba haladunk. Az igazán jó állásokhoz sokszor már nálunk is kevés egy sablon és a munkatapasztalatok egyszerű felsorolása.

Gond van a sablonnal?

A sablon önmagában nem rossz. Vannak nagyon jó sablonok. A probléma inkább ott kezdődik, amikor ez arra ösztönzi a jelentkezőt, hogy vakon kövesse azt. Mindenhova akarunk írni valamit, ahova a sablon szerint kell. Itt kezdődik a katasztrófa. Rengeteg olyan pontja lesz az önéletrajznak, amivel nem igazán közvetítünk értéket. Ez gyakorlatilag rosszabb, mintha nem írnánk semmit. Bármi,

ami nem ad értéket az önéletrajzodhoz, az elvesz belőle.

Egy önéletrajzban minden szónak helye és funkciója van. A professzionális önéletrajz ott kezdődik, amikor tudjuk, hogy mit és hogyan szeretnénk kommunikálni. Egy ilyen önéletrajzban a tartalom és a struktúra összhangban van a célokkal.

Mi a leggyakoribb hiba az önéletrajzokban?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nincs releváns hajtás feletti tartalom. Ahol nagy a verseny az adott állásért, ott szinte garantált a kudarc, ha nem tudjuk felkelteni a kiválasztó figyelmét az első pár másodpercben. Lehet bármilyen jó a tartalom, ha nem tudjuk prezentálni, miért vagyunk ideális választás az adott állásra. Ilyenkor már a képzeletbeli startvonalhoz sem állunk oda. A kutatások szerint 3-5 másodpercünk van kivívni az érdeklődést. Ha ezt nem használjuk ki, akkor vesztettünk.

Mennyi időbe telik megírni egy jó önéletrajzot?

A tökéletes időtartamot 2-3 hétre becsülném, de bizonyos esetekben még az egy hónap sem túlzó. Időbe telik begyűjteni információkat, referenciákat, rendbe tenni a közösségi profilokat.

De gondolom a legtöbb ember nem úgy keres meg, hogy jövő hónapra kellene egy jó önéletrajz…

Nem, sajnos ez nagyon ritka, pedig ez lenne az ideális. Sokkal jellemzőbb az, hogy azonnal kell a jó önéletrajz, mert másnap van a jelentkezési határidő. Ilyenkor nyílván nehezebb csodát tenni, de még mindig jobbak az esélyek, mintha egy gyenge önéletrajz kerülne leadásra. Ezzel csak az a baj, hogy önmagában egy jól megírt CV sokszor már nem elég. Annyira komoly a verseny a jó állásokért, hogy csak azok nyerhetnek, akik túllépnek az általános megközelítésen. 

Mire gondolsz pontosan?

Lehet egy önéletrajz objektív értelemben jó; tartalmazhat minden fontos készséget és tapasztalatot, lehet megfelelően szerkesztett – például Harvard formátum vagy ehhez hasonló struktúra –, de ez még nem garantálja a sikert. Érdemes az önéletrajzot adott iparágra és állásra optimalizálni. Ha tudod mit várnak el, akkor azt is tudod, mit kell megmutatnod magadból. Az a hozzáállás nem működik, hogy leírsz mindent, ők pedig kimazsolázzák a releváns pontokat. Néhány röpke másodperced van, amiben úgy kell teljesítened, mint a legjobb marketing gurunak: tudnod kell, hogy mit, hogyan kommunikálsz, és ezzel milyen benyomást fogsz kiváltani. Ehhez a lehető legpontosabban ismerned kell a célcsoportod. Tudnod kell, ki fogja átnézni és kiértékelni a jelentkezést. Nem elég egyszerűen megírni az önéletrajzot.

Olyat kell írnod, ami egyben életed legjobb marketinganyaga is.

Ez nem könnyű, de ezzel a megközelítéssel exponenciálisan nő a siker valószínűsége.

Akkor sokszor nem is CV-t megírni hosszú idő?

Az önéletrajz csak a végjáték. Az oda vezető út az, ami igazán sokáig tart. Hihetetlen fontossággal bír, hogy minden eredményről pontos és számszerű adattal rendelkezzen a jelentkező. Ezeket összegyűjteni utólag nem könnyű, néha tényleg hetekbe telik. Mégis megéri, mert egy igazán ütős önéletrajzban ezekkel a számszerű és mérhető információkkal lehet olyan benyomást kelteni, ami kiemel a tömegből. De ehhez nem elég az adatgyűjtés, hanem a korábban említett kutatómunka is elengedhetetlen.

Hogyan érdemes nekiállni az önéletrajzírásnak? Te hogyan dolgozol?

Az első lépés mindig az adatgyűjtés. Leülünk, és pár órában átbeszéljük a jelölt összes eddigi tapasztalatát. Itt még álláskiírástól függetlenül dolgozunk. Általában olyan készségek és tapasztalatok jönnek elő, amik kritikus fontossággal bírnak a jelentkezéskor, mégsem szerepelnek a jelölt aktuális önéletrajzában. Létrehozunk egy olyan dokumentumot, amiben benne van minden nyers információ, és később referenciaként használható a tényleges önéletrajz elkészítésekor. Még azok az információk is rögzítésre kerülnek, amik esetleg már túl régiek, vagy elsőre nem tűnnek relevánsnak. Sokszor ezek a jelentéktelennek tűnő tapasztalatmorzsák tudnak érdekessé tenni egy profilt, vagy megválaszolni egy kemény kérdést az interjún. Ennek a folyamatnak az is célja, hogy később, amikor a jelölt készül az interjúra, akkor gondolkodás nélkül tudjon a múltból példákat hozni, és prezentálni a szükséges készségeket, tapasztalatokat.

A második lépés, hogy pontosan meghatározzuk, hogy hova fog majd a jelölt ténylegesen pályázni. Ha vannak konkrét álláskiírások, és nincs szükség adatgyűjtésre, akkor gyakorlatilag készen is vagyunk. Innentől pedig már nálam pattog a labda. Általában 72 órán belül kész önéletrajzot és motivációs levelet adok át.

Mi várható a CV Sharktól 2017-ben?

Rengeteg újdonságot tervezek, de azt is folytatom, amit már elkezdtem. Ilyen például a CV Shark Podcast, ami változatlan formában, minden csütörtökön jelenik meg. Középpontban az önéletrajzírás, álláskeresés és karrier. Itt tényleg szó esik mindenről, ami egy álláskeresőnek problémát jelenthet. A podcastokban nem elavult, tankönyvszagú tények visszabiflázása hallható, hanem valami ijesztően kézzelfogható. Azonnal használható tanácsok, és olyan példák, amiken keresztül érthetővé és kivitelezhetővé válik az álláskeresés. A visszajelzések alapján eddig nagy siker ez a megközelítés. A korábbi epizódok hanganyagai akár most is elérhetőek iTunes-on, SoundCloud-on, vagy a honlapomon. Érdemes belehallgatni.

Jelenleg hol lehet téged elérni?

A legtöbben Facebook-on keresnek meg, de elérhető vagyok email-ben és telefonon is. Ha valaki szemfülesebb, akkor a SoundCloud és az iTunes mellett Instagram-on is megtalálhat. És persze ott a honlap is.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!