Fürdőpapucsban a teniszpályán – a sportolói babonák, babonás sportolók, II. rész

Míg a cikk első részében maga a babona és annak különböző megközelítései kerültek a középpontba, addig ebben részben a babonák különböző „méretei” kerülnek terítékre, miközben híres sportolók babonáit is bemutatjuk.

A babonák a múltban és napjainkban

A babonák egyik ismertetőjele, hogy jelenlétük befolyásolják a hétköznapi viselkedést. A múltban egy részük a hiedelmek és nézetek kiterjedtebb rendszerét alkotta. Mára inkább hagyomány útján örökített, elszigetelt elemekből állnak össze, de erejüket nem vesztették el. Azonban mind a múltban, mind a jelenben igen nagy százalékuk a jószerencsére, illetve a balszerencsére vonatkozik. Itt említhetjük meg a lekopogás szokását, a talizmánokat vagy a lópatkót, mely utóbbi manapság medálok és tetoválások formájában is megjelenik. Továbbá vannak olyan babonák, amelyek fontos életeseményekhez kapcsolódnak, például esküvőhöz, keresztelőhöz. Jogosan tekinthetjük babonának a népi gyógymódok túlnyomó részét is, azonban eredményességükből mit sem veszítenek: a placebo hatása révén a gyógyír javulást hozhat, ha valaki igazán hisz benne.

Titkos hóbortok

A személyes hiedelmeket és praktikákat az emberek maguk alakítják ki maguknak, ám többnyire anélkül, hogy másoknak elárulnák azokat. Ne tévesszük össze ezt az adott emberben élő, de társadalmilag elfogadott babonákkal. Az embereknek lehetnek saját szerencsés vagy szerencsétlen színei, napjai, tárgyai vagy helyei. Bizonyos rituális cselekedeteket is végezhetnek annak érdekében,

hogy biztosítsák vállalkozásaik sikerességét vagy elhárítsanak valamilyen veszélyt.

Sokan erősen hisznek saját szertartásos cselekedeteik és jóslataik hatékonyságában, de vonakodnak ezt beismerni annak, aki gúnyolja őket miattuk. Mások intellektuálisan nagyon is tudatában vannak cselekedeteik hiábavalóságának, nevetnek az egészen, mégis makacsul végzik a műveleteket. Az emberek nagy része valószínűleg valahol e kétféle magatartás között helyezkedik el.

A győzelem kulcsa: zuhanypapucs, egyetemi nadrág és szakáll

Természetesen nemcsak az egyszerű földi halandó fordul bizonyos babonákhoz a jószerencse céljából, hanem a sportvilág legnagyobbjai is előszeretettel alkalmazzák személyes hóbortjaikat. A sportolók is ugyanabból a célból nyúlnak ehhez az „eszközhöz”: a kontrollálhatatlan helyzetet igyekszenek kontrollálhatóvá tenni, ami által egy sokkal biztonságosabb légkört teremtenek saját maguk számára.

Talán sokunk nem is gondolná, de az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) történetének legnagyobbikának, Michael Jordannek is megvolt a maga babonája. A hatszoros bajnok és hatszoros [simple_tooltip content=’A Legértékesebb Játékos díját (Most Valuable Player; MVP) a legértékesebb, vagyis a legjobb, legfontosabb játékos kapja.’]MVP[/simple_tooltip] kosárlabdázó

meznadrágja alatt azt a sortot hordta,

amelyet a North Carolina Egyetem színeiben viselt az 1982-es egyetemi bajnoki döntőben, ahol győztes kosarat dobott. Éppen emiatt kezdett el hordani hosszabb meznadrágot az NBA-ben, amivel divatot is teremtett.

Agresszív játéka miatt az egyik legfélelmetesebb ellenfélnek tartott, jelenlegi világelső teniszezőnő, Serena Williams a rutinszerű cselekvésekben bízik a leginkább. Többek között mindig beviszi a zuhanypapucsát a teniszpályára, s mindig ugyanabból az irányból köti be a cipőfűzőjét. Az első szerva előtt ötször, míg a második szervánál kétszer üti le a labdát, valamint mindig ugyanazt a pár zoknit hordja egy-egy versenysorozat alatt.

serenawilliams
Serena Williams a rutinszerű cselekvésekben bízik a leginkább. Többek között mindig beviszi a zuhanypapucsát a teniszpályára, s mindig ugyanabból az irányból köti be a cipőfűzőjét.

A következő példánk is a teniszvilágból származik, ezúttal a férfi mezőnyből. A korábbi világelső svéd teniszlegenda, Björn Borg babonája egyetlen tornához kapcsolódott, mégpedig a Wimbledonhoz. A pályán mutatott acélos magabiztossága miatt „Jégembernek” becézett teniszező a

Wimbledonra mindig megnövesztette a szakállát, és ugyanazt a Fila pólót hordta.

Meg is lett az eredménye, hiszen egymás utáni öt évben, 1976 és 1980 között is a dobogó legmagasabb fokára állhatott ebben a sorozatban.

Természetesen ezek a személyes babonák csupán az eredeti tulajdonosuknak „használnak”, hiszen igazán ők tudnak jelentés tulajdonítani hozzájuk. Ennél fogva, ha át szeretnénk venni tőlük ezeket a szokásokat, ne csodálkozzunk, ha nem jönnek automatikusan a várt eredmények – például egy Wimbledon-győzelem vagy egy sikeres győztes kosár.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!