Hogyan gondolkozhatjuk magunkat boldogabbá?

Rohanó világunkban egyre gyakrabban merülhet fel bennünk az igény valamiféle stabil, szemléletmódot meghatározó támasz iránt. Iránymutatást, támogatást keresünk a mindennapok gondjaival való szembenézéshez, belső erőforrásaink megerősítéséhez, lelki egyensúlyunk helyreállításához, fenntartásához. Keressük azokat a gondolatokat, amelyektől boldogabbnak érezzük magunkat. Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan segíthetnek az neuro-lingvisztikus programozás előfeltevései mindebben.

A vágyott boldogsághoz az út nem a birtokláson át vezet, a „jólét” megteremtése nem téveszthető össze a „jólléttel”. Épp ellenkezőleg. A javak megszerzése miatti hajszoltság, a folyamatos stressz, az állandó bizonytalanság egészségromboló hatása a testi-lelki betegségek egyre növekvő számában mutatkozik meg. Már-már „népbetegségnek” tekinthető a depresszió és a pszichoszomatikus stresszbetegségek. Ez a megtartó, erőt adó pszichológiai tényezők kutatásának fontosságára hívja fel a szakemberek figyelmét. A mentális egészségfejlesztés lehetőségeivel foglalkozó vizsgálódások eredményei rávilágítanak arra, hogy a gondolkodás és a nyelv meghatározó jelentőséggel bír ebből a szempontból.

Hogy jön ide az neuro-lingvisztikus programozás?

A neuro-lingvisztikus programozás (NLP) a „változás művészeteként” gyakorlatok és technikák széles spektrumát foglalja magába, amelyek megismerése, elsajátítása gondolkodásbeli és attitűdbeli változást eredményezhetnek.

Az NLP tehát a gondolkodással és a nyelvvel foglalkozik.

A rövidítéssel jelzett kifejezés is épp erre utal. A „neuro” szó az idegrendszert jelöli, érzékszerveinket, amelyek segítségével felfogjuk, észleljük a különböző ingereket. A „lingvisztikus” a nyelvhasználatot és gondolataink verbális, illetve nem verbális kifejezését öleli fel. A „programozás” pedig arra utal, hogy gondolataink, érzéseink és cselekedeteink a szokásaink, meggyőződéseink diktálta programok, melyek átalakíthatóak annak érdekében, hogy növeljük személyes hatékonyságunkat, elégedettségünket.

pretty-woman-1509956_1920

A különböző NLP-s technikák megalkotásához sikeres, kimagasló teljesítményű személyek viselkedése szolgáltatta az alapot. Az „emberi kiválóság modellezése” során a megfigyelt viselkedés és a rájuk épülő gyakorlatok kirajzoltak egyfajta látásmódot. Meghatározták azokat az előfeltevéseket, amelyek az NLP-s gondolkodás tengelyét jelentik. Az előfeltevések olyan érzéseket, meggyőződéseket fejeznek ki, amelyek optimizmust, pozitív életszemléletet tükröznek. A cél elérésében a motiváció és a rugalmasság fontosságát hangsúlyozzák, kiemelik az egyéni felelősségvállalás szerepét, valamint mások meggyőződéseinek, értékeinek tiszteletben tartására sarkallnak.

Néhány gondolat, melyeket az NLP közvetít számunkra:

  • Ha valaki meg tud tenni valamit, az bárki számára megtanulható
  • Jobb, ha van választási lehetőség, mintha nincsen
  • Minden viselkedés, minden élmény hasznos valamire
  • Nem tudunk nem kommunikálni
  • Az ember tökéletesen működik
  • Minden viselkedés pozitív szándékú
  • A kommunikáció jelentése a kapott válasz
  • Mindig az elérhető legjobbat választjuk
  • Az alkotott élmények éppúgy befolyásolnak, mint a megtörténtek

Valóban boldogabbá tehet ez a fajta gondolkodás?

Vannak, akik elutasítják az előfeltevések gondolatait, mások viszont elfogadják és magukénak érzik az NLP-s „szemüveget”, mert pontosan kifejezi azt, ahogy a világot látják. Lehet, hogy magáról az NLP-ről nem is hallottak, és egyszerűen személyes tulajdonságaik, élettörténetük, saját tapasztalataik révén működnek tudattalanul is ebben a szellemben. Egy online kérdőíves vizsgálat eredménye szerint, bármilyen okból történjen is, az NLP előfeltevéseivel való egyetértés mérhető különbséget eredményez a szubjektív jóllét és a pszichológiai ellenállóképesség vonatkozásában.

Azaz valóban boldogabbak, akik így gondolkodnak.

Úgy tűnik tehát, hogy érdemes lehet közelebbről is megismerkedni ezekkel a szemléletmódokkal.

A boldogság kialakításában számos tényező vesz részt. Arányukról általában azt tartják, hogy az örökletesség szerepe ötven százalékra tehető, mintegy tíz százalékot képviselnek a környezeti feltételek (tárgyi és anyagi tulajdon, birtoklás), a maradék negyven százalék pedig magától a személytől, gondolkodásától, hozzáállásától függ. Az erőfeszítéstől minden bizonnyal nem mentesülhetünk, de hogy milyen úton induljunk el, az egyénenként változó. A gondolkodásmód szempontjából az NLP is mutathat egy irányt.

Úgy érzed, hiába hajszolod a boldogságot? Mi segíthetünk! A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink egyéni pszichológiai tanácsadás keretében elkísérnek a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!