Mégis ki akar ingyen dolgozni? – Avagy miért vonzó az önkéntesség

„Közelgő sporteseményünkre önkénteseket keresünk!” Biztosan mindenki találkozott már ehhez hasonló hirdetéssel. Azonban felvetődik a kérdés: kik jelentkeznek önkéntesnek? Mik lehetnek a döntésük mögött meghúzódó motivációik? Mitől több ez, mintha ingyen dolgoznának? Cikkünkben mindezek mellett megtudhatjuk, hogy kik is azok az önkéntesek, és miért éri meg önkéntes munkát vállalni.

Mit is jelent az önkéntesség?

Az önkéntesség anyagi ellenszolgáltatással nem járó, a közös jó érdekében végzett tevékenység. Ezt tehetjük egyedül vagy csoportban, itthon vagy külföldön, a lényeg ugyan az: a személyes motiváció. Fontos kiemelnünk, hogy ezzel a fizetett munkaerő nem helyettesíthető, bármennyire is jelentős szerepük van az önkénteseknek a különböző események gördülékeny lebonyolításában. Önkéntesként ugyanúgy felelősséget vállalunk a ránk kiszabott feladatok elvégzéséért, mint bárki más. Ugyanúgy elfáradunk tevékenységünk során, mint mindenki más. De ha ilyen nehéz ez a munka, akkor mégis miért vállaljuk el?

Egyedül vagy csoportban, itthon vagy külföldön, de a felelősség és a személyes motiváció mindig jelen van.
Egyedül vagy csoportban, itthon vagy külföldön, de a felelősség és a személyes motiváció mindig jelen van.

Mi az önkéntesek motivációja?

Athanassions D. Strigas és E. Newton Jackson, Jr. tanulmányukban a sportönkéntesek elsődleges motivációit keresve öt indokot különített el. Az önkénteseknek lehetnek anyagi motivációik (material), melyek alatt azt értjük, hogy ez egy remek lehetőség a tapasztalatszerzésre és az új ismeretségek kialakítására. Továbbá a munka elvállalásával sok esetben kaphatunk ajándékokat (sporteseményeken ezek lehetnek kulacsok, sportbelépők stb.), bár motiválhat minket pusztán az is, hogy a barátainkkal együtt lehetünk részesei az élménynek. A cél elérése (purposive) is jelentős tényező lehet. A tudat, hogy segítségünkkel lett sikeres a rendezvény, és hogy adhattunk valamit a közösségnek, sokunk számára csábító. Nem is beszélve arról, hogy mennyire szórakoztató a (sport)önkéntesség, és mennyi emberrel kerülhetünk kapcsolatba szolgálatunk során. Ha elég szabadidőnk van és saját magunknak is szeretnénk jót tenni (leisure), akkor is ajánlatos megfontolnunk az önkéntességet. Az eddigiek mellett egy kicsit kiszakadhatunk a hétköznapok szürkeségéből, illetve az új barátoknak hála akár a magányunkat is enyhíthetjük. Nem mellékes, hogy a saját magunkról alkotott képünk is változhat, természetesen jó irányba. Ha az önös érdekeinket (egoistic) vesszük figyelembe a jelentkezéskor, azzal sem járhatunk rosszul. Egyértelmű ugyanis, hogy önkéntes tevékenységünk során növelhetjük saját képességeinket és tudásunkat, új érdeklődési körre tehetünk szert, vagy akár a karrierünk szempontjából fontos személyek támogatását is megszerezhetjük. Ugyan az önkéntesség jó móka, egyértelmű, hogy vannak, akik külső motiváló erők (external) hatására vesznek részt ilyen jellegű tevékenységekben, úgy mint a család és a barátok kérésére vagy megbecsülésük kivívására. Nem utolsó sorban a valahova tartozás élménye is indok lehet.

Az ötféle motivációval rendelkező önkéntesek (material, purposive, leisure, egoistic, external) hozzájárulnak az esemény sikeréhez.
Az ötféle motivációval rendelkező önkéntesek (material, purposive, leisure, egoistic, external) hozzájárulnak az esemény sikeréhez.

És hogy mi a legmeglepőbb mindebben?

Az, hogy a tanulmány szerint, az önkéntesek legfőbb indoka nem az, hogy ők személyesen hogyan profitálhatnak a rendezvényből. Sokkal fontosabbnak tartják ennél, hogy

az önkéntességgel élhetőbb társadalmat teremthetnek,

és hogy az esemény kevesebb pénzből valósulhat meg, ha őket nem fizetik a részvételükért.

Hogyan és hol lehet önkéntes munkát végezni?

Gyakorlatilag nem létezhet olyan esemény, amelyre ne keresnének önkéntes munkaerőt. Hazai viszonylatban ilyen közelgő sportesemények közé tartozik az EYOF (European Youth Olympic Festival) azaz az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melyet Győrben rendeznek majd meg július 23–29. között, illetve a FINA Vizes Világbajnokság, mely pedig július 14– 30. között Budapesten, illetve a Masters Világbajnokság augusztus 8–20. között Balatonfüreden kerül majd megrendezésre. A szervezők mindegyik versenyen nagy létszámú önkéntes csapatra támaszkodnak majd, ahol olyan fontos munkakörökben kell majd helytállniuk mint a doppingellenőrzésben való segédkezés, az eredményhirdetés lebonyolítása vagy akár a csapatok fogadása, illetve idegenvezetése.

Nincs olyan sportág, ahol ne lenne szükség az önkéntesek segítségére.
Nincs olyan sportág, ahol ne lenne szükség az önkéntesek segítségére.

És hogy milyen a megfelelő ember ezekre a pozícióra?

A jó önkéntes mindig mosolyog és tudja, hogy mindenre van megoldás.


Iratkozz fel hírlevelünkre!