Legintimebb partnerünk: az okostelefon

Együtt fekszünk, együtt kelünk, együtt eszünk, együtt iszunk. Mindig vele vagyunk! És még féltékeny se lesz. Mi viszont gyakran elhanyagoltnak érezhetjük magunkat miatta. Mit tehetünk ellene? Cikkünkből kiderül!

Körülbelül 10 éve jelentek meg az első okostelefonok, amelyek alapjaiban változtatták meg életünket. Nem is véletlenül. Megmondják az időjárást, felébresztenek, hallgathatunk rajtuk zenét, sőt, még partnert is találnak, ha épp arra használnánk. A sok jó tulajdonsága mellett azonban szorongást és a magányosság érzetét is kiválthatja – állítja egy friss kaliforniai kutatás.

Sajnos a kapcsolatainkat könnyen megmérgezhetik telefonjaink. Sokan tapasztaljuk, hogy egy beszélgetés közben valaki folyamatosan a telefonját nézegeti. Ezzel – ha expliciten nem is – azt az érzést váltja ki belőlünk, hogy

nem vagyunk elég érdekesek.

Egy 2016-os tanulmány arról számolt be, hogy a kutatásuk mintájában a nők mintegy 70%-a számolt be közelmúltbeli okostelefon okozta párkapcsolati problémákról. Természetesen nem csak a nőket zavarja a túlzott telefonhasználat. A kutatásban részt vett férfiak több mint fele rendszeresen tapasztalja, hogy párja inkább a telefonjával foglalkozik beszélgetés közben.

Mit tehetünk, ha mi is hasonlóan érzünk? A szerzők gyakorlati tanácsait mindenképp érdemes fontolóra vennünk. Megtehetjük például azt, hogy kijelölünk otthonunkban olyan területeket, ahol megtiltjuk a telefonhasználatot. Tegyük fel, hogy például az étkezőasztalnál senki nem tarthatja magánál a telefonját.

Így kizökkentés nélkül tudunk egymásra figyelni.

Jótékony gyakorlati tanács az is, hogy amennyiben leküzdhetetlen késztetést érzünk telefonunk megnézésére, öntsük szavakba, hogy konkrétan miért is tesszük azt.  Egy olyan kijelentés, mint például hogy „csak megnézem hogy áll a meccs” sokkal kevésbé keltheti partnerünkben azt az érzetet, hogy nem vagyunk rá kíváncsiak.

Végül hadd ajánljunk egy filmet, amely ezt a témát dolgozza fel. A Teljesen idegenek című olasz alkotás hol megnevetett, hol mélyen elgondolkodtat. A történet középpontjában – nem meglepő módon – az okostelefonok állnak, amelyet nagyon okosan és elgondolkodtatóan bont ki a bámulatos csavarokkal ellátott cselekmény.

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!