Célok útvesztőjében – avagy hol rontjuk el útközben?

Tudtad, hogy az emberiség körülbelül 92 százaléka küzd azzal, hogy kitartson eredeti céljai mellett? Kompromisszumos végkimenetek, fél siker, a tervezett „jeles” helyett „elégséges” az indexben, a mesterműként induló diplomamunkából utolsó pillanatban összedobott szövegfolyam, munkahelyi siker helyett egy újabb elhalasztott projekt… Kinek ismerős? Hol rontjuk el? Lehet, hogy a probléma gyökerét egészen a célmeghatározásban kell keresnünk? Tóth Nikolett pszichológus írása.

Vigyázz, kész, rajt? A lendületünk lehet, hogy megvan, de ha nem látjuk tisztán a célt, könnyen eltévedhetünk út közben. Edwin Locke, amerikai pszichológus és egyben a téma szakértője szerint, ha nem tűzünk ki konkrét célokat magunknak, könnyen elsodorhatnak minket a pillanatnyi impulzusaink, így akadályozva saját boldogulásunkat.

Célt vagy életet!

A célok lehetővé teszik, hogy felelősséget vállalj a saját életedért. Segítenek mederben tartani az érdeklődésed, irányítják a cselekedeteid, és arra motiválnak, hogy ismereteidet és készségeidet felhasználva fejlődj és célirányosan haladj előre. Ehhez persze hatékony célokra van szükség. Mit jelent mindez?

Locke és munkatársai több mint 35 évig kutatták a célállítás kérdéskörét, és azt találták, hogy a leghatékonyabb célok tiszták és specifikusak. Vagyis:

  • Határidőkhöz kötöttek
  • Mérhető végkimenet kapcsolódik hozzájuk – objektíven is ellenőrizni lehet, hogy megvalósultak-e
  • Személyesen érintettek vagyunk bennük
  • A saját értékeinkhez és képességeinkhez mérten fogalmazzuk meg őket
  • Illenek az életünk kontextusába

Ezeken felül a kutató arra is felhívja a figyelmet, hogy sokkal több erőfeszítésre vagyunk hajlandóak, ha a cél elérése viszonylagosan nehéz. Fontos ugyanakkor, hogy ne rugaszkodjunk el a realitás talajától, de a túl könnyen elérhető célok sajnos nem eléggé motiválóak.

Teljesíteni vagy tanulni szeretnénk?

Azt is nagyon fontos meghatároznunk, hogy a cél, ami felé haladunk, teljesítményre vagy a tanulásra vonatkozik. Ha teljesítménycélt fogalmazunk meg, az oda tartó úton az elérni kívánt végeredményre fókuszálunk. Ha azonban csak és kizárólag az eredmény lebeg a szemünk előtt, könnyen a túlaggódás csapdájában találhatjuk magunkat. Aggódhatunk a személyes kudarc miatt, vagy épp amiatt, mások hogyan ítélik majd meg teljesítményünket. Ez a fajta aggodalom gyakran aláássa a teljesítményt.

A tanulást középpontba emelő célok inkább stratégiai szinten segítik a fejlődést. Megmutatják, hogy mit tanulhatunk a folyamatban. A tanulási célok sokszor jóval hatékonyabbnak bizonyulnak teljesítményorientált verziójuknál – kisebb nyomásként éljük meg őket, így a stressz okozta hibákat kikerülve nagyobb valószínűséggel érjük el őket.

Az elköteleződés 4 titka

  • A cél legyen valóban a Tied!

Győződj meg róla, hogy az, amit kitűztél, tényleg fontos a számodra! Ha valamit csak azért akarsz elérni, hogy másoknak megfelelj vagy lenyűgözd a környezeted, könnyen elfáradhatsz a folyamatban. Honnan tudhatod biztosra, hogy a cél a Tied? A válasz az önismeret.

  • Számolj magaddal!

Ha saját magadra szabod a céljaidat – erősségeidet és hiányosságaidat is figyelembe véve –, sokkal nagyobb valószínűséggel számíthatsz a sikerre.

  • Mondd ki hangosan!

Ha megbizonyosodtál arról, hogy tényleg vágysz valamire, és ehhez a célokat is személyre szabtad, oszd meg azt a kollégáiddal, barátaiddal, a mentoroddal… Bárkivel, akinek a véleménye fontos a számodra. A kimondott szavakat már lehetetlen visszaszívni, így ez a lépés tettre sarkall majd!

  • Állíts fel egy cél-hierarchiát!

Nagy valószínűséggel több versengő céllal kell balanszíroznod az életed folyamán. Állíts fel egy fontossági sorrendet, és használd azt sorvezetőként!

  • Kövesd nyomon a folyamatot!

Vizsgáld felül a lépéseidet, hallgasd meg a hozzád közel állók véleményét, ha épp elakadtál, és ne félj kicsit rugalmasnak lenni magaddal szemben! Nem baj, ha út közben derül ki, hogy a célod egy másfajta stratégiát igényel, mint ahogy azt gondoltad volna.

A „vigyázz, kész, rajt!” stratégiát tehát nem árt így módosítani: „ismerd képességeid és határaid, állíts célokat, rajt”!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!