S boldogan éltek, amíg meg nem haltak – így válassz életre szóló társat, II. rész

Cikkünk előző részéből megtudhattuk, mik azok a hibák, melyeket jobb, ha elkerülünk, ha életre szóló elköteleződésre kerül sor. Mik azok a szempontok, amik viszont megfontolásra érdemesek? A számtalan aspektus közül melyek azok, amelyek ténylegesen számítanak majd abban, hogy a közös életünk boldog legyen? Cikkünkből kiderül!

Amikor elkezdünk járni valakivel, rengeteg szempont van, amit figyelembe veszünk. Vonzódunk-e hozzá? Jól érezzük-e magunkat mellette? Megbízható-e? Nézzük meg, hogy az életre szóló partner választásánál milyen a szempontok a perdöntők.

1. A vonzalom?

Rövid távú, esetleg alkalmi kapcsolatokban ez az egyik légmérvadóbb szempont. A szexuális vonzerő elképesztő dolgokra tud sarkallani minket – de érdemes-e hagyni, hogy házasságra sarkalljon? A kutatások szerint a fizikai vonzerő szerepe a kapcsolatokban idővel csökken. A házasság boldogságára pedig pusztán a jó kinézetnek kevés hatása van.

2. Barátság?

Barát az, akivel szívesen töltesz időt. Akit kedvelsz, s akivel meg tudod osztani a gondolataidat, érzéseidet. Akarnád-e valaki olyannal tölteni az életed hátralevő részét, akire nem igaz mindez? John Gottman, a Washingtoni Egyetem tanára szerint a boldog házasságnak mély barátságra kell épülnie. A barátság magába foglalja a lelki közelséget, intimitást – ha ehhez fizikai intimitás is járul, a házasság jó alapokon nyugszik.

A barátok jól érzik magukat egymással - ez a házasságban is nagyon fontos
A barátok jól érzik magukat egymással – ez a házasságban is nagyon fontos.

3. Hasonló a hasonlóval? Ellentétek vonzzák egymást?

Habár a köztudatban mindkét szólás megtalálható, a kutatások a legtöbb szempontból az elsőt igazolják. Olyan emberrel, akivel hasonló az értékrended és a személyiséged, nagyobb eséllyel leszel boldog. Eva Klohnen pszichológus, kutató szerint ennek oka az lehet, hogy a hasonló személyiségű emberek könnyebben hangolják össze a mindennapi életet, így nem mérgezi a kapcsolatukat annyi kisebb vagy nagyobb veszekedés. Amiben azonban jó, ha különbözünk, az a személyiségünk árnyoldala: ha a partnerünk tudja „ellensúlyozni” gyengeségünket, az még jót is tehet a kapcsolatunknak.

4. A jót hozza ki belőled?

Lehet, hogy a párod a legműveltebb, legkedvesebb, leghumorosabb, legjobban kinéző ember a bolygón, de ha az interakció kettőtök között valahogy mégsem működik, akkor nehezebb lesz egy boldog közös életet kiépíteni. Ez kapcsolatban lehet az előző ponttal is – ha a párodnak és neked hasonlók a gyengeségeitek, akkor lehet, hogy negatívan reagáltok egymásra. Például, ha mindkettőtöknek kihívás a bocsánatkérés, az rengeteg felesleges konfliktust szül.

5. Veszekedések száma?

Egy 1968-as kutatás szerint a veszekedések száma önmagában nem elég egy házasság boldogságának megállapítására. Fontosabb az, hogy a veszekedések, feszültségek hogy aránylanak azoknak a dolgoknak a számához, amivel a pár tagjai elégedettek. Tehát, ha sok a veszekedés, de ennél sokkal több dologért vagy hálás a kapcsolatodban, akkor jó eséllyel boldog lesz a házasságod. Ellenben nem jelent jót, ha kevés a veszekedés, de alig néhány „pro” érvet tudsz felhozni.

5. Elszántság egy boldog házasság létrehozására?

Azok a párok, akik hajlandóak elszánni magukat, hogy bármi is lesz, ők márpedig boldogan fognak együtt élni, jó reményekkel nézhetnek a házasság elé.

Két ember idővel egymáshoz tud csiszolódni, ha hajlandóak rá.

Ha megtanultok jól veszekedni, figyelmet fordítotok a kommunikációra és egymás szükségleteire: egy jól működő házasság lehet a jutalmatok.

Ha ezeket a szempontokat végiggondolod még a nagy döntés előtt, az segítheti, hogy jól válassz. Mit lehet azonban tenni, ha már túl vagyunk a döntésen, s a fent említett pontokban nem illetek össze? Természetesen így sem lehetetlen boldoggá tenni egymást, csak több munkába kerül – ami viszont garantáltan kifizetődik.


Iratkozz fel hírlevelünkre!