Tinder – miért használjuk valójában?

Tetszik? Elérhető? A közelben van? Akkor jobbra húzom. Miért húzunk valakit jobbra? Hogyan hat a tinderezés az önértékelésünkre? Mégis miért kezdjük el egyáltalán használni az applikációt? Cikkükben ezekre a kérdésekre kaphattok többek között választ.

A Tinder egy 2012-ben útjára indított online applikáció, melyet főként randizás céljából alkalmaznak felhasználói, bár nem kizárólag erre a célra fejlesztették. Az első úgynevezett „húzogatós” alkalmazások közé tartozik.

Röviden arról, hogyan működik: profilunkon képek és alapinformációk szerepelhetnek rólunk: nem, életkor és érdeklődési kör. Az általunk kiválasztott nem képviselőinek képeit láthatjuk még, melyeket balra, jobbra, illetve felfelé is elhúzhatunk. Ha jobbra húzzuk el az adott személy fotóját (like), azzal azt jelezzük, tetszik, amit látunk. Ha balra húzzuk a fotót, akkor ennek az ellenkezője igaz. Ha felfelé (szuper like), akkor pedig a másik személy már egyből láthatja, hogy érdeklődünk iránta, és lehetősége van erre azonnal reagálni egy balra vagy egy jobbra húzással. Ha a másik is jobbra húz minket, akkor az összeillést (match) jelent, és elkezdődhet a két fél közötti levelezés. Továbbá különböző preferenciákat is beállíthatunk, például életkorra vonatkozólag. Mivel helyszín alapú applikációról beszélünk, így főleg a közelünkben lévő személyeket látjuk. Ilyen egyszerű. De miért ilyen népszerű ez az applikáció valójában?

t1
Az alkalmazás sajátossága, hogy a hozzánk közel eső, általunk beállított kritériumoknak megfelelő személyeket jeleníti meg elsősorban, növelve ezzel a találkozás lehetőségét.

Mire „való” a Tinder?

Gyakori feltételezés, hogy a Tinder alapvetően egymást felszedő, egyéjszakás szexuális kalandokra vágyó személyek applikációja. Egy 2016-os kutatás többek között ennek vizsgálatára, valamint arra tért ki, hogy hogyan használják a férfiak és a nők a Tindert, mik a nemek közötti eltérések erre vonatkozólag. Erről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashattok. Röviden azonban itt is említést teszünk róla:

Sumter, Vandenbosch, és Ligtenberg 266 korább, vagy jelenlegi, 18 és 30 év közötti Tinder-felhasználót vizsgáltak meg annak tekintetében, hogy hány valós térben (offline) lebonyolított találkozásuk valósult meg a Tindernek köszönhetően, és hány egyéjszakás kalandjuk volt. Továbbá azt a kérdést is feltették a kutatók, hogy milyen mértékben értenek egyet a felhasználók a Tinder használatával kapcsolatos leggyakoribb állításokkal. Úgy, mint: „Azért használom a Tindert, hogy partnert találjak.”, „Azért használom a Tindert, mert szexuális kalandot keresek.”, „Azért használom a Tindert, hogy jobban érezzem magam”.

Mire használjuk valójában?

Az eredmények alapján a fiatalok több különböző céllal használják az alkalmazást. Vannak, akik elsősorban szerelmi kapcsolatot keresnek az applikáció segítségével, azt társkereső ként használják. Sokan vannak azok is, akik alkalmi szexuális partner keresése céljából teszik ugyanezt. Nagyon gyakran azonban inkább az önértékelés növelése a Tinder használata mögött megbúvó, tudattalan motiváció. Az, hogy minket jobbra húznak, tetszünk valakinek fokozzák és fenntartják az izgatottság érzését. Amit pedig ezeken felül szintén többször megneveztek, mint a Tinder használatának mozgatórugója, az az online kommunikáció könnyedsége, az alkalmazás működésbeli sajátosságainak köszönhetően.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy a férfiak sokkal inkább használják alkalmi szexuális kapcsolat keresésére a Tindert, mint a nők. Olyannyira, hogy az önbevalláson alapuló számadatok szerint a férfiaknak átlagosan négyszer annyi olyan egyéjszakás kalandban volt részük melyhez a Tinderen találták a partnerüket, mint a nőknek. Ugyanakkor a kutatók arra jutottak, hogy ezt  a célt felülmúlja a szerelmi kapcsolatok  kialakításának lehetősége.

az alkalmazás felhasználói motiváltabbak a tartós kapcsolat lehetőségének keresésére,

mint csupán egyéjszakás kalandok átélésére. Ettől függetlenül sokan használják az alkalmazást az utóbbira is. A vizsgált személyek 18%-a számolt be a Tindernek köszönhető alkalmi szexről.

pexels-photo-325058
A Tinder használatának motivációja eltérő lehet. Sokan párkeresésre, randevúzásra, mások egyéjszakás kapcsolatok keresésére használják.

Hogyan hat a Tinder az önértékelésre?

A „like”-oknak és „match”-eknek köszönhetően a felhasználók gyakran értékesebbnek érzik magukat. Sokan főleg azért használják a Tindert, hogy pozitív visszajelzéseket kapjanak külsejükre. Ez a nőket sokkal inkább foglalkoztatja, mint a férfiakat.

Egy ugyancsak 2016-os, denveri kutatás során ugyanakkor megállapították, hogy a húzás irányától függetlenül

a férfi Tinder-felhasználóknak alacsonyabb az önértékelésük,

mint az applikációt nem használó férfiaknak.

Továbbá mindkét nem esetében negatívabb testképről számolnak be a felhasználók, mint azok, akik nem élnek az alkalmazás adta lehetőségekkel. Ám ez nem jelenti azonban azt, hogy az alkalmazás használata önértékelési problémákat okoz. Valószínűsíthető, hogy az ilyen jellegű applikációkat eleve az alacsonyabb önértékeléssel rendelkező személyek veszik igénybe.

A Tindert aktívan használók körében jellemző a testtel kapcsolatos elégedetlenségen túl a test akár folyamatos monitorozása, az aktuális szépségideálnak való megfelelni vágyás, a saját test másokéhoz hasonlítgatása, valamint a média által közvetített megjelenésre, vonzó külsőre vonatkozó információinak befolyásoló hatása. Szintén az aktív felhasználókra lesz jellemző idővel a deperszonalizáció, a lecserélhetőség érzése az interakciók kapcsán, a testükre és külsejükre helyezett fokozott figyelem, ezzel kapcsolatos kritikusság, és a hit, hogy valahol valami jobb vár rájuk, akár egy jobbra húzás következményeként a Tinderen.

Ahhoz azonban, hogy a Tinderrel és használatának következményeivel kapcsolatos kép tisztább legyen, több, és mélyrehatóbb kutatásra van szükség.


Iratkozz fel hírlevelünkre!