Házinyúlra nem lövünk! Vagy mégis? – Avagy mi áll a munkahelyi románcok hátterében

Napjainkban egyre több az egyedülálló a munkaerőpiacon, hiszen az ébren töltött óráink több mint felét a munkahelyünkön töltjük, így kevesebb idő jut az ismerkedésre. Így talán nem is olyan meglepő a Vault álláskereső portál vizsgálatának eredménye, mely szerint a munkavállalók 59 százaléka volt már romantikus kapcsolatban egy munkatársával. Milyen tényezők állhatnak ennek hátterében? Cikkünkből kiderül.

Mit értünk pontosan munkahelyi románc alatt? Sean M. Horan és kutatótársa megfogalmazása alapján a terminus azt a jelenséget írja le, melyben egy szervezet két tagja között szexuális és érzelmi vonzalom alakul ki. Ezt a résztvevők ki is mutatják, valamint mind két fél észleli, hogy kapcsolatuk túlmutat a plátóiságon és a kollegiális viszonyon. A munkahely számtalan oknál fogva lehet természetes közege egy romantikus kapcsolat kialakulásának. A kollégák a közös munka által rengeteg időt töltenek együtt, többnyire hasonló értékrendjük és érdeklődési körük van, mely vonzalmat kelthet bennük egymás iránt. Ezen felül a közös célért való küzdelem során érzett izgalom és feszültség is kölcsönös érdeklődést eredményezhet.

Mit mondanak erről a kutatások?

Quinn 1977-ben három fő tényezőt határozott meg, melyek a munkahelyi románc hátterében állhatnak: szerelem (valódi szeretet, másokról való gondoskodás), ego erősítése és munkahelyi előrelépés. Tekintettel arra, hogy azóta több évtized is eltelt – így a munkahelyek és társadalom is változott –, Horan és munkatársa, Renée Cowan úgy vélték, érdemes újra megvizsgálni e tényezőket. 2009-ben publikált tanulmányukban tapasztalt munkavállalókkal felvett interjúik alapján négy lehetséges okot állapítottak meg:

Együtt töltött idő: Tekintettel arra, hogy napjaink legnagyobb részét a munkahelyünkön töltjük, lehetőségünk van alaposan megismerni kollégáinkat, ez által pedig sok esetben könnyen kialakulhat szorosabb viszony is.

Több lehetőség van a kapcsolódásra: A szervezetek általában különböző intézkedésekkel próbálják serkenteni a munkatársak közti pozitív viszonyt: akár csapatépítőkkel, akár egyéb eszközökkel. A munkatársaknak így még több lehetőségük van arra, hogy alaposan megismerjék egymást az iroda falain kívül is. Ez is hozzájárulhat a vonzalom megjelenéséhez.

Hasonlóság: Akik egy helyen dolgoznak, többnyire hasonló értékrenddel és érdeklődési körrel is rendelkeznek, sok a kapcsolódási pont, ami még inkább felkeltheti az egymás iránti érdeklődést.

Fizikai vonzalom: A kapcsolat háttere gyakran csak fizikai vonzalmon alapszik mindkét fél részéről.

Hogyan látják a munkahelyi románcokat a kollégák?

Egy 2009-es tanulmányból kiderült, hogy a munkahelyi romantikus kapcsolatokat a dolgozók többnyire rossz szemmel nézik, annak ellenére, hogy nagy részük részt vett már benne érintettként. Az is kiderült, hogy a negatív megítélés a nőket illeti inkább, mintsem a férfiakat. Miért? Az, hogy miként fogadják el a munkatársak közti kapcsolatot a kollégák attól is függ, hogy mit tulajdonítanak annak okául. A legtöbb esetben az alkalmazottak azt feltételezik, hogy a nők abból kifolyólag mennek bele egy munkahelyi románcba, hogy az később elősegítse az előmenetelüket. Ezzel szemben a férfiak esetében a szerelmet vagy az önbizalom erősítését tartják inkább indoknak.

Ahogyan láthatjuk, számtalan oka lehet annak, ha két kolléga között vonzalom alakul ki. Ezzel már a szervezetek többsége is tisztában van, és egyre tudatosabban próbálják kezelni a helyzetet annak érdekében, hogy elkerüljék az ezzel járó esetleges negatív következményeket.

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!