Öt dolog, amitől biztos boldogabb leszel

2008-ban a Mental Capital and Wellbeing Project keretein belül azt vizsgálták, hogy mik azok a legfontosabb faktorok, amik hosszú távon növelni tudják a mentális tőkét és szubjektív jóllétet. Vajon mi tesz minket boldoggá? Mi az, ami fontos, és mi az amiről csak azt hittük, hogy fontos a saját és mások boldogsága érdekében? Számos faktor befolyásolja boldogságunk, de az eredmények arra mutatnak rá, hogy a lényeg az, mit csinálunk és azt hogyan. Öt dolgot emeltek ki, amivel növelhetjük a személyes jóllétünket, ezáltal másokét is. Apró lépések, mégis nagy változáshoz vezethetnek. Nézzük mik ezek!

Kapcsolódj!

Nyiss mások felé! Ismerkedj a körülötted lévő emberekkel! Tölts több időt a családdal, barátokkal! Kerülj közelebb a kollégákhoz és beszélgess a szomszédokkal! A Foresight Challenge Reports eredményei szerint a boldog emberek több pozitív és erősebb kapcsolattal rendelkeznek. Egyesek sok, de felületesebb kapcsolattal rendelkeznek, míg ugyanígy mások pedig kevesebb, de mélyebb kapcsolatokat ápolnak társaikkal. Mindkettőre szükség van. A felületesebb kapcsolatok erősítik a valahova tartozás érzését, és növelik az önbecsülést. A mélyebb kapcsolatok pedig támaszt nyújtanak, bátorítóak, és értékesek. Növeld tehát kapcsolataid számát, és erősítsd a számodra fontos személyekkel a köztünk lévő köteléket, hiszen ezek

a kapcsolatok visznek előrébb és gazdagítják mindennapjaidat.

Mozogj!

A mozgás feltölt és pozitívan hat a hangulatodra. Teljesen mindegy milyen elfoglaltságot találsz, a legfontosabb, hogy egy olyan mozgásformát válassz magadnak, ami kikapcsol, ami fizikai állapotod szempontjából nem túlságosan megerőltető. A lényeg, hogy jól érezd magad.

A rendszeres mozgás növeli a szubjektív jóllétet, és csökkenti a depressziót és szorongást korhatártól függetlenül. Sőt, gyerekek esetén a kognitív funkciók fejlődése szempontjából is jótékony hatással van, felnőtteknél pedig a kognitív funkciók romlását védi.

Már akár egy 10 perces gyakorlás javítja a hangulatot, és pozitívan hat az érzelmekre.

Ha az alakod miatt sportolnál, inkább koncentrálj a hamarabb beteljesülő sikerekre. Sportolj a jó hangulatodért. Sportolj magadért. Ha jól érzed magad a bőrödben mozgás közben, függetlenül attól, hogyan nézel ki, a test alakulni fog út közben magától is, erőlködés nélkül. Nincs más dolgod, mint elmenni futni. Kilépni a természetbe, biciklizni, játszani, kertészkedni, táncolni. Egyszóval MOZOGNI.

Figyelj!

Legyél kíváncsi! Vedd észre a szépet, a különlegeset, a változást. Olvadj egybe a jelennel. Teljesen mindegy hol vagy éppen: egy vonaton zötykölődsz, ebédelsz vagy a barátaiddal beszélgetsz. Légy tudatában a körülötted lévő világnak és saját érzelmeidnek, hiszen ha figyelsz a környezetedre és magadra, sokkal közelebb kerülsz ahhoz, ami igazán fontos számodra.

A kutatások azt bizonyítják, hogy ha az ember tudatában van az érzéseinek, gondolatainak, és érzelmeinek, boldogabb lesz, hiszen olyan döntéseket fog meghozni, amik  érzelmeinek, értékeinek,  szükségleteinek és érdeklődési körének megfelelnek.

Tehát figyelj magadra és környezetedre,

értsd meg érzéseid, gondolataid, értékeid, motivációid, és dönts, majd cselekedj ehhez mérten. Máris tettél egy lépést a boldogsághoz vezető úton.

Tanulj!

Próbálj ki valami újat! Fedezz fel újra valami régit! Ne félj a felelősségvállalástól, kihívásoktól! Új dolgok elsajátítása önbizalmat ad azon felül, hogy szuper izgalmas és szórakoztató.

Új játékok megtanulása fontos szerepet játszik a gyerekek kognitív és társas fejlődésében. Egy életen átívelő hosszan tartó tanulás növeli az egyén önbizalmát, elősegíti a társas interakciókat és az aktív életet. Felnőttek esetében is vizsgáltak a tanulás hatásait és azt az eredményt kapták, hogy

pozitívan hat a jóllétre, az élettel való elégedettségre, növeli az optimizmust, a rezilianciát és az énhatékonyságot.

Mindezek pedig közvetetten befolyásolják az önértékelést, reményt, és a társas beilleszkedést.

Adj!

Tegyél meg valamit a barátaidnak! Kedveskedj egy idegennek! Önkénteskedj! De fogadd azt is, ha mások adnak! Köszönd meg! Légy hálás! Mosolyogj! Lásd meg magadban a jót! Légy tagja egy nagyobb közösségnek! Adni másoknak erőteljes jutalmazó erővel bír és ezen felül összeköt másokkal.

A neurotudomány már bebizonyította számunkra, hogy a kölcsönös kooperáció serkenti a jutalmazó területek neurális válaszát, ami arra mutat rá, hogy a társas kooperáció tényleg ösztönzően hat az emberre. Az ösztönző rendszer megfelelő stimulálása

már gyerekkortól fontos szerepet játszik a társas és kognitív működésben,

ami elengedhetetlen a mentális tőke és jóllét növekedéséhez. A mentális jóllét egyébként nem más, mint a társadalomért tenni akarás, és annak az érzése, hogy a társadalomért a személy is hozzá tud pozitívan járulni. Tehát segíteni tud, meg tudja osztani másokkal amije van. Az adás a pozitív érzelmek, a pozitív önértékelés, az élettel való elégedettség és a boldogság kulcsa.

A minőségi kapcsolatok, a mozgás, a tanulás, nyitottság a világ felé és az adni akarás tehát mind fontos elemei az ember életének és boldogságának, így a tiednek is. A boldogság sokkal inkább belülről irányított. Nem az anyagi javak és a körülmények határozzák meg, hogy hosszú távon mennyire leszel boldog az életben. Tehát foglalkozz magaddal, építs be a mindennapjaidba ezt az öt elemet és figyeld meg a hatásait. Működni fog.