A csókolózásban van valami különleges

Mire szolgál a csókolózás azon túl, hogy a felek számára élvezeti tényező? A csókolózás háttéreben a közelmúlt kutatásai alapján több tényező is állhat. Alkalmas lehet a potenciális fél alkalmasságának feltérképezésére, érzések közvetítésére a partnerek között, valamint elősegítheti a szexuális kapcsolódást, növelheti az izgalmi állapotot. Egy 2013-as kutatásban Wlodarski és Dunbar közelebbről is megvizsgálták a csókolózás ezen funkcióit, többféle kapcsolati forma mentén.

Korábban úgy gondolták, hogy az udvarlási szokások és a kapcsolati viselkedés nyújtanak a leginkább támpontot abban, hogy egy potenciális partnert értékelni tudjunk a kapcsolatra való megfelelőségét illetően. Bár a szájjal történő csókolózás a legtöbb ismert kultúra 90 százalékában előfordul, van, ahol ez ismeretlen vagy megbotránkoztató cselekvés. A szexuális partnerek csókolózása azonban már igen korán megjelent különféle leírásokban, többek között a Hindu Veda Sanskrit szövegekben, vagy akár egyiptomi falfestményeken, amit általában az arc összeérintésével, megnyalásával, a másik illatának beszippantásával ábrázoltak.

A csókolózás történelmi, kulturális elterjedése azt mutatja, hogy az emberi párválasztás, a potenciális partner értékelése során igen fontos szerepet tölt be. Mi állhat ennek a hátterében? Feltehetően a különféle csókolózási szokások által kezdeményezett szoros közelség a feromonok segítségével megkönnyítheti egy potenciális partner genetikai minőségeinek tudattalan feltérképezését. Más kutatások szerint viszont ez elsősorban inkább gusztátoros, vagyis ízlelési jegyek segítségével történik. További lehetséges haszna a csóknak az általa kiváltott magas fiziológiai stimuláció, mely növelheti az izgalmi szintet és a szexuális kapcsolat kialakításának valószínűségét. Valamint más fizikai kontaktusokkal együtt a csókolózás

növelheti a kötődés érzését és a kapcsolati elégedettséget

a partnerek között. A csókolózás és a hoz hasonló viselkedési formák ugyanakkor szociális és pszichológiai jelzői is a partnerek közötti elköteleződésnek, mivel ezzel akár potenciális egészségügyi kockázatoknak is kitehetik magukat a kapcsolat résztvevői (pl. influenza, herpesz).

Számos dolgot kifejezhetünk egy intim csókkal, például a másik fél iránti kötődésünket, vagy a kapcsolattal való elégedettségünket.

Párválasztás

A párválasztás folyamatában több tényező is szerepet játszik, melyeket tudattalanul figyelembe veszünk. Ezek különféle fizikai és viselkedéses jegyek, melyek információkat hordoznak a másik fél genetikai minőségéről, úgy mint szexuális vonások, hangi jellemzők, olfaktórikus jegyek. A nők számára nagyobb értéket képviselnek azok a vonások, melyek kifejezik a másik fél hosszú távú kapcsolat kialakítására, fenntartására való törekvéseit, illetve a kötődést elősegítő viselkedést, mint például a testi érintés. A csókolózás az egyik legkifejezőbb udvarlási forma, mely jó mutatója lehet a pár egymás iránti kötődésének kifejezésére. Ez mindkét nem szerint a a szerelem legkifejezőbb eszköze fizikai síkon. Korábbi kutatások szerint a romantikus fizikai kontaktus valószínűleg arra szolgál, hogy növelje ezt a kapcsolati kötődést, melyet az izgalmi szint növelésével ér el, mely az agy jutalmazó és motivációs rendszerét aktiválja, kezdeményezve ezzel a neurotranszmitterek, opioidok és más neurohormonok kibocsátását.

A csókolózással fokozhatjuk a másikban a szexuális vágyat, de ennél sokkal több mindenre is jó!

A kutatás eredményei

A csókolózásnak tehát számos lehetséges funkciója lehet. A vizsgálat alapján a csókolózás a potenciális partner értékelésében fontos szerepet játszik. A nők, és a magukat vonzóbbnak tartó személyek esetében fontosabb szerepe volt a csókolózásnak, mint a férfiak, vagy a magukat mások szerint kevésbé vonzónak értékelő személyek esetében. Akkora jelentőségű, hogy

az első csókolózással kapcsolatos tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel képes megváltozni vonzalmuk a másik fél irányába.

A rövid távon elköteleződő személyek számára a kapcsolat kezdetén volt fontosabb, főleg férfiak esetében. Tehát, mivel a csókolózás értékesnek számít egy kapcsolatban és a kezdeti vonzalomnak jó közvetítője, ezért a pártalálás során a potenciális partner értékelésében is segíthet.

Szerepet játszik ugyanakkor az egymás iránti kötődés közvetítésében is. A nők számára fontosabb volt, hogy a szexuális érintkezésen kívül is a kapcsolat gyakori része legyen a csókolózás, a férfiak számára kevésbé. A hosszú távú kapcsolatot preferáló férfiaknak viszont nem csak a szexuális aktus előtt, hanem alatta, és utána is fontos volt, és nem kizárólag a kapcsolat kezdeti szakaszaiban. Nőknél ez a kapcsolat kialakításánál és fenntartásánál is fontos szerepet játszott a kötődés kifejezése miatt. A vizsgálat alapján a hosszú távú kapcsolatokban a csókolózás frekvenciája összefüggést mutatott a kapcsolati elégedettség szintjével és a kötődés érzésével, akár a különféle fizikai intimitást kifejező cselekvések. A szexualitás és a különböző izgalmi állapotot fokozó tevékenységek viszont nem hatnak ilyen mértékben a kapcsolati elégedettségre, így feltételezhető, hogy

a csókolózásban van valami különleges,

ami sokkal inkább hat a kötődésre és a kapcsolati elégedettség érzésére, mint az előbbiek.

Bár nők a csókolózásnak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, a férfiak inkább a szexuális kapcsolódás előtt szeretnek csókolózni, mert használhatják azt az izgalmi állapot növelésére. A nők inkább a szexuális aktus után csókolóznak többet, mely jobban szolgálhatja a kapcsolat fenntartását, ezáltal felmérik a férfiak kapcsolati elköteleződését is. Bár ebben a kutatásban kevésbé igazolódott, de korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy az izgalmi állapot fokozására is használható a csókolózás.

És hogy mi a jó a csókolózásban? Gondoljátok át, számotokra mit jelent ez a cselekvés! Mi javasoljuk, hogy

csókolózzatok sokat,

hiszen a fent említettek okán számos pozitív hatása mellett kifejezhetitek vele válaszottatok számára, mit is éreztek iránta valójában, mennyire kötődtök hozzá, mennyire vagytok elégedettek a kapcsolatotokkal, és hogy mennyire kívánjátok őt.