Ha nagy leszek, Youtuber leszek! – Terítéken az influencerek

Fiatalok, híresek, befolyásosak – ők az influencerek, az emberek véleményének és gondolatainak aktuális formálói. A közösségi média sztárjai egyes esetekben már népszerűbbek, mint offline társaik. A tartalomgyártás még sosem volt ennyire egyszerű, a közösségi felületeken kitartó munkával és tudatos márkaépítéssel gyakorlatilag bárkiből lehet véleményvezér. De kik is azok az influencerek, mit érdemes tudni róluk és hogyan váltak a marketing legújabb felkapott eszközévé?

A marketingesek számára mindig is vonzó piacot jelentett a fiatal korosztály, de az Y és különösen a Z-generáció új kihívások elé állította a szakmát. Korábban elég volt az, ha nekik szóló, rájuk szabott üzeneteket fogalmaztak meg, de az elérési útvonalon nem kellett változtatniuk, ugyanúgy elérhetőek voltak a tévé vagy az újságok által. A mostani generáció esetében azonban

már nem elég, ha az ő hangjukon szólunk hozzájuk, meg is kell keresnünk őket,

mert a régi megszokott helyeken már csak elvétve találkozhatunk velük. Számukra a legfőbb szórakozást ma már egyre inkább egy-egy Youtube csatorna jelenti, szemben a klasszikus tévével. Ott már csak azt nézik meg, amit a neten nem találnak – ami valljuk be, nem sok mindenről mondható el. A képeiket Instagramra töltik fel, a híreket és információkat Facebookról szerzik be, Messengerben beszélgetnek egymással és a kedvenc sorozatainkat is online nézik. Ráadásul a fiatalok sokkal céltudatosabban fogyasztják az online tartalmakat, hiszen ők már a digitális világba születtek bele. A médiafogyasztás Magyarországon is egyre inkább áttevődik a közösségi média platformjaira, és ezzel párhuzamosan ezen felületek hirdetési potenciálja is milliárdos piaccá érik.

Az egyik leglátványosabb és legtöbb kreativitást biztosító platform egyértelműen a YouTube. A felületre naponta több ezer új tartalom kerül fel, amik bármikor megállíthatók, újranézhetők és legfőképp elérhetők. Nem csoda, hogy az oldal felhasználóinak száma hamarosan eléri a 1,5 milliárdot. A tévézés új formátuma született meg:

a vlogger szórakoztat, véleményt mond, párbeszédet generál és betekintést enged a magánéletébe.

Teszi ezt általában több közösségimédia-felületen is, így válva követői életének szerves részévé. Nyilvánvalóan angol nyelven, nemzetközi viszonylatban mozogva könnyebben lehet milliós követői számot produkálni, de mi a helyzet itthon? Nos, a magyar online sztárok is kezdenek olyan nézőszámokat elérni, amiket már a kereskedelmi csatornák is irigykedve nézhetnek. A nyár slágerét, a Despacitót kiparodizáló Pamkutya videót már több mint 20 millióan nézték meg. De a legnépszerűbb hazai youtuberek, mint például Szirmai Gergely, Dancsó Péter vagy Viszkok Fruzsi videóira is rendszeresen több százezren kíváncsiak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a hirdetők is felfigyeltek rájuk és a bennük rejlő reklámozási potenciálra. A bannerek és a videók előtt felugró pár másodperces reklámok azonban ma már inkább irritálóak, mintsem hatékonyak, ezért a cégek inkább arra törekednek, hogy maguk az influencerek mutassák be terméküket.

Hogyan legyünk influencerek?

A közösségi platformoknak köszönhetően tehát megjelentek az új hullámos véleményformálók, akik már nem a tömegmédián keresztül válnak ismertté. Ők inkább, felismerve az online térben rejlő lehetőséget, a saját közösségi oldalukat építve érnek el százezreket vagy akár milliókat is. Ha le szeretnénk egyszerűsíteni,

az egész nem szól másról, csak a számokról: mennyi követőd van?

Hány embert érdekel és befolyásol a véleményed? Természetesen minél többet, annál jobb (vagy)!

Az influencerek sikerének egyik fő alkotóeleme, hogy jellemzően korban közel állnak a célközönségükhöz, és olyan tematikát dolgoznak fel a csatornájukon, amelyekkel maximálisan azonosulni tudnak a nézők. Vagy azért, mert maga a téma érdekli őket, vagy azért, mert valamilyen szinten ők maguk is érintettek benne. Emellett elengedhetetlen, hogy az ember hiteles, őszinte és a közvetlen legyen – ez az influencer lét aranyhármasa. Létezésük alapja, hogy követőikkel rendszeresen tartják a kapcsolatot, hiszen népszerűségüket éppen ez az állandó interakció és folyamatos párbeszéd generálja. Az influencer megbízhatóan mindig jelen van a csatornáján, folyamatosan új tartalommal jelentkezik, keresi a kapcsolatot követőivel, akik valamilyen értéket kapnak tőle. Ez az érték lehet bármi: a legújabb Stephen King film kritikai elemzése, egy újfajta sminktechnika vagy szimplán egy jó röhögés bármilyen hülyeségen, amit az influencer feltöltött az oldalára.

Influencerek és márkák, egy új szerelem születése

Az influencerek népszerűsége mellett már a nagy márkák sem tudnak csukott szemmel elmenni, egyre többen szeretnék a termékeiket általuk népszerűsíteni. Hazai viszonylatban is találhatunk erre számos példát. A Cinema City győri 4DX mozijának megnyitása kapcsán dolgozott együtt Dancsó Péterrel, a Telekom legújabb reklámjában feltűnik többek között Szalay Isti, Marsalkó Dávid és Kozma Dominik is. A Pepsi Vloggerőpróba kampányát már egyenesen az influencerek világa inspirálta, olyan nevek vettek részt benne, mint például Fördős Zé, Istenes Bence vagy Goodlike.

Az ilyen típusú reklámnak a legnagyobb erénye, hogy a célcsoportja nem feltétlenül érzi célzott marketingnek, ezáltal hajlandóbb azt befogadni. Emellett sokkal hitelesebb is a szemükben, hiszen mit is látnak: egy általuk kedvelt személy ajánl számukra valamit. Ez egyrészt bizalmat ébreszt bennük, másrészt beindítja azt a gondolatmenetet, hogy

ha én is azt a terméket használom, amit ő, akkor hozzá hasonlóvá válhatok.

A dolognak azonban van egy hatalmas buktatója: a hitelesség kérdése. A követők sokszor nehezményezik, ha egy addig hirdetésektől mentes felületen, ha csak burkoltan is, de valamilyen reklámtartalom jelenik meg. Illetve ha nem érzik azt, hogy a csatorna tulajdonosa őszintén, saját meggyőződéséből dicséri az adott terméket, hanem csak egy vaskos csekknek köszönhetően teszi, könnyen a visszájára fordulhat az egész. Ennek egyik legtanulságosabb esete, amikor Oprah Twitteren áradozott a Microsoft legújabb tabletéről – azonban a postot egy iPadról írta. Ezért nagyon körültekintően kell megválasztani, kit kérünk fel a közös munkára, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:

  • Olyan influencert válasszunk, akinek személyisége és követői összeegyeztethetőek a márkánk arculatával.
  • Minél elkötelezettebbek a követők az influencer felé, annál nagyobb eséllyel fogják elfogadni és kedvelni a mi termékünket is.
  • Ismerjük meg és értsük az adott felület működését, amiben nagy segítségünkre lehet az influencer. Hallgassuk meg a javaslatait!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

 

 

 

 


Iratkozz fel hírlevelünkre!