Vele könnyű lenne! – 7 tipp a párválasztáshoz

Hány partnered volt ezelőtt? Csúnya szakításaid voltak? Anyukáddal jóban vagy? – kérdések, amiket nem szívesen teszünk fel az első randik alkalmával, pedig lehet, hogy kellene.  Stephen J. Betchen amerikai szakember szerint ezt a hét dolgot érdemes észben tartanunk az ismerkedés során, ha később nem szeretnénk nagyot csalódni.

Éppen úgy, ahogyan nincsen két egyforma ember, nem léteznek egyforma kapcsolatok vagy ugyanolyan szakítások sem. Minden ilyen, elválást sejtető szituáció nehéz, s mindegyik a maga módján az. Ennek ellenére felfedezhetőek bizonyos minták, az adott helyzetek jellemzői, amik iránymutatásul szolgálnak – ilyen lehet például az a 16 állomás, ami a szakításhoz vezet. 

Vannak dolgok azonban, melyekre már a korai ismerkedés idején is érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk a későbbi szívfájdalmakat elkerülni. Stephen H. Betchen amerikai párterapeuta hosszú évek munkáját felhasználva, klienseinek eseteiből tanulva az alábbi hét jó tanácsot adta:

1. Keress valakit, aki jó a kapcsolatokban. 

Lássuk be, a gimnázium falait elhagyva zömében olyan emberekkel randevúzunk, akik több-kevesebb párkapcsolatot megéltek már. Éppen ezért az ismerkedés időszakában fontos, hogy a múltat ne akarjuk kihagyni a képletből, hiszen történetei révén sokat megtudhatunk a másikról. Nyilván nem szükséges a lezárt dolgokat túltárgyalnunk, de hasznos lehet a főbb vonalakkal tisztában lennünk – volt már a partnernek komoly kapcsolata? Élt már mással olyan viszonyban, mint amit most remélek tőle? Képes elköteleződni? –, ugyanis ezek által

olyan igazságokra derülhet fény, amikkel jó már a korai időkben tisztában lenni.

2. Keress valakit, akinek jó példát mutattak!

Köztudott, hogy a családi közeg, amiben felnőttünk, meghatározója lehet párválasztásunknak, kapcsolatunknak is.  Amennyiben a szüleink harmonikus kapcsolatban éltek egymással, megtanulhattuk, hogy milyen egy jól működő dinamika, ha viszont kevésbé szerencsés családban nőttünk fel, talán sose tanultuk meg „hogyan kell viselkedni” egy párkapcsolatban. Jó példa híján sokkal nehezebb felismernünk, mire lenne szükség az adott helyzetben, a megoldatlan konfliktusok pedig hosszú távon a kapcsolat rovására mehetnek. Példának okáért, ha partnerünk eddig azt látta, hogy a továbbállás jó megoldás a párkapcsolati problémák kezelésére, érdemes lehet elgondolkodnunk a jövőt illetően.

A családban látott példák sokáig befolyásolhatnak bennünket.

3. Keress valakit, aki képes jól kezelni a stresszt!

Kivétel nélkül mindenki életében előfordulnak nehezebb időszakok, azonban nem egyformán reagálunk rájuk. A párkapcsolatok jó részét megviseli, mikor az egyik fél hullámvölgyeket él át – ilyenkor ugyanis még inkább szüksége lehet partnere szeretetére és támogatására. Ha bármelyik fél nem képes jól kezelni a stresszt, akármilyen extra feszültség jócskán megviselheti a kapcsolatot.

4. Keress valakit, aki empatikus! 

Jóval több esélyünk van boldog kapcsolatban élni valakivel, aki érti szükségleteinket, érzéseinket és gondolatainkat, mint egy olyan emberrel, aki nem érzékeli lelkünk rezdüléseit. Egy empatikus, melegszívű társ valószínűleg tekintettel lesz rád a kapcsolatban, és feltehetőleg

nem hagy majd cserben, ha szükséged lesz rá.

5. Keress valakit, aki jól kommunikál!

Ha a másik el tudja mondani, hogy mi játszódik le benne, sokkal könnyebben dűlőre fogtok jutni az élet minden területén – legyen szó vacsorakészítéstől kezdve, lakásvásárláson át a gyermekvállalásig bármiről. Sokszor kisebb problémák is a rossz kommunikációnak köszönhetően burjánoznak el – éppen ezért egy jól kommunikáló partnerrel számos kellemetlen szituációt elkerülhetünk.

6. Válassz valakit, aki keresi a közelségedet! 

Fontos, hogy olyan embert válasszunk magunk mellé, akinek testi-lelki közelségére vágyunk – és vice versa. Egy jól működő kapcsolatban a másik fél hiánya – főleg hosszú távon – zavaró és fájó lehet. Ha a másik fél részéről nem tapasztaljuk, hogy vágyna közelségünkre, könnyen magányosnak érezhetjük magunkat, ami nemcsak nekünk, de párkapcsolatunknak sem tesz jót.

7. Válassz valakit, akinek hozzád hasonló az érdeklődése és az értékrendje! 

Banálisnak tűnik, de igaz: ha nincsenek átfedések a kapcsolatban élők érdeklődési köreiben, jó eséllyel az egyik mindig unatkozni fog. Több esélyed van egy hozzád hasonló emberrel jól működni, mint valakivel, aki nem tud osztozni a mindennapjaidban megélt örömökben, élményekben.

A szakember kiemeli: mindezen tanácsok nem garantálják, hogy a kapcsolat boldog véget ér, s elképzelhető azt is, hogy a lista néhány ponton bővítésre szorul. Egy azonban kétségtelennek tűnik: ezt a hét tanácsot észben tartva sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat.

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!

Hasonló problémával küzdesz? A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink egyéni pszichológiai tanácsadás keretében elkísérnek a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!