Egy sajátos kommunikáció – a flört

A flörtölés élménye valószínűleg nem ismeretlen senki számára. Mindannyian flörtöltünk már, vagy velünk flörtöltek – akár úgy is, hogy abban a pillanatban nem is észleltük, hogy pontosan miért és miként reagálunk úgy, ahogyan. A flört az emberek közötti kapcsolatteremtés mindennapi eleme, de vajon tudjuk-e miért csináljuk?

Csapdái ellenére a flörtölés akár a komoly megismerés kulcsa is lehet. Ráadásul nem múlik el a kezdeti ismerkedés után! Egy hosszútávú párkapcsolatnak is szerves része – a pár tagjai egymással flörtölnek. Vagy ha úgy alakul, mással is. Mi a baj ezzel? Baj-e egyáltalán?

Arisztotelész szerint

minden kommunikációnak célja van.

Ebből kifolyólag, a flörtölésnek is, ráadásul a célja nem kizárólagos!

Flörtölünk, de mért is?

Dr. David Henningsen kutatásában a flörtölés lehetséges motivációit és céljait igyekezett fölfedezni. Arra kérte a vizsgálatban résztvevőket, írjanak le egy általános flörtölő helyzetet. Ezt követően kiderült: a résztvevők korántsem azonos motivációkról számoltak be a látszólag hasonlónak tűnő szituációk során.

A kutatás alapján 6 lehetséges belső motivációt különböztethetünk meg:

  • Flörtölhetünk kapcsolati okokból. Ha ez vezérli az egyént, a célja valószínűleg a kapcsolat elmélyítése vagy átkeretezése. A legtöbb ember azért flörtöl, hogy egy baráti kapcsolatból több legyen, vagy átlagos ismerkedésből a komolyabb randizás felé terelné az irányt.
  • A flörtölőt vezérelheti a felfedezés vágya is. Ez esetben a fő cél felmérni a kiszemeltet. Vajon reagál majd erre? Megnevetteted vagy inkább kinevet a az a másik? Az erre adott reakciók nagyban formálják a későbbi kommunikációt.
  • A flörtölés néha nem más, csak játék. Előfordul, hogy pusztán az interakció játékossága végett vagy a mókázás kedvéért megyünk bele a dologba.
  • A flörtölés célja lehet egy hétköznapi, kézzelfogható cél elérése is. Ha ez a belső motiváció vezérli a flörtölő egyént, talán azt szeretné, ha a másik illető megtenne neki egy szívességet: például venne neki egy kávét vagy lenyírná füvet, segítene befejezni a munkáját stb. A flörtölés így egy egyszerű, mindennapos cél elérésében is eszköz lehet.
  • A flörtölést vezérelheti az önbecsülő motiváció is. Ennek során az egyének pozitív visszacsatolást szerezhetnek önmagukról, mely növeli/erősíti az önbecsülést. Hiszen, flörtölni és érezni azt, hogy mások is hasonlóan érdeklődve fordulnak felénk, jó érzéssel tölt el.
  • Végül, de nem utolsósorban a flört motivációja – akár burkoltan akár nyíltan –, a szex is lehet. Ez esetben a „flörtölő üzenetek” nagyrészt a fizikai vonzalmon alapulnak, utalván arra, hogy az egyén a másikkal szexuális kontaktusba kívánna kerülni. Fontos azonban, hogy nem alapfeltétel a szexuális/fizikai vonzalom! Az egyének nagyon gyakran

mindenféle szexuális és egyéb vonzalom nélkül flörtölnek egymással.

Hányszor kaphatnánk azon magunkat, hogy kacéran csevegünk a pultossal, hátha jár nekünk egy ingyen ital, vagy a pincér kacsint ránk a magasabb borravaló reményében, esetleg megkörnyékez egy esküvőn az idegen nagybácsi/nagynéni és még sorolhatnánk.

A nők és a férfiak

A kutatásban nemi különbségek is megjelentek. A férfiak több szex-vezérelte flörtről számoltak be, míg a nők elmondásuk alapján sokkal inkább a párkapcsolat építése és egyszerű mókázás kedvéért flörtölnek. A többi belső tényező (önbecsülés-növelés, felfedezés és az „eszköz a feladathoz”) nem különbözött szignifikánsan a nemek tekintetében.

A helyzet azonban nem feltétlenül egyértelmű. Motivációink megértését pedig nagyban nehezíti, hogy a felsorolt minták olykor tudattalanul jönnek elő. Összességében elmondható – legalábbis ezen vizsgálat alapján –, hogy a flörtölés mögött rejlő fő motiváció a párkapcsolat építése. Ki tudja, mit mondunk legközelebb, vagy éppen mit mondanak nekünk! Figyeljünk és tanuljunk… a másikról és önmagunkról egyaránt jó leckéket vehetünk.