Másfél nap az élet, avagy egy ultramaratonista története – könyvajánló

Feleség, édesanya, fogorvos, amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, hatszoros spártai hősnő. Mi a közös ezekben? Lubics Szilvia egy személyben testesíti meg ezeket a szerepeket. Életrajzi könyvét személyes küzdelmei ihlették, melyeket mind magánéleti, mind sportolói élményei egyaránt formálták. „Vajon a korlátok tényleg csak a fejünkben léteznek?”, tér vissza a történetben újra és újra a kérdés. Küzdelem, belső megismerés, saját határaink átlépése és kiterjesztése. 246 km, 36 óra, másfél nap az élet. Talán tényleg ennyi lenne? Könyvismertetőnk.

Lubics Szilvia civilben fogorvos, három gyermekes édesanya, feleség. Mindezek mellett amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese, nyolcszoros magyar bajnok és hatszoros spártai hősnő. 2011-től 2014-ig minden évben elnyerte Az év ultrafutója címet Magyarországon, 2016-ban pedig megkapta a Magyar Becsület Rendet. Nemrégiben megjelent, Másfél nap az élet című könyvében az álmaiért, céljaiért való küzdelmét ismerhetjük meg. Élményeit, gondolatait és tapasztalatait férje, Lubics György vetette papírra.

Másfél nap az élet

A cím szimbolikusan jeleníti meg az ultrafutók egyik, ha nem a leghíresebb versenyét. Az elbeszélés során Lubics Szilviát követhetjük végig ezen a távon, míg másik két idősíkon szintén folyik a történet. Az egyiken betekintést nyerhetünk gyerekkorába és a felnőtté válásába. Megismerhetjük a szüleit és nagymamáját, akinek oly sok mindent köszönhet az életében: többek között a megküzdésre való képességét és kitartását is. Mesél a tanulmányairól és a munkájáról – láthatjuk, hogy a maximalista és perfekcionista vonásai már igen fiatalon megjelentek, noha akkor ez még csak éjjeleken át tartó tanulásban mutatkozott meg. A másik síkon családi és fogorvosi élete kerül a középpontba, ahová egy balatoni nyaralás során minden előjel nélkül kerül be a futás is. Először csak apránként, majd egyre nagyobb és hangsúlyosabb szerepet kapva. A könyv fő vázát a 2014-es Spartathlon verseny adja – a felkészülési időszakok, a rajtot megelőző hetek és napok izgalmai, a verseny szakaszai, a felmerülő nehézségek és azok megoldásai és a görög táj csodái is megjelennek előttünk.

De mi is az a Spartathlon?

A Spartathlon futóverseny gyökerei egészen az antik görög időkbe nyúlnak vissza. Hérodotosz elbeszélése szerint, i.e. 490-ben Miltiadész athéni vezér egy hivatásos futót, név szerint Pheidippészt Spártába menesztette, hogy segítségen kérjen a perzsák elleni harchoz. A monda szerint a futó már indulásának másnapján megérkezett Spártába.
Ezt az Athéntól Spártáig tartó utat próbálta meg 1982-ben John Foden, brit repülőtiszt és néhány társa rekonstruálni. A lehető legrövidebb útvonalat keresték, úgy, hogy eközben elkerülték az Athénnal nem szövetséges területeket, hiszen ott veszély leselkedhetett volna a futárra. Meghatározásuk szerint így körülbelül 250 km megtétele után jutott a hírnök Spártába. A következő kérdés pedig az volt, vajon mennyi időre volt ehhez szüksége?

Hérodotosz szerint a futó már másnap megérkezett, így Fodenék 36 órát tűztek ki saját menetidejüknek, amely ebben az időszakban napkeltétől másnap napnyugtáig tartó időintervallumnak felel meg. Az ötfős csapatból mindössze John Scholtensnek sikerült időben teljesíteni a távot, így bebizonyították, hogy az elbeszélés akár igaz is lehet. 1983-ban a csapat megszervezte az első hivatalosnak számító versenyt, mely azóta hagyománnyá vált,

így évről évre szeptember első hétvégéjén rendezik meg a Spartathlont.

A versenyen 390 futó vehet részt, a jelentkezés viszont kvalifikációhoz kötött. Ilyen feltétel például: a Spartathlon teljesítése 36 órán belül, 100 kilométeres országúti verseny lefutása 10 óra 30 percen belüli idővel, 24 órás versenyen elért legalább 180 km a férfiak és 170 km a nők esetében. Ezeken kívül még számos nevezési feltétel olvasható, melyek közül elég mindössze egynek megfelelni, azonban csak az utolsó két év eredményei számítanak. A nevezők közül az vehet részt automatikusan, aki valamelyiknél 20 százalékkal jobb eredményt tud felmutatni, a többieket pedig kisorsolják.

Forrás: www.hungarianambiance.com

A könyv végén, ahogy a különböző idősíkok összeérnek és végül valahogy minden a helyére kerül, az olvasó Szilvivel együtt érheti el a célban álló Leónidasz szobor lábát és élheti át mindazt, amit ez a verseny adhat. Másfél nap alatt a születést, az életet, a halált és az újjászületést.

A házaspár úgy gondolta, csak akkor lesz kellően pontos és igazán őszinte a könyv, ha ők maguk írják meg, úgy ahogyan azt megélték. Olvashatunk sporttörténeti tényeket egészen az ókorig visszanyúlva, tájleírásokat, érdekességeket az edzésekről, mentális felkészülésről, étrendről és a frissítések megszervezéséről. Szilvia azt próbálja meg átadni az embereknek, hogyan él, hogyan gondolkodik és hogyan igyekszik összeegyeztetni ezeket a szerepeket.

Számos nehézség, bűntudat, fájdalom kíséri ezt az utat. Ilyenkor méltán merül fel a kérdés: miért nem adja fel az egyiket?

A válasz pedig egyszerű: mindet szereti.

Ezek által kerül egyensúlyba, és hiszi, hogy a futás által mindenki több és kiegyensúlyozottabb lesz, amiből a minket körülvevők hosszú távon mindenképpen profitálni fognak.

Szilvia példa lehet mindenkinek, nőknek, férfiaknak, sportolóknak, karrieristáknak, családcentrikusoknak. Nemhiába kapta meg 2016-ban a Magyar Becsület Rendet, melyet jól példáznak a miniszterelnök szavai is:

„… mert itt különösen ritka összhangját láthatja a sport, a család, a szakma hármasának. Nem áldozta föl a családi életét a sportkarrierért, és nem adta fel a sportolást a szakmai sikerekért vagy a családi boldogságért. Megvalósította mind a hármat, s ezzel bebizonyította, hogy a hatalmas távolságokat az életben is le lehet győzni… hogy a hivatás, a család és az álmok nem kizárják, hanem erősítik egymást.”

A könyv talán legfontosabb üzenete, hogy merjünk álmodni, próbáljuk ki magunkat és ne adjuk fel. Tegyünk érte, hogy megvalósuljon, mert csak a befektetett munka az, ami az igazi eredményeket meghozza.

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!