Pszichológus Szemmel – Budapest Makery, az étterem, ahol magadnak főzöl

Végy egy klasszikus éttermet. Adj hozzá egy felkapott belvárosi utcát, designos berendezést és változatos étlapot. Szórd meg néhány indukciós főzőfelülettel és tablettel, végül pedig az egészet fűszerezd meg sok-sok kreativitással – voilá, kész is a Budapest Makery!  A Mindset Karrier&Gazdaság rovata felkötötte a kötényét, fakanalat ragadott és megnézte, mitől is olyan nagy szám Budapest egyik legmenőbbnek számító csapatépítő programja. Élményanalízisünk.

Még nincs egy éve, hogy februárban megnyitott a Dob utcában Budapest első, de világszinten is egyedülálló DIY étterme, a Budapest Makery. De mitől is különleges ez a hely? Nos, ha dél körül a hármas metró robaját megszégyenítő gyomorkorgással beesel az ajtón, itt is választhatsz egy rendes étlapról valamilyen ínycsiklandó harapnivalót. Rendelsz, jó ízűen elfogyasztod, majd immáron teli hassal továbbállsz. Azonban ha ennél többre vágysz és lakozik benned csak egy szikrányi vonzalom is a gasztronómia iránt, akkor mit szólnál hozzá, ha hátsón billentenénk a vendéglátás hagyományait és te magad főznéd meg az ebédedet? Nos, a Makeryben, ahogy a szlogenjük is állítja, pontosan ezt teheted meg:

Beültök, főztök, esztek!

Amíg máshol akár órákig is várnunk kell, hogy elkészüljön, amit rendeltünk, itt nem unatkozunk, hanem a barátainkkal, kollégáinkkal együtt remek hangulatban és profi környezetben összedobjuk a legkülönlegesebb ételkölteményeket.

De hogyan is kell elképzelni ezt az egészet? A megérkezésedet követően kapsz egy tabletet, amin szerepel az elkészíthető ételek listája és minden fontos információ, a hozzávalóktól kezdve egészen a tálalásig. Sőt, videón is megnézheted, hogyan kell elkészíteni az adott fogást. De ha mégis kérdésed adódna vagy nehezen tudnál választani, a kedves és felkészült személyzet bármikor szívesen segít neked – a mi esetünkben is így történt. Ezt követően egy fa tálcán előkészítve megkapod az alapanyagokat, megtisztítva és pontosan kimérve.

Hozzávalók a kéksajtos-csirkés tagliatelléhez

Az étterem a legmodernebb konyhai eszközökkel van felszerelve: az asztalokba indukciós főzőlapok vannak beépítve, amin egyszerre négyen tudnak dolgozni, hátul helyezkednek el a sütők, de minden más szükséges eszköz is megtalálható kartávolságon belül. Innentől pedig már igen egyszerű a folyamat: elindítod a tableteden a receptvideót, és már indulhat is a főzőcskézés!

Az ételek mindegyike gyorsan elkészíthető, a bonyolultabbak is maximum fél órát igényelnek. A Mindset Karrier&Gazdaság rovat „mesterszakácsai” az alábbiakat kreálták: citrusos-garnélás tagliatelle, zöldfűszeres juhtúrógombóc narancsos sült céklával, baconbe tekert lazac rozmaringnyárson, kéksajtos-csirkés tagliatelle dióval és olívával/vörös áfonyával.

A Karrier&Gazdaság rovat alkotása a Makeryben.

Bátran állíthatom, hogy nemcsak jól hangzanak, de annak ellenére, hogy egyikünknek sem volt fakanál a jele az oviban, nagyon finomak is lettek! Szerencsére a DIY rész csak a főzésre terjed ki, a feltakarítással és a mosogatással már nem neked kell bajlódnod. Összegezve: a Budapest Makeryben a világon egyedülálló gasztronómiai élménynek lehetsz részese, és eközben

igazi sztárséfnek érezheted magad.

A főzésnek mint tevékenységnek emellett közvetlen hatása van a mentális állapotunkra és jóllétünkre. Az étel elkészítése általában fókuszált figyelmet igényel, így ez alatt az idő alatt kicsit elszakadhatunk a mindennapi gondjainktól. Sőt, ha rutinosan mozgunk a konyhában, egyenesen relaxációs hatást is kiválthat. Emellett a főzés remek alkalom arra, hogy kibontakoztathassuk kreativitásunkat, ha pedig sikerül összehoznunk egy finom ételt, az igazi önbizalom-tuningként hathat. Mert valljuk be, egy jól sikerült rántotta is lehet igazi sikerélmény.

Élményanalízis

[simple_tooltip content=’Bevonódás a tevékenységbe, a fókuszunk önmagunkra és az adott tevékenységre irányul.‘]Flow[/simple_tooltip] – 5/4

Aki a konyhába nem csak vajas kenyeret kenni jár be, az pontosan tudja, hogy a főzésbe nagyon könnyen bele lehet feledkezni. A Makeryben minden adott ahhoz, hogy figyelmünket teljes egészében a serpenyőnkben készülő ételnek szenteljük és feloldódjunk a gasztronómia világában. Ebben segít minket többek között a nyugodt környezet, a modern eszközök, a minőségi alapanyagok és a részletes útmutató.

[simple_tooltip content=’Egy élmény milyen mértékben képes minket fizikailag aktivizálni, érzelmeinkre hatást gyakorolni, gondolatainkat lekötni.‘]Intenzitás[/simple_tooltip] – 5/5

Itt bizony egyértelműen csúcsra járatták az élmény intenzitását. Színes fogások, isteni illatok és sercegő serpenyők hangja nyújtja az aláfestést a főzési folyamatnak, ami csakis a mi aktivitásunk révén valósulhat meg.

[simple_tooltip content=’Az élmény minden mástól különböző, kivételes, sajátos jellegű, újszerű.‘]Különlegesség[/simple_tooltip] – 5/4

A Makery egyik legnagyobb különlegessége, hogy az emberek egy olyan tevékenységért fizetnek, amit igazából maguk is rendszeresen végeznek. Mégis az a főzés, ami egyébként a napi rutin részét képezi és sokszor nyűgként tekintünk rá, itt a körülményeknek és a társaságnak köszönhetően egy egészen más jellegű élménnyé alakul át.

[simple_tooltip content=’Különböző ingerek által kiváltott jelenség, mely hatására egy kreatív, gondolatébresztő folyamat veszi kezdetét.‘]Inspiráció[/simple_tooltip] – 5/3

A főzés során előre összekészített hozzávalókkal dolgozhatunk, így viszonylag behatárolt a felhasználható alapanyagok köre. Ugyanakkor, ha rendelkezünk némi gasztronómiai érzékkel, kibontakoztathatjuk kreativitásunkat, például a fűszerezésben vagy a tálalásban,  illetve magunkkal vihetünk ötleteket, melyeket később otthon kipróbálhatunk.

[simple_tooltip content=’Az élmény közösségi jellege, amely közelebb vihet minket azokhoz, akikkel együtt végezzük.‘]Megoszthatóság[/simple_tooltip] – 5/5

A Makeryben elsősorban nem is magán a főzésen van a hangsúly, hanem azon, hogy itt mindez egy igazi társasági eseményként valósul meg. Együtt érkezünk, együtt főzünk és aztán együtt is esszük meg amit készítettünk – eközben beszélgetünk, segítünk egymásnak és közösen vagyunk jelen az élményben.

A Karrier&Gazdaság rovat a Budapest Makeryben.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • nem idegenkednek attól, hogy serpenyőt fogjanak a kezükben,
  • valami új, kreatív élményre vágynak,
  • csapatépítő programot keresnek, és kivételesen nem borkóstolásra vagy szabadulószobába mennének.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.