Pszichológus Szemmel – a trambulinparkról, ahol felpöröghetsz

Ha kiugrálnád magadból a feszültséget, itt szó szerint megteheted! Ez a szabadidőközpont minden korosztálynak hatalmas élmény, ahol egyszerre fűt az adrenalin és a jókedv. Az teljesen biztos, ha ezt a helyet egyszer kipróbálod, garantáltan vissza fog húzni a szíved! Élményanalízisünk.

Budapest egyik legújabb és egyben egyik legkülönlegesebb helye, a Cyberjump trambulinpark, Európa legnagyobb trambulin létesítményeinek egyike. Ezernégyszáz négyzetméternyi területen az „egyszerű” trambulinos élmény mellett egyéb izgalmas pályarendszerek és különböző trambulinjátékok várják az odalátogatókat. A nyílt trambulinpályán kívül lehet ugrálás közben kosarazni, kidobózni, bossaballt játszani és egymással versenyezni az interaktív falon. Mindemellett belevethetjük magunkat az óriási szivacsmedencébe, ami mellett végigmászhatunk a mászófalon, egyensúlyozhatunk felette egy kifeszített kötélen, és ami még szórakoztatóbb, párbajra hívhatjuk barátunkat a Battle beam pályára, ahol az nyer, aki előbb szorítja le a társát a keskeny pályáról. Akiknek még mindig nem elég az adrenalin, azok egy erre a célra épített emelvényről leugorva, egy óriás „légzsákban” landolhatnak.

Az óriás szivacsmedencébe akár még szaltókat is vethetünk.

A parknak természetesen vannak szabályai a sérülésmentes szórakozás érdekében, melyeket a pénztár felett egy szórakoztató videóanyag is bemutat. Emellett a pályán is lelkes felvigyázók segítenek abban, hogy senkinek ne essen baja (amire nem is igazán van szükség, mindenki odafigyel egymásra). Sőt, ezen felül szívesen elmagyarázzák az egyes pályarészek működését, funkcióját is.

Stresszkezelés könnyen, gyorsan, egyszerűen!

Ami biztos, az ugrálás nemcsak szórakozást nyújt, de egyben kimerítő testedzést is. Észre sem vesszük, és folyik rólunk a víz, így nem árt, ha készülünk kényelmes, a célnak megfelelő ruhával. Nem is gondolnánk, milyen kemény munkát végez a testünk közben, azonban a másnapi izomláz garantált. Akkor is, ha nem vagy elkötelezett sportember, vagy a merev időbeosztásod alig engedi meg az aktív mozgást a mindennapokban, itt egy-egy óra önfeledt ugrálás csodákra lehet képes.

Emellett a legfontosabb, hogy a mozgás nemcsak a testre, de a mentális egészségre is jó hatást gyakorol. Pozitív hatással lehet a depresszióra, a szorongásra, a figyelemzavarokra is. 

Emellett csökkenti a stresszt, segíti a jobb alvást, illetve hangulatfokozó hatása is van.

Serkenti az endorfin, azaz a boldogsághormon termelődését, így a boldogságérzés még órákkal később is érezhető. Egy ilyen élmény után garantált az oldottabb állapot, aminek segítségével újult erővel vághatunk bele a mindennapokba.

Tökéletes kikapcsolódást és szórakoztató élményt nyújt baráti társaságoknak, valamint csapatépítőként is megállja a helyét. Egy család kisebb és nagyobb tagjai is közös élményhez juthatnak itt, de akár egyedül is, észrevétlenül megszabadulhatunk a stressztől. 

Élményanalízis

[simple_tooltip content=’Bevonódás a tevékenységbe, a fókuszunk önmagunkra és az adott tevékenységre irányul.‘]Flow[/simple_tooltip] – 5/2

Igaz, az élmény magával ragadó, azonban itt egy-két órára fizethetünk be. Szórakozásunknak az időkeretek szabnak határt. A hátramaradó időt folyamatosan nyomon követhetjük. Azonban ez senki kedvét ne szegje, hiszen egy óra sok mindenre elég, főleg arra, hogy jól kifáradjunk.

[simple_tooltip content=’Egy élmény milyen mértékben képes minket fizikailag aktivizálni, érzelmeinkre hatást gyakorolni, gondolatainkat lekötni.‘]Intenzitás[/simple_tooltip] – 5/5

Az élmény nagyon intenzív, teljesen átmozgat testileg. Határozottan jókedvet okoz és jó sok adrenalint termel. Garantált a szellemi élénkség és felfrissültség érzése, amikor távozunk.

[simple_tooltip content=’Az élmény minden mástól különböző, kivételes, sajátos jellegű, újszerű.‘]Különlegesség[/simple_tooltip] – 5/5

Valószínűleg sokaknak ismert a trambulinozás élménye, azonban ez a hely mindezt egy újabb szintre emeli. Egy igazi kalandparkot kapunk, aminek minden szegmense más és más, miközben a tematika ugyanaz. Ha egyszer betesszük ide lábunkat, biztos, hogy vissza fogunk vágyni.

[simple_tooltip content=’Különböző ingerek által kiváltott jelenség, mely hatására egy kreatív, gondolatébresztő folyamat veszi kezdetét.‘]Inspiráció[/simple_tooltip] – 5/1

Ezen a helyen főleg kikapcsolódhatunk, elengedhetjük magunkat, gyermeki jókedvvel élvezhetjük az itt töltött időt. Nagyon élvezetes, hogy közben nem szükséges semmire sem gondolnunk és mindennapi feladatainkon stresszelnünk.

[simple_tooltip content=’Az élmény közösségi jellege, amely közelebb vihet minket azokhoz, akikkel együtt végezzük.‘]Megoszthatóság[/simple_tooltip] – 5/3

Igazi csapatépítő mulatság kerekedhet ebből a programból, azonban nem minden esetben szükséges a társaság, egyedül is jól érezhetjük magunkat. Sokszor félelmeinken is felül kell kerekednünk, ha mindent szeretnénk kipróbálni.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • aktív élményre vágynak,
  • szeretnek kipróbálni újdonságokat, akár komfortzónájukból kilépve is,
  • gyermeki lelkesedéssel képesek átélni a helyzeteket.

***

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.

Felhasznált irodalom: itt