Felejthetetlen arcok – milyen emberekre emlékszünk legjobban?

Nemcsak hogy jobban figyelünk a külsőleg vonzó emberekre, hanem azt is feltételezzük róluk, hogy intelligensebbek, kedvesebbek az átlagnál. Ezt nevezik Holdudvar-hatásnak. Cikkünkben ezt a jelenséget és ennek az ellentettjét vizsgáljuk: vajon csak a külső számít abban, mennyire emlékszünk valakire? A kinézet alapján meg tudjuk mondani, ki mennyire kedves? Nézzük tehát milyen érdekességeket rejt a téma!

A legemlékezetesebb emberek nem a legvonzóbbak vagy a tökéletes öltözékűek, hanem a váratlan és szokatlan tulajdonságokkal rendelkezők. Olyan személyek, akiknek egyedi jellegzetességeik vannak, mint a melegség vagy a törődés. Emiatt a puszta jelenlétük is jó érzést kelt bennünk, jó velük lenni. Langlois és munkatársai (2000) kutatása viszont azt bizonyítja, hogy helytelen megítélni egy könyvet a borítója alapján: nem találtak összefüggést a fizikailag vonzó külső és a pozitív tulajdonságok között. Továbbá kiderült, hogy egy vonzó külsejű személyről nem könnyebb megítélni, hogy valóban melegséggel teli, barátságos és szociábilis-e.

A megkülönböztethetőség felkeltheti mások az érdeklődését.

Kevésbé vonzó, de az egyedisége megfogott!

Nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy valaki emlékezzen ránk. Wiese és munkatársai (2014) szerint ráadásul a kevésbé szép arcokra jobban emlékszünk, mint a vonzóbbakra, szimmetrikusakra. A kutatásukban a megkülönböztetést vizsgálva kiderült: a sajátos és egyedi arcokra jobban emlékeztek a résztvevők.

Ennek ellenére olyan eredmények is születtek, amelyek szerint a vonzóbb személyeknél jobban vágyunk arra, hogy megismerjük őket. Tehát, a

könyv szép borítója felkeltheti érdeklődésünket, így könnyebbé és kívánatosabbá teheti az olvasást,

vagyis a megismerést. Hamarabb észrevesszük a szép embereket, ezzel jobban figyelünk rájuk, és jobban belemélyülhetünk a személyiségükbe.

A vonzalom meghatározói 

Egyértelmű, hogy nem mindenkinek azonos a preferenciája a másik fizikai kinézetével kapcsolatban. Szerencsére számos tényező játszhat szerepet abban, hogyan alakul ki vonzalom két ember között. Ahogy említettük, az egyediség, személyiség, közös hobbi, de akár a külső is. Ami még érdekesebb: nem az számít, hogy valaki mennyire született szépnek, hanem, hogy mások hogyan látják őt. Lorenzo és munkatársai szerint egy ember akkor is lehet vonzó valaki számára, ha nem áldotta meg a sors tökéletes arccal vagy alakkal. Mindössze meg kell találni azt a valakit, aki téged szépnek lát!

A vonzódást nem csupán a külső szépség határozhatja meg, hanem a belső is!

Benyomások – a emlékezet sorsát döntik el

Fizikai vonzalomtól függetlenül, az fog megmaradni rólad a másikban, hogy hogyan érezte magát a jelenlétedben. Ez dönti majd el, hogy emlékezni fog-e rád, és hogy lesz-e következő találkozó. Tehát, ami fontos: légy önmagad, legyél felszabadult, és akkor a másik is könnyebben fel fog oldódni!

 

Felhasznált irodalom:

Lorenzo G. L., Biesanz J. C. & Human J. L. (2010). „What Is Beautiful Is Good And More Accurately Understood: Attractiveness and Accuracy in First Impressions of Personality”, Psychological Science 21, iss. 12: 1777-1782.

További források: itt


Iratkozz fel hírlevelünkre!