Pszichológus Szemmel – Irvin D. Yalom tollából

Kalandozás, történelem, filozófia, pszichológia. Irvin D. Yalom: A Spinoza-probléma című regénye 2017 őszén jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában. A kötet minden előbbivel kecsegtet olvasói számára. 400 oldalnyi tapasztalat egy kultúránkat meghatározó filozófus, Spinoza, és a több száz évvel később élő, és Hitler belső körébe tartozó Rosenberg életéből. Elmerülés két ilyen meghatározó személy elméjében. Élményanalízisünk.

Irvin D. Yalom nemcsak terápiai technikáiról, de szakkönyveiről és szaktudásával átszőtt regényeiről is híres. Legújabb kötete remek bevezetés lehet Yalom világába azoknak, akik még nem ismerik munkásságát, de hűséges olvasótáborának sem okozhat csalódást. A regény lapjain végigkísérhetjük az 1600-as években munkálkodó Bento Spinoza életének jelentős pillanatait, betekintést nyerhetünk a II. világháború belső köreibe a német Alfred Rosenberg által, és megtudhatjuk, hol ér össze e két jellem sorsa. Valóság és fantázia szétválaszthatatlanul összefonódva. Ezt a könyvet le lehet tenni. De nem érdemes!

Irvin D. Yalom

„…az ataraxia az egyetlen igazi boldogság. (…) Ne komplikálják az életüket olyan jelentéktelen célokkal, mint gazdagság vagy hírnév, mert azok az ataraxia ellenségei. A hírnév például mások véleményéből áll, és azt kívánja, hogy mások óhajai szerint éljük az életünket. A hírnév eléréséhez és megtartásához azt kell kedvelnünk, ami másoknak tetszik, és bármitől irtóznak, nekünk is attól kell irtóznunk.”

Olvasni emberi dolog

Az olvasás gyakran nagyon komplex kognitív folyamat, ami számos kompetenciánkat fejleszti, méghozzá láthatatlanul. Segítségünkre lehet a figyelem fenntartásának megedzésében, a szövegértés fejlesztésében, elmélyülésben, szókincsünk gyarapításában, de hatással lehet empátiánkra, emocionális intelligenciánkra és még számos más készségünkre. Mégis, ha egy hosszú téli estén, egy bögre teával befészkeljük magunkat a fotelunkba és kezünkbe veszünk egy könyvet, ritkán tesszük ezt kognitív fejlesztési célzattal. És ez az olvasásban a legjobb! Anélkül, hogy nagyobb energiabefektetést vagy unszolást igényelne, „játszva tanulhat” az ember. Ha A Spinoza-problémát lapozzuk, még véletlenül sem jut eszünkbe, hogy éppen mennyi tudással gazdagodunk a filozófia terén, illetve hány olyan szót tanulunk meg tudat alatt, melyek a zsidó szokásokhoz és a vallási rituálékhoz köthetőek. Mégis megragadnak bennünk!

Élményanalízis

[simple_tooltip content=’Bevonódás a tevékenységbe, a fókuszunk önmagunkra és az
adott tevékenységre irányul.’]Flow[/simple_tooltip] – 5/5

Bármennyire is fárasztóan hangzik, hogy 400 oldalon keresztül felváltva kövessük két főhősünk életútját, valójában észre sem vesszük, hogy néha-néha egyiktől el kell búcsúznunk egy-egy fejezetig. Annyira belemerülünk gondolataikba, érzéseikbe és mindennapjaikba, hogy fel sem tűnik, hogy elhagytuk a metrómegállót, ahol le terveztünk szállni, vagy hogy ránk sötétedett, netán már reggel is van.

[simple_tooltip content=’Egy élmény milyen mértékben képes minket fizikailag
aktivizálni, érzelmeinkre hatást gyakorolni, gondolatainkat lekötni.’]Intenzitás[/simple_tooltip] – 5/3

Nem szükséges szeretnünk sem a filozófiát, sem a történelmet ahhoz, hogy Spinoza és Rosenberg útja elindítsa gondolatainkat és hasson ránk. Személyiségük pozitív és negatív oldalai, és az őket feltáró barát és pszichológus karakterei segítenek abban, hogy közel érezzük magunkhoz a két férfit.

[simple_tooltip content=’Az élmény minden mástól különböző, kivételes,
sajátos jellegű, újszerű.’]Különlegesség[/simple_tooltip] – 5/3

Yalom világa nem csak a történelem mozzanatait tárja elénk. Tükröt tartó karaktereivel bepillantást enged olvasóinak, hogy megismerjék Spinoza és Rosenberg legbelsőbb félelmeit, gondolatait és vágyait. Nemcsak egy történetet kapunk, hanem annak összes aspektusát.

[simple_tooltip content=’Különböző ingerek által kiváltott jelenség, mely hatására
egy kreatív, gondolatébresztő folyamat veszi kezdetét.’]Inspiráció[/simple_tooltip] – 5/4

Ha valaki olvasott már olyan könyvet, ami megérintette, ismeri azt a furcsa érzést, ami az utolsó mondatok végeztével tör ránk. Véget érnek a lapok, de a történet tovább kavarog fejünkben, átszövi gondolatainkat, hatást gyakorol ránk. A „könyv-másnaposság” Yalom által is garantált.

[simple_tooltip content=’Az élmény közösségi jellege, amely közelebb vihet
minket azokhoz, akikkel együtt végezzük.’]Megoszthatóság[/simple_tooltip] – 5/1

Olvasás közben teljesen kizárjuk a külvilágot. Olyan környezetet teremtünk, ahol önmagunkra figyelhetünk, saját gondolatainkba merülhetünk. A Spinoza-probléma segít, hogy önmagunkkal is időt töltsünk a mindennapi rohanásban. Egy régmúlt világba kalauzol minket, ahol napjaikat is meghatározó személyiségek éltek. Elmerülhetünk saját gondolatainkban, az introspekciós bevonódás pedig hozzájárulhat önismeretünk bővítéséhez.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • szeretik a szakmailag megalapozott, mégis könnyedén olvasható írásokat,
  • szívesen belelátnának egy regény karaktereinek fejébe egy pszichológus szemével,
  • szellemileg aktív, de pihentető kikapcsolódásra vágynak.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.