A boldogsághoz közel, a Facebooktól távol – miért érdemes távol maradni a közösségi médiától?

Ha nem is feltétlenül teljesen, de időszakosan mindenképp érdemes felhagyni a Facebook használatával. Hogy miért? A pozitívumok miatt. Cikkünkből az is kiderül, hogy mik ezek!

Egy dán kutatás szerint boldogabbak azok, akik legalább egy hét erejéig nem foglalkoznak a közösségi médiával, pontosabban mellőzik a ma egyik legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook használatát. Ezen felül azonban egyéb előnyökkel is jár, ha Facebook-szünetet tartunk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet munkatársai 2015-ben 1095 fő bevonásával végeztek kísérletet erre vonatkozóan. A vizsgálatban résztvevők mind aktív, napi szintű Facebook-felhasználók voltak, akiket két csoportra osztottak fel. Az egyik használhatta a Facebookot a megszokottak szerint, a másik csoport viszont egyáltalán nem, mindezt egy héten keresztül. Utóbbiak tehát egyfajta Facebook-absztinenciát fogadtak erre az időre. Ez a Boldogságkutató Intézet igazgatója, Meik Wiking szerint egyesek számára igen nagy kérés, kihívás volt. A résztvevőket a vizsgálat előtt felmérték arra vonatkozólag, hogy mennyire érzik elégedettnek magukat, mennyire aktív a szociális életük, hányszor fordul elő, hogy másokhoz hasonlítgatják magukat, és mennyire tudnak koncentrálni elmondásuk alapján.

A Facebookon, illetve egyáltalán a közösségi médián való nézelődés rengeteg időt elvesz az emberek életéből.

JÓVAL TÖBB IDŐT TÖLTÜNK EZZEL, MINT AZT ELSŐRE GONDOLNÁNK.

Ezen felül, mivel mindenki a legjobb pillanatait, élete nagy eseményeit teszi közzé az oldalon, szinte automatikusan hozzájuk hasonlítjuk magunkat, a saját életünket, és hozunk ítéletet arról, hogy ehhez képest a mi életünk mennyire izgalmas vagy épp annak az ellenkezője. Ezáltal ez a tevékenységünk az irigység melegágya is. A kutatás szerint tízből öt ember irigy arra, hogy a másik milyen izgalmas élményt osztott meg Facebookon. Három emberből egy arra, hogy mások mennyivel boldogabbnak tűnnek nála Facebookon, és tízből pedig négy ember a másik elért sikerére, amit megosztott Facebookon.

A kutatás egy hetes folyamata alatt sokan jelezték a Facebook-mentes mindennapok kezdeti nehézségeit. De megérte! Ugyanis

ezek az emberek egy hét elteltével számos pozitívumról számoltak be.

Megnőtt az élettel való elégedettségük, javult a koncentrációjuk, kevesebb feszültséget éltek át. Ezen felül kevésbé érezték magukat magányosnak, kevésbé voltak depresszívek és a szociális életük is aktívabbá vált. Többet találkoztak, illetve beszélgettek a barátaikkal, családjukkal. Ezek kifejezetten nagy eredmények, hiszen ezáltal látható, hogy a közösségi média által prezentált tartalmak mennyi mindenre vannak hatással, milyen szintű befolyás gyakorlására képesek a mindennapi életünkre és számos jelentős pszichés tényezőre nézve egyaránt. Hogy a túlzott Facebook-használatnak milyen további negatív hatásai lehetnek ránk nézve, arról egy korábbi cikkünkben részletesen olvashattok.

Fontos tehát az, hogy ha nem is szüntetjük meg teljesen a közösségi média használatát saját életünkben, annak tudatos használóivá váljunk. Időnként – és lehetőség szerint minél gyakrabban – érdemes kikapcsolni, kilépni a virtuális valóság adta térből a sajátunkba, a jelen pillanatba és az aktuális történésekkel, saját magunkkal foglalkozni. A Mindset csapata is ezt képviseli, így érdemes egy pillantást vetni korábbi eseményünkre, mely egy teljes szombati nap erejéig a fizikai valóság szépségeit igyekezett a fókuszba helyezni a virtuális valóság kikapcsolásával. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy tudatosan, valamely céllal használja az online teret, ha már szüksége van rá. Helyette merjük megélni a jelen pillanatot, azt a valóságot, amelyben mi vagyunk a főszereplők!

***

Hallgasd meg szakújságírónkat a Class FM interjújában, ahol a karácsony online megélésének hatásairól, pszichológiájáról mesél!