Az odavetett BÚÉK pszichológiája – szakújságírónkat kérdezték

Mogyorósi Rebeka pszichológust, a Mindset Pszichológia Kapcsolataink rovatának szakújságíróját kérdezték a Class FM rádió Morning Show című reggeli műsorában arról, hogyan érdemes újévet kívánni egy egyszerű BÚÉK helyett.

Pataki Zita, Stohl András és Janklovics Péter kérdezte szakújságírónkat röviden arról, hogy hogyan érdemes jókívánságokat megfogalmazni az új esztendő alkalmával, hogyan tehetők ezek személyesebbé azok számára, akiknek szánjuk őket. Továbbá, hogy miként hatnak ezek a pozitív megjegyzések másokra és önmagunkra.

Régen az új évre szóló jókívánság sokkal személyesebb volt, mint ahogy ma az a legtöbb esetben tapasztalható. Akkor képeslapot küldtünk a másiknak, vagy telefonon köszöntöttük rég nem látott és hallott ismerőseinket, szeretteinket. Időt, energiát és pénzt nem sajnálva fejeztük ki azt, hogy

a másik fontos számunkra, figyelünk rá és érdeklődünk iránta.

A világ és az információáramlás felgyorsulásával változott ennek a terepe és a kivitelezése is, de ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kifejezési módot a fent említettek érzékeltetésére. A lényeg mégis az, hogy mi a célunk a jókívánságunkkal: megúszni és a társadalmi elvárásoknak megfelelni, vagy valóban adni valamit a másiknak.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan érdemes a számunkra fontos személyeknek szánt jókívánságokat megfogalmazni, hallgassátok meg a teljes rádióbeszélgetést, mely ezen a linken érhető el.