Nevettünk, mikor sírtunk – Jóbarátok 2. rész: kapcsolatok és gyerekek, akár vállaljuk, akár nem

Ahogy az előző cikkben is tárgyaltuk, a kapunyitási pánik sok ambivalenciát hordoz. Több negatív érzéssel meg kell birkóznunk általa. A jövővel kapcsolatos szorongás nem csak a munka és az anyagiak terén jelentkezik. Elkezdünk párkapcsolatban élni, és legtöbben szülővé is válunk. Van-e mindennek megfelelő ideje? Lehetünk-e boldogok akkor is, ha rögös az út?

Általánosan elfogadott Erik H. Erikson elképzelése, miszerint a kora felnőttkor jellemző feladata az, hogy képessé váljunk kölcsönös és intim kapcsolatok kialakítására. A későbbi felnőttkorban pedig jobb esetben az alkotó szellem, a gondoskodás és a segítségnyújtás nyer teret. Ekkor – ha képesek vagyunk fejlődni – az énközpontúságot felváltja a másikra való odafigyelés. Ezek a változások megalapozzák a felnőttkor további szerepköreit: hiszen valaki párja, élettársa, házastársa, szülője vagy nevelőszülője leszünk.

A tervtelenség nihiljén nehéz felülemelkednünk a rosszabb napokon

Ezt a szerepbővülést is tarkítják a fiatal felnőttkor válságos érzelmei: önbizalom-problémák, döntéssel kapcsolatos aggodalmak, az idő múlásával kapcsolatos félelmek, és gyakran a megfelelési vágy a külső elvárások miatt. Szerencsére mindezeken felül el-elkap minket a pozitív várakozás, a remény és néha az optimizmus is. Cikksorozatunk második részében a párkapcsolatok és a szülővé válás témáiról szólunk.

Függetlenség vagy valakihez tartozás?

Naivan azt mondanánk, hogy a férfiak és a nők alapvetően mást várnak egy kapcsolattól. Pedig az elköteleződés vágya vagy a függetlenség elvesztésétől való félelem mindkét oldalról természetes. Tipikus és sztereotip minták is kirajzolódtak a sorozatban, de voltak egyedibb motívumok is. Míg a férfi szereplők között Ross már-már megszállottan kereste az összetartozást, addig a nők közül Phoebe egészen az utolsó évadokig élvezte és őrizte önállóságát. Sok szerelmi leckét kaptunk a Jóbarátokból. Felmerülhetett bennünk például a kérdés:

hányszor lehet valakivel újra összejönni?

Chandler és Janice kapcsolata beláttatta velünk, hogy kettőnél többször valószínűleg nem érdemes. Több tanulságot is felvillantott a kapcsolatuk. Egyrészt ha pusztán azért vagyunk valakivel, mert kétségbe ejt az egyedüllét gondolata, nem várható fejlődés. Másrészt – bár tanácsként ritkán kapjuk meg, hogy e képességünket csiszolgassuk – meg kell tanulnunk rendesen szakítani. Azt is láthattuk, hogy megnehezíti az életünket, ha a párunk és a barátaink nem kedvelik egymást.

Előfordulhat, hogy nem a barátaink, hanem a szüleink nem nézik jó szemmel a románcot. Monicának és Richardnak a jelentős korkülönbséggel is meg kellett küzdeniük. Ez végül egy igazi szerelmet lezáró, szívet tépő szakításhoz vezetett. Ha a pár két tagja egymáson kívül már teljesen más dolgokat akar az élettől, főleg, ha ezek ütik egymást, nincs közös jövő. A gyermekvállalás pedig vízválasztó kérdés egy kapcsolatban. Monica egyébként is színes palettáját mutatta fel a kapcsolati akadályoknak. Zúgott bele nála jóval fiatalabb fiúba, és megpróbált kigyógyítani egy alkoholistát is.

A társadalmi elvárások nem könnyítik meg a párkapcsolatban való feloldódást

Joey az évadok során végig az agglegény típust testesítette meg. A felmerülő kapcsolati próbálkozásai mind a barátságok miatt voltak bonyolultak. Volt, mikor Chandler viszonzott szerelembe esett Joey barátnőjével. Mikor Rachelbe lett szerelmes, több tabut feszegetett. Terítékre került a fiú-lány barátság megkérdőjelezhetősége. Ami talán ennél is fontosabb, hogy Ross is része volt e szerelmi háromszögnek. A saját érzelmeink és a baráti hűség közötti választás dilemmája a mi fejünket is megfájdította.

Phoebe saját megfogalmazásában alapvetően „virágról-virágra szállt”. Mike-kal azonban tagadhatatlan szerelembe esett. Utolérték azok a vágyak, amiket addig kinevetett: férjhez menni, kertes házba költözni és gyerekeket nevelni. De az ő esetükben is merültek fel bonyodalmak. Annak idején Phoebe első nagy szerelmét, Davidet fizikusi karrierje egy másik kontinensre szólította. Akkor sikerült tartósan visszaköltöznie, mikor Phoebe megismerkedett Mike-kal.

Két ember közül választani nem egy egyszerű pro-kontra listás döntés.

Ross és Rachel esetében pedig láthattuk is, milyen hátulütői lehetnek, ha azt a listát mégis eszközül választjuk… A „szívünkre hallgatni” jó tanácsát, klisé jellege ellenére is szívesen alkalmaznánk, de esetenként csak hosszabb idő után jövünk rá, mire vágyunk. Azt, hogy Phoebe kiigazodjon saját érzelmei között, az sem segítette, hogy Mike előző szörnyű házassága után nem akart többé férj lenni. Egy szakítás és David jelenléte kellett ahhoz, hogy végül rájöjjenek: összetartoznak. Közös célokat tűztek ki, és házassággal koronázták meg szerelmüket.

Igazi romantikus alkat révén Ross három válás után sem érezte úgy, hogy elment volna a kedve a házasodástól. Első házassága esetében a válóok meghökkentő volt: felesége, Carol rájött, hogy leszbikus. A második házasságát Emilyvel már egy freudi elszólás tette tönkre: az oltár előtt Ross Rachel nevét mondta. Egy ilyen sérülést ritkán él túl párkapcsolat. A heves érzelmeket mozgósító szerelmek gyakran győzedelmeskednek még olyan kapcsolatok felett is, amiben a pár tagjainak személyisége nagyon hasonló és összeillő. Ross gyötrően őrlődött, de végül July helyett is (akivel így nem jutott el a lánykérésig) Rachelt választotta.

Fatális hibának tűnt, de egyértelmű jele volt Ross Rachel iránti valós érzelmeinek

A két legmeghatározóbb szerelem Chandler és Monica, valamint Rachel és Ross kapcsolata volt. Mindkettő esetében barátokból lettek szerelmessé. Már említettük, hogy ez egy ellentmondásos véleményeket kiváltó eset, sajátos problémákkal. De előnye lehet, hogy a másik tiszteletén alapul, és jól ismerjük a másikat – legalábbis egy oldalát biztosan.

Szenvedélyesen vagy egyetértésben?

Ross és Rachel kapcsolatát érzelmi szélsőségek jellemezték. Jól illusztrálták, hogy az időzítés milyen meghatározó lehet. Egy plátói tinédzserszerelemből indult. Ross vonzalma éveken keresztül titokban maradt, egészen addig, míg Chander el nem szólta magát. Mire Rachel ráeszmélt érzéseire, Ross már járt valakivel. Ez a fajta viharosság azután is fennmaradt, miután összejöttek. A „Szakításban voltunk!” mondat volt a korai évadok mottója.

Nagy félreértéseket kerülhetünk el, ha tisztázzuk, mi fér bele nálunk egy kapcsolatba,

és mi számít megcsalásnak. A sok cívódás ellenére egymás iránti mély kötődésüket le sem lehetett tagadni. Végig ott voltak egymás mellett a bajban. Sőt, még egy részegen elkövetett és józanon megszakított házasságot is megéltek. Pedig Rachelnek is voltak az évadok során kalandjai, komolyabb kapcsolatként pedig a fiatal kora miatt elhagyott Taget említhetjük. Az évadok során végig hol egyikük, hol másikuk kezdeményezett. Mérföldkőnek számított, mikor egyéjszakás afférjuk nosztalgiájából Rachel várandós lett Emmával. De még a közös kisbaba sem volt elég ahhoz, hogy újra összejöjjenek. Amikor Rachelnek munkát ajánlottak Párizsban, Ross végre rájött, hogy ideje lépni. Bevallotta, hogy Rachellel és Emmával akarja leélni az életét. A „jelek” nem elegek, mikor már a szülői felelősség is a miénk. De Ross szerelmi vallomása eredményeképp kálváriájuk boldog véget ért.

Chandler és Monica kapcsolata sokkal simulékonyabban alakult. Az ő viszonyuk Londonban kezdődött, egy alkohollal és esküvővel tarkított estén. Eleinte nem vették komolyan, majd sokáig titokban tartották. Egy leleplezés alkalmával vallották be maguknak és egymásnak is, hogy szerelmesek. Egymás iránti érzelmeik Ross és Rachel párosával szemben ritkábban bántották meg a másik önérzetét.

Ha valami szinte már tökéletes, féltve őrizgetjük – de az igazi intimitás minden körülmény között megmarad

Nekünk, nézőknek gyakran az az érzésünk támadt, hogy tökéletesen kiegészítik egymást. A harmonikus párkapcsolat alapjának tűnik, ha a személyiségünk illeszkedik a másikéhoz, és fordítva. Az ő kapcsolatukban potenciális buktató lehetett volna, hogy egy darabig eltérő szinten tartottak a kapcsolatban. A szakítópróba a lánykérés volt. Egy ideig távkapcsolatban is éltek, mikor Chandler más városba járt dolgozni. Rajtuk keresztül láthattuk, hogy valós, belső elköteleződés mellett, dolgozva a kapcsolatért, minden nézeteltérés kiegyensúlyozható.

A legnagyobb változás – ijesztő csoda

A gyermekek érkezése egy családba mindig megváltoztatja addigi életstílusunkat, kapcsolatainkat, viszonyulásainkat. Az áhított ideális eset, mikor a baba egy anyagilag és lelkileg is jól felkészült párhoz érkezik. A valóságban azonban sok váratlan tényezővel kell szembenéznünk a gyermekvállalás terén is. A téma legelőször Ross és Carol közös babájánál merült fel. Ben eleve elvált szülők gyermekeként született meg, ráadásul édesanyja leszbikus kapcsolatában cseperedett. Gyakran a hagyományos családmodellben is

nehéz lehet összehangolni a szülők értékrendjét és elképzeléseit a nevelésben.

Náluk még több tisztáznivaló akadt. Kik számítanak a kicsi szüleinek? Hogy oszlik meg a gyermekfelügyelet? Milyen férfimintát kap Ben? Akármennyire bonyolultnak tűnt is a szituáció, Phoebe rátapintott a lényegre, mikor Susan és Ross a baba nevén veszekedtek a kórházban. Azt mondta, csodálatos lehet ennek a babának, hiszen máris van három ember, aki mindennél jobban szereti!

Ezt követően Phoebe öccsének és feleségének útját kísérhettük végig. Elgondolkodtató lehet, képesek lennénk-e Phoebe-hez hasonlóan úgy segíteni, hogy kihordjuk mások babáját? A hármas ikrek nevelése is tartogatott kihívást. Egyszerre három gyermek rengeteg energiát, családi segítséget, figyelmet és hihetetlen jó időbeosztást követel. Phoebe közreműködése nélkül testvére és felesége sem tölthettek volna együtt kettesben időt az első években.

Ha egy közösségben megszületik az első baba, az az összes tagot megmozgatja

Rachel és Ross esetében Emma nem tervezett, de annál inkább várt babaként érkezett. Ha váratlanul ér minket a terhesség híre, nehéz a feltörő érzelmek közül disztingválni. A félelem és az öröm ellentmondásából kell kinőnie ilyenkor az anyának és az apának. Náluk abba is betekintést kaptunk, miképp lehet úgy közösen nevelni egy gyereket, ha a szülők nem alkotnak már egy párt. Az újból és újból egymás iránt felmerülő romantikus érzelmek, a baba javának szem előtt tartása és a másokkal való randik összehozásának nehézsége mind részei ennek.

Monica és Chandler a legnagyobb próbatételükön közösen, egymást támogatva tudtak túljutni. Miután kiderült, hogy nem lehet természetes úton gyermekük, az örökbefogadás hosszas és megterhelő menetét vitték végig. Kitartásukért ajándékuk egy csöppség helyett egy ikerpár volt, az ő meglepetésükre is. Innentől kezdve pedig egyenes út vezetett a kertvárosi élethez. De azelőtt a csalódottság, önhibáztatás és reménytelenség érzésein kellett keresztül haladniuk.

Mind a párkapcsolatokat, mind a szülővé válást nagy döntések, erős érzelmek és visszafordíthatatlan változások kísérik – és közben remélhetőleg felelősségteljes felnőttekké válunk. Az évadok során mindkét területen láthattuk, hogy nincs két egyforma életút. Ahhoz, hogy mindezeket boldogan élhessük meg, támogatásra van szükségünk. Minden egyszerűbb, ha tudjuk, hogy mellettünk vannak, és minden szebb, ha tudjuk, hogy velük mindent megoszthatunk – ha velünk a család, és az a pár fontos jó barát.

Felhasznált szakirodalom:

Cole, M., Cole, S. R. (2006): Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest.


Iratkozz fel hírlevelünkre!