Mozgásban a pszichológia – videórovatot indítottunk

Régóta tervezzük, hogy cikkeink mellett rendszeres mozgóképes tartalommal is jelentkezzünk a társadalmi felelősségvállalás és tudományos ismeretterjesztés jegyében. Január hónappal kezdődően valami teljesen újba kezdünk: elindul a videórovatunk. Szeretnénk, hogy videóink által nézőink közelebb kerüljenek a pszichológiához, önmagukhoz és a bemutatott emberi történeteken keresztül egymáshoz. Bár a közlésmód formája változik, kisfilmjeinkben a cikkeinknél megszokott szakmaiságra, közérthetőségre és felelősségre helyezzük a hangsúlyt.

Miért is van szükségünk videórovatra? Pszichológiai szaklapként a közlés elsődleges formája természetesen a szöveges tartalom, ugyanakkor

a vizualitásnak hatalmas ereje van.

Nemcsak azért, mert a 21. században a verbalitással szemben egyre inkább előtérbe kerül a képi befogadás, megismerés és kommunikáció. Jung szerint a legközvetlenebb út az emberhez a képeken keresztül vezet, amit alátámasztanak a modern neuropszichológia kutatási eredményei, miszerint agyunk egy képalkotó szerv.

Az én történetem sorozat epizódjaiban olyan emberekkel beszélgetünk, akikhez élettörténetük miatt a társadalom egy része előítéletekkel viszonyul. Lehet ez mentális betegség, etnikai hovatartozás vagy éppen egy kisebbségi csoporthoz, szubkultúrához való tartozás. Az a szándékunk, hogy a videókon keresztül

megismerjük a személyes történetet a sztereotípiák mögött.

A szociálpszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy az ismeretlen gyakran ijesztő. Egy-egy inspiráló életút, személyes narratíva viszont rávilágíthat a közös pontokra, csökkentheti az előítéleteket.

Szaklapként alapvető fontosságú számunka a közérthető formában történő ismeretterjesztés. A pszichológia tudománya rengeteg tudást halmozott fel kutatások és elméletek formájában. A mi feladatunk, hogy ezt a tudást izgalmas formában közvetítsük nézőinknek, ahogy tettük ezt eddig is, csak éppen szöveges formában. Az Utca embere sorozatunk részeiben a pszichológia fogalmaival és témáival kapcsolatos félreértések és előítéletek nyomába eredünk.

Újonnan induló rovatunkat a Mindset Pszichológia szakújságírói, Bánszegi Rebeka, Demeter András, Horváth Zsófia, Szekeres-Gaál Bence és Tóth Ticiána alapították. A rovatvezetést és a videók tartalmi szerkesztését Bánszegi Rebeka vállalta magára, aki az ELTE pszichológia mesterképzése mellett párhuzamosan végzi a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakát. Célunk, hogy videóinkkal közelebb hozzuk a pszichológiát, mint tudományt a nézők számára és

lebontsuk a előítéleteket.

Hiszünk benne, hogy a pszichológia által kínált eszközök segítségével, az egyéneken keresztül, társadalmi változások érhetők el! Tartsatok velünk!

Fogadjátok szeretettel Az én történetem sorozat első epizódját:


Iratkozz fel hírlevelünkre!