A mentorálás ereje

A mentorálás szakmai fejlődésünk egyik alapvető eleme. Megfelelő iránymutatás nélkül ugyanis értékes éveket veszíthetünk el, ha nem tudjuk, hogyan juthatunk hozzá a sikerhez szükséges tudáshoz és tapasztalathoz. A vezetők többsége sem tud elérni igazi győzelmeket anélkül, hogy egy-egy mentor ne segítené őket a karrierjükben. Egyes cégek formális mentorprogramot építenek ki, míg más szervezeteknél a mentorálás kevésbé szervezett keretek között zajlik. Bárhol is dolgozzunk, bármilyen szakmát is válasszunk, a fejlődésünkhöz elengedhetetlen a jól körülhatárolt irányok kijelölése és a célzott gyakorlás. Cikkünkben megnézzük, miért érdemes kialakítani mentori kapcsolatokat, és hogyan tehetjük ezeket virágzó együttműködésekké.

Robert Greene, nemzetközileg elismert tanácsadó, A kiválóság hatalma című könyvében így fogalmaz:

„a mentor-tanítvány kapcsolat a tanulás leghatékonyabb módja”.

A jó mentorok tudják, hogyan összpontosítsák a mentoráltuk figyelmét, és miként állítsanak eléjük megugorható kihívásokat. Figyelemmel kísérik a tanítványuk munkáját, azonnali és reális visszajelzéseket adnak, így gyorsabb a fejlődés. Tanácsaikat pedig a mentorált körülményeihez és szükségleteihez igazítják. A mentori kapcsolatot az érzelmi töltet teszi igazán intenzívvé és gyümölcsözővé. Ez egy kétoldalú érzelmi viszonyulás. Egyrészről a mentor érzelmileg érintettnek érezheti magát, például, mert fiatalabb önmagát látja a mentoráltban, vagy felfedezi a tanítvány különleges tehetségét, kemény munkára való hajlandóságát, így örömmel osztja meg tudását. A mentorált pedig ideális esetben csodálja a mentorát, olyanná szeretne válni, mint ő. Ha felnézünk valakire, jobban odafigyelünk rá, könnyebben követjük a példáját, utánozzuk tetteit. A tükörneuronjaink is aktivizálódnak, ezáltal a tanulási folyamat jóval intenzívebb lesz, és magában foglalja a gondolkodásmód átvételét is. A mentorok tehát egyszerűsítik a tanulás folyamatát.

Hogyan építsünk erős mentori kapcsolatot?

A következőkben nézzünk néhány támpontot az erős és jól működő mentori kapcsolat kialakításához.

  • Teremtsünk struktúrát!

A legjobb mentori kapcsolatoknak egyértelműen meghatározott szabályai vannak az elkötelezettségre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy mentor és mentorált előre meghatároznak egy reális ütemtervet, és amennyire lehetséges, ragaszkodnak is ehhez. Megegyeznek többek között abban, hogy milyen gyakran találkoznak, mennyi ideig tartanak a mentoring alkalmak, és mi a célja a találkozásnak, mit fognak megvitatni. Fontos továbbá, hogy a kapcsolat elején tisztázzák az elvárásokat. Mind a mentornak, mind a mentoráltnak őszintén kell beszélniük arról, mit várnak egymástól, mit tudnak nyújtani, és mire van szükségük.

  • Ne akarjunk hős megmentők lenni!

Csábítónak tűnik a gondolat, hogy mentorként megóvjuk a tanítványunkat a hibázástól. A bölcs mentorok azonban tudják, hogy ha ezt minden alkalommal megteszik, akkor a mentoráltak semmit sem tanulnak a tapasztalatból.

Meg kell engedni, hogy ők is tévedjenek, hibázzanak!

Ez a szakmai fejlődésükhöz nélkülözhetetlen. A gyakorlott mentorok tartózkodnak attól, hogy megmentsék a mentoráltjaikat a hibáktól, mert tudják, hogy a tapasztalat valóban a legjobb tanár. A mentor szerepe nem az, hogy megmondja, mit kell tenni, inkább segít a legjobb megközelítést kiválasztani. Többször kérdeznek, és kevesebbszer cselekednek. Lehetőséget teremtenek a valódi szituációk mellett a különböző elképzelhető forgatókönyvek végiggondolására, kipróbálására – még az éles helyzet előtt.

  • Legyünk nyitottak!

Mint minden kapcsolatban, a mentori viszonyban is mindkét fél felelőssége, hogy együttműködésük eredményes legyen. A mentornak például tartózkodnia kell az összes válasz megadásától, a mentoráltnak pedig nyitottak kell lennie az iránymutatásra. A mentorált számos felelőssége közé tartozik a megfelelő hozzáállás is. Tudnia kell, hogy egyedülállóan előnyös helyzetben van, mert meríthet mentorának tudásából és tapasztalatából. Ha a mentor javaslatokat vagy iránymutatást ad egy probléma megközelítéséhez, akkor a tanítvány felelőssége, hogy értékelje a tanácsot, és eldöntse, hogy alkalmazza-e azt vagy sem.

Ezeket figyelembe véve a mentor-tanítvány kapcsolat mindkét fél számára gyümölcsöző szituációvá válhat.

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!


Iratkozz fel hírlevelünkre!