Egy könyv, amiben megtalálod önmagad

Adott egy ember, aki évtizedek óta figyelt, kérdezett és meghallgatott. Tolmácsolásában számtalan történetet, szívszorító sorsot és különleges nézőpontot ismerhettünk meg. Ezúttal pedig ő tálalt ki. Jakupcsek Gabriella új könyvében mesél és kérdez, kérdez és mesél – így nemcsak őt, hanem magunkat is jobban megismerhetjük. Könyvajánlónk. 

És te hogy vagy? – Bővebben… című könyvében Jakupcsek Gabriella az általa megismert terhes történetekről és nehéz sorsokról gondolkodik, tapasztalatairól és a mindennapi életről beszél. Számos témába merül bele, kérdéseket vet fel, majd válaszokat ad. Személyeseket, igaziakat – éppen, mint egy jó beszélgetésben. Mindez azonban nem megy a tudomány kárára, állításai ugyanis sok helyen a pszichológia nézőpontjával összhangban állnak. Jakupcsek írásában sok történetet mesélt, amiben bárki magára ismerhet, mi pedig mellétettük a tudomány vélekedését.

A külsőről

A megjelenés, kinézet témaköréről sokat olvashatunk a könyvben. A szerző szerint kinézetünk erősen befolyásolja, hogy mások mit gondolnak rólunk, illetve mi mit gondolunk magunkról. Arról, hogy az embert hogyan befolyásolja kinézete, számos helyen írunk már nektek mi is; megtudhattátok például, mi tesz vonzóvá egy embert, vagy mik a szépség univerzalitásai.

Jakupcsek szerint: „Ha két nő leül beszélgetni, az

hétszentség, hogy az étkezési zavarok és problémák hamar előkerülnek”.

Ennek magyarázatára több elméletet is felvillant szerző, például az egykori éhezések belénk ivódott hatását vagy az érzelmi evés hátterét. Jakupcsek Gabriella ezekről is hétköznapian ír, józan ésszel gondolkodva, logikusan, egyszerűen – mégis többnyire a tudomány álláspontjával összecsengően. Ugyanis sokat tudunk arról, mi köze van az érzéseknek az éhséghez, miképpen működhet az evés lelki indikátorként, az elhízásnak milyen tudattalan mechanizmusai vannak, vagy hogy manapság miért beszélünk aránytalanul sokat étkezési szokásainkról.

Hatodik fejezet: Az vagy, amit megeszel

A belsőről

A külsőségeken és az azokra ható lelki tényezőkön túl sok más lélektani folyamatról is szó esik a könyvben. A teljesség igénye nélkül ezek közül emeltünk ki hármat: a bizalom, a passzivitás és a kíváncsiság témakörét.

A Bizalom és miniszoknya című fejezetben Jakupcsek elmeséli, hogyan vágták át élete első lakásvásárlásakor, aminek következményeitől évekig szenvedett. A fejezetben ezután szó esik arról, hogy egy veszélyt sejtető helyzetben hogyan aktiválódhat az „üss vagy fuss” –reflex. Egy újabb pszichológiai jelenség, ami mélyen befolyásolja döntéseinket, s amiről hasznos tudnunk annak érdekében, hogy rájöjjünk, hogyan küzdhetjük le mindennapi szorongásainkat.

A magyarokra jellemző passzivitásról is véleményt formál a szerző.

Szerinte „politikai kultúránkból is ered, hogy úgysincs semmire ráhatásunk, nem tudunk semmit megváltoztatni, nincs lehetőségünk, ezért azután marad az otthon ülés”. Ezt a gondolatot kutatók is felvetették, s vizsgálati eredményeik Jakupcsek állításával több ponton összeillenek. Erről részletesebben a Megbűnhődte már e nép – miért mindig Mi? című írásunkban olvashattok.

Mindemellett az És te hogy vagy egy ténylegesen pozitív hangvételű könyv, amiben a szerző kiemeli a kalandvágy, a kíváncsiság és az újdonságok felfedezésének fontosságát. Az állítás mögött pedig ezúttal is tudományos tények hada sorakoztatható fel. Korábban például írtunk arról, hogy miért állandó életünkben a változás, és ez miért jó nekünk.

Ennek fényében befejezésül hadd idézzük a könyv utolsó mondatát: „Én arra biztatnék mindenkit, hogy őrizze meg magában a rugalmasságot, és merjen belevágni az újba”.

Felhasznált szakirodalom:

Jakupcsek, G. (2017). És te hogy vagy? Budapest: Jaffa Kiadó.


Iratkozz fel hírlevelünkre!