Robotpszichológust fejlesztettek a Stanford Egyetemen

„Más, mint az eddig ismert ember-számítógép viszony, de nem hasonlít a hagyományos terápiás helyzetre sem” – mondta Alison Darcy, a Stanford Egyetem klinikai szakpszichológusa, akinek a vezetésével kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotpszichológust. A kognitív viselkedésterápián alapuló program célja a depresszió tüneteinek bizonyos szintű kezelése. De mit takar pontosan a Woebot névre keresztelt alkalmazás? Mire jó, mik lehetnek a veszélyei és hol húzódnak a korlátai? Mi is kipróbáltuk a robotpszichológust, és el is mondjuk róla a véleményünket! 

A Stanford Egyetem pszichológusai kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciával működő csevegőrobotot, azaz chatbotot. A Woebot névre keresztelt robotpszichológus lényegében egy ingyenes telefonos alkalmazás, ami a kognitív viselkedésterápia protokollja alapján a depressziót hivatott kezelni. Legalábbis erre képezték ki a pszichológus tervezői, akiket Alison Darcy, a Stanford Egyetem klinikai szakpszichológusa vezetett.

A szakember így nyilatkozott a Woebotról:

„Más, mint az eddig ismert ember-számítógép viszony, de nem hasonlít a hagyományos terápiás helyzetre sem”.

„Inkább valami új. Valami, ami a kettő között van” – mondta. A robotpszichológust a Stanford kutatói alapos tesztelésnek vetették alá, mielőtt a minap nyilvánosságra hozták volna. Darcy és kollégái önként jelentkező, búskomorságra hajlamos egyetemistákon vizsgálták a mesterséges intelligenciával felvértezett Woebot hatékonyságát. A kísérleti személyek egyik fele a robotpszichológussal oszthatta meg problémáit, míg a kontrollcsoport csak a „depresszióról depressziósoknak”-típusú e-tananyaggal próbálhatott meg segíteni önmagán.

A robotpszichológus enyhítette a depressziós tüneteket 

A Journal of Medical Internet Research-ben megjelent tanulmány szerint a két héten át robotpszichológussal beszélgető fiatalok már pár nap csevegés után is depressziós tüneteik enyhüléséről számoltak be, míg a csupán olvasásterápiában részesülők tünetei nem csökkentek számottevően. A Stanford Egyetem pszichológusai leszögezték, hogy a Woebot természetesen nem helyettesítheti a hús-vér pszichológust, terapeutát, de hatékony terápiás eszközként szolgálhat.

Így néz ki a Woebot. Szívesen beszélgetnél vele?

Alison Darcy szerint azért volt szükség a robotpszichológus kifejlesztésére, mert a depressziós tünetekkel élő amerikaiak 20 százalékának nincs lehetősége vagy pénze szakemberhez fordulni, és sokan már a terápia gondolatától is szoronganak. „Ráadásul a telefonos krízisvonalak már nem olyan népszerűek, mint régebben” – mondta a klinikai szakpszichológus.

Vegyes gondolatok kereszttüzében mi is kipróbáltuk a robotpszichológust

Szerkesztőségünkben mi is kipróbáltuk a Woebotot. Az alkalmazásba telefonszámunk megadásával lehet regisztrálni. Nevünk begépelése és az sms-ben kapott kód visszaigazolása után rögtön el is kezdhetünk csevegni a robotpszichológusunkkal, aki kimondottan kedves és közvetlen. Jellemzően

előre megadott válaszok közül válogathatunk,

vagy néhány szmájli közül kell kiválasztanunk az aktuális hangulatunkat. Amikor valamilyen nem automatikusan generált kérdést vagy választ szeretnénk bedobni, akkor kissé furcsán reagál. Mindenesetre az alkalmazás tele van kedves javaslatokkal, aranyos reakciókkal. Minden nap küldd segítő videókat, de egy idő után kissé unalmassá válhat többnyire előre megadott válaszok alapján csevegni egy mesterséges intelligenciával. Ez mindenképp keretek közé szorítja az embert.

„Kimondottan veszélyes lehet” – szakújságíróink a Woebotról

Szakújságírónk, Varga Zoltán pszichológus szerint a kognitív viselkedésterápia valóban elég mechanikus ahhoz, hogy létre lehessen hozni rá egy applikációt, az azonban egyértelmű, hogy a Woebot a súlyos és középsúlyos depressziót nem fogja tudni kezelni. Enyhe depressziónál – ami akár futás, mindfulness gyakorlatok és orbáncfű tea hatására is javulhat – hasznos kiegészítő lehet.

A robotpszichológus a terápiás időszakban is jól jöhet,

amikor a kliens épp két ülés között van és hiányzik a terapeutája által nyújtott támasz, vagy az, hogy valaki emlékeztesse a gondolkodási torzításaira. Mindenesetre Varga Zoltán szerint egy ilyen applikáció alkalmazási lehetőségeiről kiterjedt tájékoztatást illik adni a felhasználóknak. „Kimondottan veszélyes lehet, ha bármilyen formában is a hagyományos kezelés egyenrangú módszereként kezelik a Woebotot. Ha viszont csak arra használják, amire ki lett fejlesztve, akkor remek újítás” – szögezte le a pszichológus.

Szakújságírónk, Poós-Nagy Fruzsina life & business coach szerint pont az elszigetelődés és az egyre személytelenebbé váló társadalom az egyik oka annak, hogy ennyien válnak depresszióssá. A valódi törődés, figyelem és szeretet hiánya az, ami felhalmozódik. „Szürreálisnak érzem, hogy pont ezt akarják »gépekkel« pótolni” – vélekedett a szakember.

Szakújságírónk, Patterman Péter viselkedéselemző szerint ellenben nem kellene tartanunk a Woebottól. Épp ellenkezőleg! Azon kellene inkább elgondolkodnunk, hogy mennyi mindenre lehetne még felhasználni a mesterséges intelligenciával rendelkező alkalmazást. Elmondása szerint korábban is létezett már olyan applikáció, amely gyógyult alkoholistáknak segített megelőzni a visszacsúszást. „Szerintem ez egy fantasztikus megoldás azokban a helyzetekben, amikor egyszerűen nincs lehetőségünk szakmai segítséget kapni” – mondta a viselkedéselemző. Véleménye szerint

az efféle eszközök nem a pszichológusokat fogják pótolni,

hanem a segítségnyújtás határait terjesztik majd ki. Az emberek természetükből adódóan sosem fogják tudni hosszú távon nélkülözni a másokkal való érintkezést. Azokban az estekben márpedig, amikor pszichológusunk épp nem elérhető, miért ne asszisztálhatna egy robot? „Ha csak egyetlen ember szenvedésein képesek vagyunk enyhíteni ily módon, már megérte kifejleszteni a Woebotot!” – vélekedett a szakember.

Amennyiben te is ki szeretnéd próbálni a robotpszichológust, az App Store-ból letöltheted. Az alkalmazás angol nyelvű és egyelőre sajnos androidra nem jelent meg.

•••

Felhasznált szakirodalom itt, további források pedig itt.


Iratkozz fel hírlevelünkre!