„A jövő miatti aggodalmaskodás a párkapcsolati viták meghatározó eleme” – interjú Kozma-Vízkeleti Dániellel

Kiképző pár- és családterapeutaként Kozma-Vízkeletei Dániel azt vallja, hogy a jelen pillanat megélése párkapcsolati konfliktusok megoldásában is segíthet. A fővárosi Mindset Pszicho-Kávéház sorozat február 20-i rendezvénye kapcsán a mindfulnessről kérdeztük kerekasztalunk egyik állandó tagját. Interjúnk. 

Mit gondol, miért ennyire népszerű módszer manapság a mindfulness? 

Ennek valószínűleg több oka van. Az egyik, hogy átlátható rendszerben gondolkodik. Laikusok számára is könnyen megérthető fogalmakkal operál, és kevés utánajárással, pszichoedukációval

gyorsan világossá válik a módszert használó számára, hogy mit kaphat tőle és ehhez mit kell tennie.

Ez különösen nagy előnye  az olyan terápiás irányzatokkal szemben, melyek kicsit misztifikáltak, vagy túl bonyolultnak tűnnek. A másik dolog, hogy a mindfulness sikeresen ötvözi a filozofikus, keleti elmélyülésre alapuló technikákat a praktikus, hatékonyság-orientált nyugati gondolkodással. Ez manapság egy erős kulturális igény. Végül azt is lényeges kiemelni, hogy nem igényel beláthatatlan erőfeszítést, és hamar ad sikerélményt, ha komolyan vesszük a gyakorlását.

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző pár- és családterapeuta a Mindset Pszicho-Kávéházában.

A pár- és családterápia szemléletébe, módszertanába beilleszthető a mindfulness? 

Abszolút. A múlton való rágódás és a jövő miatti aggodalmaskodás a párkapcsolati vitáknak is egy meghatározó eleme, illetve egy alapvető gondolkodási hiba. A mindfulness technikák éppen ezért jól alkalmazhatók, amikor egy párkapcsolati konfliktus arra a forgatókönyvre épül, hogy a múlt vagy a jövő történésein rágódunk. Ilyen helyzetekben a jelenben levés, a pillanat átélése a nehéz érzésekre való tudatosabb rálátáshoz segíti hozzá a párt, és ez a mindfulnesstől függetlenül is célkitűzése a rendszerszemléletű pár- és családterápiának.

•••

A pillanat ereje – Mindfulness a testi-lelki jóllétünkért

Életünk egyre hajszoltabb, egyre több elvárás és feladat nehezedik ránk, miközben a világ soha nem látott ütemben változik. Hogyan lehet az, hogy vannak olyanok, akik ezt a környezetet, feladataikat kihívásnak élik meg és így képesek minden nap fejlődni, míg mások mindebben erejüket meghaladó nehézségeket látva előbb utóbb összeroppannak? Februári Pszicho-Kávéházunk alkalmával erre keressük a választ! A február 20-i esten Márky Ádám tart majd előadást, amit  Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztalának (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) beszélgetése követ.

Az eseményről itt olvashattok bővebben.

Jegyeket itt vásárolhattok.

Fotó: Bánszegi Rebeka